Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Eerste Moderna-vaccins in Nederland • Aantal nieuwe besmettingen fors gedaald

LIVEBLOG | Eerste Moderna-vaccins in Nederland • Aantal nieuwe besmettingen fors gedaald

Milieu en Gezondheid

11 jan 2021, 06:00

Nederland zit al drie weken op slot, maar de lockdown lijkt vooralsnog niet het gewenste effect te hebben. De besmettingscijfers zijn weliswaar over het hoogtepunt, maar het aantal ziekenhuisopnames blijft hoog. Ook op de ic-afdelingen blijft het druk. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland.

– Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op maandag: 5.499, dat zijn er 1.158 minder dan op zondag – Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op maandag: 2.621, dat zijn er 67 meer dan op zondag – Het aantal coronapatiënten op de intensive care op maandag: 695, dat zijn er 9 minder dan op zondag – Aantal sterfgevallen dat gemeld is op maandag: 50, er zijn tot nu toe 12.411 coronadoden geregistreerd – Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente

Update 22:41 – Burgemeesters Veiligheidsberaad: geef mensen perspectief

De burgemeesters van de 25 veiligheidsregio’s hebben er maandagavond tijdens het Veiligheidsberaad bij minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) op aangedrongen dat het kabinet mensen perspectief moet gaan bieden. “Op dit moment steunen wij de lockdown, maar het gaat om daarna. Mensen snakken naar een andere toekomst. Er is nu een gebrek aan perspectief”, zegt voorzitter Hubert Bruls, de burgemeester van Nijmegen.

Volgens de burgemeesters moet het kabinet “aan de hand van verschillende scenario’s vooruit kijken”. Daarbij moet rekening worden gehouden met alle opties zoals de besmettingscijfers, de zorg en de ‘Britse variant’. Hierop kunnen draaiboeken worden gemaakt. “Als het de goede kant op gaat, dan kunnen wij deze maatregel loslaten. Net zoals eerder dit jaar gebeurde”, vult Bruls aan.

Minister Grapperhaus wilde maandagavond niet reageren in verband met de persconferentie dinsdag. “Morgen vallen er besluiten.”

Update 22:30 – ‘Onbedoelde groepen dringen voor bij vaccinatie’

Groepen die nog niet in aanmerking komen voor een coronavaccin hebben zich al wel veelvuldig aangemeld bij de GGD om gevaccineerd te worden. Dat meldt Nieuwsuur op basis van eigen onderzoek. De volgorde van het vaccinatieschema van het kabinet loopt daardoor nu al vast en mensen belanden onbedoeld op een wachtlijst, aldus het nieuwsprogramma.

Vanaf 4 januari kunnen zorginstellingen afspraken laten maken voor het vaccineren van hun personeel. Eigenlijk mochten alleen verpleeghuismedewerkers zich melden voor een vaccinatie, maar volgens Nieuwsuur melden in de praktijk veel meer mensen zich aan. Er wordt vervolgens bij de GGD niet gecontroleerd of mensen wel aan de beurt zijn voor een vaccinatie.

Update 18:38 – Nog geen besluit ministerie over inzet Moderna-vaccin

Het ministerie van Volksgezondheid kan nog niet zeggen hoe en wanneer de eerste levering van het coronavaccin van Moderna wordt ingezet. De Gezondheidsraad adviseerde maandag het vaccin “zo snel mogelijk” te gebruiken voor 60-plussers.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) keurde het vaccin eerder al goed. De eerste levering kwam maandagmiddag aan in Nederland, maar het gaat om een beperkte hoeveelheid. Het ministerie zal dan ook moeten beslissen welk deel van de Nederlandse 60-plussers als eerste de prik krijgt.

De reactie van het ministerie op het advies komt in de brief aan de Kamer, die altijd laat op dinsdagavond wordt verstuurd, de dag voor een debat over de coronacrisis. De Kamer debatteert woensdag weer. Een woordvoerder van het ministerie kon maandag nog niets zeggen over wie de prik als eerste kan verwachten, of wanneer de inentingen met het Moderna-vaccin van start gaan.

Nederland heeft van het Moderna-vaccin ruim 6 miljoen doses besteld. In het eerste kwartaal worden naar verwachting circa 400.000 doses geleverd. Voor een goede bescherming tegen het virus zijn twee prikken nodig.

Update 18:12 – Eerste vaccinatiedag op nieuwe priklocaties goed verlopen

De eerste vaccinatiedag op de priklocaties in Den Haag, Amsterdam en Assen is goed verlopen. Maandag konden zorgmedewerkers uit verpleeghuizen in die regio’s zich laten inenten tegen het coronavirus. Per locatie zijn gedurende de dag ongeveer driehonderd personen ingeënt.

Vorige week begon het vaccineren van zorgmedewerkers uit verpleeghuizen in Veghel, Rotterdam en Houten. Later deze week start het prikken van zorgmedewerkers in de rest van het land.

Ook ziekenhuismedewerkers die in de acute zorg werken, worden sinds vorige week gevaccineerd. Inmiddels hebben al meer dan 31.000 verpleegkundigen en artsen een eerste prik gekregen.

Update 18:08 – Koolmees: thuiswerkregel wordt goed opgevolgd

Mensen houden zich in de meeste gevallen goed aan de thuiswerkregels, zegt minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. “Als je naar de cijfers kijkt zie je dat het in heel veel terreinen heel goed gaat”, aldus de bewindsman.

Wel komen er signalen “uit de kinderopvang bijvoorbeeld” dat er ook sectoren zijn waarin men zich minder goed aan de regels houdt. Daar verzuchten ouders dat ze toch verplicht naar hun werkplek moeten, zegt een woordvoerder van het ministerie.

Dat het op plekken toch nog druk is op de weg, komt volgens Koolmees omdat nog altijd 4,5 miljoen Nederlanders naar hun werkplek moeten. Hij zegt in gesprek te zijn met sociale partners, werkgevers en vakbonden om ervoor te zorgen dat nog meer mensen thuis kunnen werken.

Update 17:42 – Curaçao versoepelt coronamaatregelen

Curaçao versoepelt vanaf woensdag een deel van de coronamaatregelen die sinds enkele weken gelden.

Zo gaat de avondklok van negen uur ‘s avonds naar elf uur ‘s avonds en geldt tot half vijf ‘s ochtends. Het alcoholverbod dat geldt voor restaurants, bars en in de openbare ruimte wordt opgeheven; alleen in casino’s mag nog steeds geen alcohol worden geschonken. Restaurants, die in de afgelopen weken om acht uur ‘s avonds moesten sluiten, mogen nu openblijven tot tien uur ‘s avonds, maar er mag alleen in de buitenlucht worden gegeten.

Het aantal actieve besmettingen op Curaçao daalt gestaag. Vier weken geleden lag de piek boven de 1800 gevallen en dat is inmiddels gedaald tot onder de 560. Er zijn in totaal negentien coronapatiënten overleden op het eiland. Daarbij gaat het vooral om mannen boven de 70 jaar.

Update 17:33 – Gezondheidsraad: geef coronavaccin Moderna aan ouderen

Ouderen moeten als eersten en zo snel mogelijk het nieuwe coronavaccin van Moderna toegediend krijgen. Dat adviseert de Gezondheidsraad aan het ministerie van Volksgezondheid. Volgens de raad kan de druk op de zorg worden verminderd als de vaccinatie begint “bij de oudste leeftijdsgroepen” en daarna bij andere 60-plussers.

Mensen van zestig jaar en ouder lopen het grootste risico om ernstig ziek te worden, of zelfs te overlijden, wanneer ze besmet raken met het coronavirus. Het middel van Moderna werkt goed bij deze groep.

Update 17:12 – Ziekenhuizen bereid te helpen bij vaccinatie

Ziekenhuizen zijn bereid om te helpen bij het vaccineren van grote groepen mensen, wanneer de huidige vaccinatierondes achter de rug zijn en meer mensen in aanmerking komen voor een prik. “Als er een moment komt waarbij we kunnen helpen, zijn we daar zeker toe bereid. Maar die vraag is nog niet gekomen”, zei Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

De vaccinatie is in Nederland begonnen met verpleeghuismedewerkers, artsen en verpleegkundigen van coronavleugels en intensive cares, en met ambulancepersoneel. Later komen ouderen en mensen met bestaande gezondheidsklachten aan de beurt, gevolgd door de rest van de bevolking.

De ziekenhuizen zelf kunnen meer medewerkers vaccineren dan eerder was verwacht. Ze hadden voldoende vaccin gekregen om ongeveer 33.000 mensen mee in te enten. Het blijkt echter mogelijk om meer uit een flesje te halen, met de inhoud van elk flacon kunnen niet vijf maar zes mensen worden gevaccineerd. Daardoor is er genoeg vaccin om 39.000 ziekenhuismedewerkers te vaccineren. Ziekenhuizen kunnen dan niet alleen hun vaste medewerkers op corona-afdelingen en ic’s inenten, maar ook de mensen die daar af en toe bijspringen.

Inmiddels hebben al meer dan 31.000 verpleegkundigen en artsen een eerste prik gekregen. Kuipers verwacht dat de 39.000e vaccinatie eind deze week wordt toegediend. Daarna moeten de ziekenhuizen wachten op een nieuwe voorraad.

Update 16:58 – Kabinet trekt plan tegen leeftijdselectie op ic-afdelingen in

Het kabinet trekt definitief zijn plan in om selectie op intensivecareafdelingen op basis van leeftijd te verbieden. In het geval van extreme drukte in ziekenhuizen zou er gekozen moeten worden wie er geholpen gaat worden. Dat laat minister Tamara van Ark (Medische Zorg) weten aan de Tweede Kamer. Een meerderheid in het parlement sprak zich vorige week in een debat over de coronacrisis al uit tegen het plan.

Artsenorganisaties hebben een draaiboek opgesteld, voor het geval het in ziekenhuizen tot een zogenoemd ‘code zwart’-scenario komt. In het uiterste geval kan leeftijd een criterium zijn om een bed toe te wijzen, als het onderscheid niet op medische gronden kan worden gemaakt.

Het kabinet wilde daar niet aan en kondigde een wetsvoorstel aan om een dergelijk onderscheid te verbieden. Elk leven is gelijkwaardig, stelde Van Ark. Maar de Kamer vond het draaiboek van de experts te belangrijk om dat terzijde te schuiven.

Update 16:54 – Ernst Kuipers: code zwart voorlopig niet aan de orde

Ziekenhuizen hoeven voorlopig niet te kiezen welke patiënten ze nog opnemen en wie niet. Het aantal opgenomen coronapatiënten is aan het dalen en blijft voorlopig ook dalen, verwacht Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Eind januari liggen waarschijnlijk ongeveer 2000 coronapatiënten in de ziekenhuizen, tegen ruim 2600 nu en bijna 2900 vorige week.

Rond de jaarwisseling behandelden de ziekenhuizen veel opgenomen patiënten. Bovendien waren er veel positieve tests, ook al waren de lockdownmaatregelen toen al twee weken van kracht. “Dan moet je je voorbereiden op waar het naartoe gaat. Bij inroostering wil je een week vooruitkijken. Dan moet je rekening houden met verdere stijging”, legt Kuipers uit. Intensivist Diederik Gommers waarschuwde toen dat ziekenhuizen eind januari zouden moeten kiezen welke patiënten nog de moeite waard zijn om te behandelen. Dat wordt code zwart genoemd.

Na die waarschuwingen begon het aantal besmettingen te dalen, en sinds ongeveer een week daalt ook de bezetting in de ziekenhuizen, ondanks een kleine opleving op maandag. Kuipers: “Met de huidige ontwikkelingen komen we niet in de buurt van zo’n situatie. Dat kan wel veranderen als de Britse variant zich meer verspreidt.”

Update 16:45 – Eerste partij coronavaccins Moderna afgeleverd in Oss

Het Amerikaanse bedrijf Moderna heeft de eerste partij coronavaccins geleverd aan Nederland. De lading werd maandagmiddag met een vrachtwagen bezorgd bij het bedrijf Movianto in Oss.

Vanuit het gespecialiseerde bedrijf in Brabant worden de vaccins verder verspreid over het land. Hoe dat precies zal gebeuren is nog onduidelijk.

De Europese Commissie liet het vaccin van Moderna vorige week als tweede toe tot de Europese markt, na een positief advies van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). BioNTech en Pfizer kregen eerder al Europese goedkeuring voor hun coronavaccin.

Update 15:53 – Nederland doneert extra geld voor coronavaccins voor arme landen

Nederland stelt nog eens 25 miljoen euro beschikbaar om arme landen van coronavaccins te voorzien. Dat laat minister Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) maandag weten.

Het geld is bestemd voor een initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), om 1,3 miljard doses coronavaccin te kopen en verspreiden voor 92 landen die dat zelf niet kunnen betalen. Nederland droeg eerder al 60 miljoen euro bij aan het initiatief. Dat geld ging ook naar de ontwikkeling en levering van tests aan arme landen.

Volgens Kaag is het niet alleen uit solidariteit dat Nederland als rijk land bijdraagt aan het plan. “Volgens de WHO is het belangrijk om de pandemie te bestrijden door zoveel mogelijk mensen in zoveel mogelijk landen te vaccineren. Een rechtvaardige verdeling van vaccins in de wereld is daarom ook in het belang van Nederland.”

Update 15:40 – Toch weer iets meer coronapatiënten in ziekenhuizen

Na de daling van afgelopen week is het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen maandag weer iets toegenomen. Het totaal aantal opgenomen Covid-patiënten in Nederland bedraagt nu 2621, dat zijn er 67 meer dan zondag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Verpleegafdelingen behandelen momenteel 1926 coronapatiënten, 76 meer dan op zondag. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares is met 9 gedaald tot 695.

Het aantal opgenomen Covid-patiënten is nog altijd flink lager vergeleken met begin vorige week. Toen lagen er nog bijna 2900 patiënten met corona in de ziekenhuizen.

Het afgelopen etmaal zijn 7 mensen overgebracht naar ziekenhuizen in andere delen van het land, van wie 2 op de intensive care. Dat moet de druk op intensive cares en verpleegafdelingen gelijkmatig spreiden. Die verplaatsingen begonnen in september weer. Momenteel liggen 7 mensen uit Nederland in Duitsland op een intensive care, evenveel als zondag.

Update 15:35 – ‘Kabinet streeft naar openen basisscholen en kinderopvang op 25 januari’

Het kabinet hoopt dat de basisscholen en kinderopvangcentra maandag 25 januari weer de deuren kunnen open. Dat bevestigen ingewijden bronnen maandagmiddag aan het AD. Er wordt nog wel gekeken of dat veilig kan. Het hangt wel af van een onderzoek naar de vatbaarheid van kinderen voor de zogeheten ‘Britse variant’ van het coronavirus. Pas nadat het OMT met een advies erover is gekomen, neemt het kabinet een besluit.

Als het risico acceptabel is gaan de basisscholen weer open. De rest van het onderwijs blijft sowieso tot begin februari dicht.

Update 15:20 – Laagste aantal nieuwe coronagevallen in ruim een maand

Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 5499 positieve coronatests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is het laagste aantal in een etmaal sinds 2 december. In de afgelopen week zijn bijna 51.000 nieuwe gevallen vastgesteld, gemiddeld 7262 per dag.

Lees hier meer.

Update 15:12 – Kinderombudsvrouw bezorgd over thuiszittende kinderen

Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer maakt zich ernstig zorgen over de gevolgen voor kinderen als de scholen nog drie weken langer gesloten blijven, schrijft ze in een brandbrief aan premier Mark Rutte.

“Wij ontvangen verontrustende signalen van ouders en professionals die ons vertellen over de negatieve impact van de sluiting van de scholen voor hun kinderen. Ouders en professionals twijfelen, ondanks alle inzet, aan de kwaliteit van het geboden onderwijs. Ook zeggen zij dat zij kinderen onvoldoende kunnen ondersteunen”, aldus de Kinderombudsvrouw. Daarbij ontvangt haar organisatie signalen van situaties van onveiligheid voor een groeiende groep kinderen.

Rutte neemt dinsdag een definitief besluit of scholen dicht blijven na 19 januari. Kalverboer vraagt de premier om het belang van kinderen om fysiek op school onderwijs te volgen zwaar te laten meewegen in zijn afweging. Ook wil de Kinderombudsvrouw dat er meer geïnvesteerd wordt in herstelprogramma’s om de achterstanden bij leerlingen weg te werken die al ontstaan zijn of nog gaan ontstaan.

Update 15:00 – GGD begint grootschalige coronatest voor inwoners Lansingerland

Alle inwoners van de gemeente Lansingerland in Zuid-Holland krijgen een gerichte oproep om zich te laten testen op het coronavirus. Aanleiding is de uitbraak van de ‘Britse variant’ van het virus bij een school in Bergschenhoek in de gemeente. Het is de eerste keer in Nederland dat er gericht extra wordt getest in een gebied waar een grote uitbraak is.

Lees meer.

Update 14:45 – Productie coronavaccin Pfizer en BioNTech naar 2 miljard doses

De Amerikaanse farmaceut Pfizer en de Duitse samenwerkingspartner BioNTech willen dit jaar 2 miljard doses van hun coronavaccin gaan maken. Oorspronkelijk werd voor dit jaar gemikt op een productie van 1,3 miljard doses.

BioNTech verklaarde dat er een nieuwe productiefaciliteit komt in de Duitse stad Marburg voor het vaccin. Deze moet eind februari in gebruik worden genomen en in staat zijn om jaarlijks wel 750 miljoen doses te produceren. Wereldwijd is er steeds grotere vraag naar coronavaccins en farmaceuten schroeven dan ook hun productiecapaciteit op om hieraan te kunnen voldoen.

Volgens BioNTech is meer dan de helft van die verhoogde capaciteit al toegezegd aan afnemers van het vaccin. Vorige week werd nog bekend dat de Europese Unie nu 600 miljoen doses van het vaccin wil gaan kopen. Dat is een verdubbeling van de eerdere bestelling door de EU.

Update 14:06 – Rouvoet: 24 uur per dag prikken in principe mogelijk

Als er straks genoeg vaccin beschikbaar is, zou het “in principe” mogelijk zijn om mensen 24 uur per dag te prikken tegen corona. Dat zei GGD-topman André Rouvoet in Spraakmakers op NPO Radio 1. Hij vraagt zich echter wel af of te vaccineren mensen wel midden in de nacht naar de priklocaties zouden willen komen.

In Israël wordt ook het hele etmaal door geprikt. Rouvoet zou zich ook in ons land wel prikploegendiensten kunnen voorstellen, waaraan dan onder meer huisartsenpraktijken meewerken. Toch heeft hij er wat twijfels bij, omdat de GGD’en al sinds maart met corona in touw zijn en tevens diverse andere taken hebben die eveneens moeten doorgaan. Je zou de optie van 24 uur prikken “heel goed moeten bekijken”, vindt de voorzitter van GGD GHOR.

Update 14:01 – AOb: minderheid leraren voelt zich echt veilig bij fysieke lessen

Veel leraren die tijdens de lockdown doorgaan met lesgeven op school, voelen zich niet veilig voor het coronavirus. In een peiling van de Algemene Onderwijsbond (AOb) antwoordt 26 procent van de docenten die nog fysiek lesgeven “nee” op de vraag of zij zich veilig voelen. Slechts 28 procent beantwoordt deze vraag met een volmondig “ja”, de rest houdt het op “enigszins”.

Hoewel het onderwijs voor heel veel leerlingen naar internet is verplaatst, moet een aanzienlijk deel van de leraren gewoon naar school om les te geven. Fysieke lessen gaan bijvoorbeeld door voor eindexamenkandidaten. Ook verzorgen scholen praktijkles aan vmbo’ers, opvang voor kinderen met een kwetsbare thuissituatie en kinderen van wie de ouders werk doen dat door de overheid is aangemerkt als cruciaal voor de maatschappij.

Aan de enquête deden in totaal bijna 15.000 leraren mee. Van de respondenten uit het praktijkonderwijs, het reguliere middelbaar onderwijs en het speciaal middelbaar onderwijs geeft meer dan de helft nog altijd fysiek les op school. In het speciaal basisonderwijs geldt dit voor ongeveer 30 procent.

Ruim een op de vijf ondervraagde leraren rekent zichzelf tot de categorie mensen die verhoogde risico’s lopen als ze besmet raken met het coronavirus. Nog eens 12 procent valt hier zelf niet onder, maar leeft wel samen met iemand voor wie het virus gevaarlijker is dan gemiddeld. Mensen met chronische aandoeningen lopen een aanzienlijk hoger risico om ernstig ziek te worden als ze Covid-19 oplopen. “Leraren die in een risicocategorie vallen, geven evenveel fysiek les als leraren die niet in een risicocategorie vallen”, constateert de AOb.

De bond pleitte afgelopen weekend al voor meer duidelijkheid over de veiligheid van leerlingen en onderwijspersoneel. “We willen graag lesgeven, maar het moet wel veilig en verantwoord zijn”, stelde AOb-voorzitter Eugenie Stolk.

Twee deskundigen die lid zijn van het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert, hebben in Nieuwsuur gezegd dat ze het beter vinden om middelbare scholieren tóch afstand van elkaar te laten houden. Het OMT staat tot nog toe op het standpunt dat scholieren geen 1,5 meter afstand van elkaar hoeven te houden. De AOb eist nu eenduidigheid en opheldering.

“Lesgeven aan grote groepen scholieren kan zo niet meer”, vindt Stolk. “Scholen moeten leerlingen spreiden over het gebouw en lokalen zodat er voldoende afstand is, of online als het niet anders kan.”

Uit de peiling komt verder naar voren dat de vaccinatiebereidheid groot is onder het onderwijspersoneel. In alle onderwijstypes zegt meer dan 70 procent zich zeker te laten vaccineren. In het regulier voortgezet onderwijs is dat zelfs 80 procent. Ongeveer 5 procent wil geen vaccin, de rest is er nog niet over uit.

Update 12:29 – Nederland gaat buffervoorraad EU voor nieuwe epidemie beheren

Nederland gaat een deel van de voorraden beheren die de Europese Commissie aanlegt om een nieuwe epidemie aan te kunnen. Of Nederland bijvoorbeeld mondkapjes, beademingsapparatuur of coronatests gaat opslaan is nog onduidelijk.

De Europese Unie besloot afgelopen voorjaar strategische voorraden aan te leggen om te voorkomen dat Europese landen opnieuw koortsachtig de wereldmarkt zouden moeten afstropen om aan bijvoorbeeld mondkapjes te komen. De depots zijn een aanvulling op nationale voorraden. Ze kunnen worden aangesproken als “de nationale gezondheidszorg simpelweg overweldigd wordt” door een epidemie, zei EU-commissaris Janez Lenarčič (Crisisbeheer) eerder. De commissie neemt de kosten voor haar rekening en beslist zodra de nood aan de man is over de verspreiding.

Duitsland, Roemenië, Denemarken, Griekenland, Hongarije en Zweden hebben zich al eerder opgeworpen als gastland voor een deel van de zogeheten rescEU-voorraad. Zij regelen ook de inkoop. Nederland, België en Slovenië sluiten zich daarbij nu aan. Duitsland krijgt verder het beheer over een tweede opslag.

Update 12:12 – FIOD bekeek in 2020 ruim 400 ‘coronameldingen’

Gehackte websites waar illegale coronamedicijnen te koop werden aangeboden, handel in vervalste gezondheidsverklaringen en oplichting bij de verkoop van mondkapjes. De Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) beoordeelde afgelopen jaar ruim vierhonderd meldingen die te maken hadden met corona. 75 procent daarvan had betrekking op beschermingsmiddelen als mondmaskers.

Zeker tien zaken zijn verwezen naar het strafrecht, meldt een woordvoerder verwijzend naar het maandag verschenen jaarbericht van de FIOD. Zo zijn twee mannen die in april werden aangehouden veroordeeld voor fraude en witwassen. Ze waren betrokken bij het witwassen van geld dat anderen verdienden door oplichting met de verkoop van mondkapjes en vervalsten documenten. In maart bestelde de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen via een Nederlandse website 11 miljoen mondkapjes voor zorgpersoneel. Na een aanbetaling van 880.000 euro bleek de deelstaat te zijn opgelicht.

Corona zal in 2021 niet direct weg zijn en dus blijft de aandacht gericht op mogelijk misbruik van steunmaatregelen en andere fraude die te maken hebben met het virus, kondigt de FIOD aan in het jaarbericht. Het virus vertraagde afgelopen jaar strafrechtelijke onderzoeken: observaties van verdachten en doorzoekingen van panden moesten aangepast gebeuren, net als het horen van verdachten of getuigen. “Hoe triest ook, juist in deze periode maken criminelen misbruik van de situatie, onrust en het gebrek aan middelen.”

Ook witwassen blijft de aandacht van de FIOD houden. Onderzoekers schatten de omvang ervan in Nederland jaarlijks op 13 miljard euro. “We zien dat crimineel geld wordt gebruikt om het criminele systeem sterker te maken. Geld wordt ingezet als wapen: criminele netwerken worden kleine multinationals, investeren in voor hen belangrijke logistieke netwerken, kopen mensen om en laten zich bijstaan door knappe koppen die complexe fiscale- en bedrijfsstructuren opzetten.”

Nederlandse criminele wassen misdaadgeld steeds vaker wit in Afrikaanse landen als Oeganda en Kenia, vertelde scheidend FIOD-directeur Bert Langerak in een interview met het AD. “Afrika is rijk aan dure grondstoffen. Dat zorgt ervoor dat het een opkomend continent is om misdaadgeld wit te wassen. Het goud en de diamanten worden overal ter wereld verkocht en van de opbrengst wordt bijvoorbeeld weer een hotel in Amsterdam gekocht. We zien steeds vaker dat misdaadgeld wordt witgewassen via goederen.”

Afgelopen jaar rondde de FIOD ruim negenhonderd onderzoeken naar fiscale of financieel-economische fraude, witwassen en corruptie af, waarvan 319 op verzoek van het buitenland.

Update 11:51 – Politie deelt 611 coronaboetes uit en beëindigt 31 feesten

De politie heeft afgelopen week in het hele land 611 mensen bekeurd omdat ze zich niet aan de coronamaatregelen hielden. Daarnaast zijn 626 mensen gewaarschuwd en 31 illegale feesten beëindigd.

Het aantal coronaboetes dat de politie maandag bekendmaakte ligt lager dan de cijfers van vorige week, toen er in de week rond de jaarwisseling 895 mensen werden bekeurd.

Update 11:25 – Schiphol ‘exporteert’ Britse coronavariant naar Mexico

In Mexico is een eerste geval van de Britse variant van het coronavirus vastgesteld. De mutatie is volgens de Mexicaanse krant El Financiero meegenomen door een reiziger die van Schiphol via Mexico-Stad naar de plaats Matamoros is gevlogen, meldt NH Nieuws.

Het virus werd bij de reiziger opgemerkt nadat hij een verplichte coronatest moest doen van het bedrijf waar hij voor werkt. Volgens de krant zou hij tijdens de vliegreis eind december van Amsterdam naar Mexico geen symptomen hebben gehad die op een coronabesmetting duidden.

De reiziger is na een ziekenhuisopname naar huis gestuurd om in quarantaine te gaan, maar is opnieuw opgenomen en aan de beademing gelegd. Voor zover bekend is bij geen van zijn medepassagiers het coronavirus vastgesteld.

De Britse variant is een mutatie van het coronavirus en is besmettelijker dan de oude variant. In Nederland zijn nu tientallen mensen met deze variant besmet.

Update 10:21 – Eerste zorgmedewerkers geprikt in Amsterdam, Assen en Den Haag

In Amsterdam, Assen en Den Haag is het vaccineren van zorgpersoneel maandag begonnen. Op alle drie de locaties staan op de eerste dag zo’n driehonderd vaccinaties op de planning.

In Amsterdam, dat zwaar is getroffen door het coronavirus, krijgen de aankomende tijd zo’n 30.000 medewerkers van verpleeg- en verzorgingshuizen uit de hoofdstad en omliggende plaatsen een prik die ze beschermt tegen het virus. In Assen is om 09.00 uur de eerste prik gezet. Het vaccineren in de regio Drenthe gebeurt in de priklocatie naast het TT Circuit in Assen. GGD Haaglanden zette om 10.00 uur de eerste prik bij het stadion van voetbalclub ADO.

Verpleegkundige Dickey Heerkens (48) was maandagochtend als eerste aan de beurt in de RAI in de hoofdstad. Hij is blij dat het vaccin er eindelijk is. “Het is hoe langer de crisis duurt, steeds zwaarder om het vol te houden. Collega’s worden ziek, ik heb meegemaakt dat bewoners overlijden. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten”, liet hij via de GGD weten. “Met het vaccin voel ik mij beter beschermd.”

Amsterdam zucht onder de virusuitbraak. Tijdens de tweede golf hoort de hoofdstad tot de steden met de meeste coronagevallen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen. De stad stond vaak bovenaan de lijst van gemeenten met de meeste besmettingen. Zo ook zondag weer: Amsterdam noteerde 248 positieve testresultaten.

Wethouder Simone Kukenheim (zorg) zegt dat de afgelopen maanden “zeer zwaar zijn geweest voor onze stad”. “Hoewel dat voorlopig nog even zo zal blijven, kunnen we door de vaccinaties langzaamaan weer vooruitkijken, perspectief zien”, zegt Kukenheim. “Hopelijk komen er snel meer vaccins, zodat iedereen ingeënt kan worden.”

Vorige week begonnen de vaccinaties in Veghel, Rotterdam en Houten. Later deze week start het prikken van zorgmedewerkers in de rest van het land.

Ook ziekenhuismedewerkers die in de acute zorg werken worden sinds vorige week gevaccineerd. Tot en met zondag hebben 31.000 medewerkers het coronavaccin gekregen.

Update 09:56 – Viroloog Koopmans: eerst twee weken in quarantaine in China

De internationale experts van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO die de oorsprong van de coronapandemie gaan onderzoeken in China moeten na aankomst eerst twee weken in quarantaine. “Ik heb zin in de missie, maar wat minder zin in de quarantaine”, zegt hoogleraar virologie Marion Koopmans, een van de onderzoekers.

Maandag werd bekend dat het tienkoppige team donderdag in China zal aankomen. Het team zou aanvankelijk begin januari arriveren, maar de komst werd uitgesteld omdat Peking weigerde toestemming te verlenen.

“Ik ben blij dat we kunnen vertrekken, we zijn er klaar voor. We gaan eerst, ieder vanuit onze eigen hotelkamer, twee weken online door met het werk waar we al mee bezig zijn. Daarna is het plan om face-to-facecontact te hebben met onze Chinese collega’s. Dan bespreken we wat we allemaal precies willen bekijken”, vertelt de hoogleraar van het Rotterdamse Erasmus MC.

Deze eerste missie is volgens haar vooral gericht op het begin van de eerste uitbraak en wat daarvan inmiddels allemaal bekend is en wat niet. “Er zijn allerlei studies door deze en gene gedaan maar die informatie is nog niet echt goed bij elkaar gelegd. Dus daar beginnen we mee en kijken we wat we daarvan kunnen leren”, aldus Koopmans. “Het is een start, ik denk dat we nu niet moeten verwachten dat we dit in een bezoek even allemaal oplossen, dat zou heel erg onwaarschijnlijk zijn”, vervolgt ze.

De onderzoekers blijven naar verwachting ongeveer een maand in China.

Politiek ligt het onderzoek naar de herkomst van het virus erg gevoelig. Zo hebben de Verenigde Staten de Chinese autoriteiten verweten niet transparant te zijn geweest over de oorspronkelijke uitbraak.

Update 08:38 – Eerste Amsterdamse zorgmedewerkers gevaccineerd

Ook in Amsterdam, dat zwaar is getroffen door het coronavirus, is het vaccineren van zorgpersoneel maandag begonnen. Zo’n 30.000 medewerkers van verpleeg- en verzorgingshuizen uit de hoofdstad en omliggende plaatsen krijgen een prik die ze beschermt tegen het virus.

Lees meer.

Update 06:00 – Rode Kruis schaalt hulp vaccinatieprogramma op

Het Rode Kruis gaat de hulp aan het vaccinatieprogramma tegen het coronavirus van de GGD opschalen. Naast de inzet van hulpverleners in de regio’s Haaglanden en Hollands Midden, ondersteunt de organisatie nu ook in Amsterdam-Amstelland, Utrecht, Drenthe en Hart voor Brabant. Het gaat voornamelijk om de inzet van EHBO’ers, laat het Rode Kruis weten.

Hulpverleners van het Rode Kruis worden vooral ter ondersteuning ingezet, of om bijvoorbeeld eerste hulp te verlenen. Als iemand een vaccinatie tegen het coronavirus heeft gekregen, wordt geadviseerd een kwartier te blijven zitten. Als er namelijk een allergische reactie zou optreden, komt die hoogstwaarschijnlijk binnen die tijd. De hulpverleners helpen dat in de gaten houden en kunnen eerste hulp verlenen als iemand bijvoorbeeld flauwvalt. De GGD-arts ter plaatse is medisch eindverantwoordelijk.

“Deze inzetten worden mogelijk uitgebreid naarmate het vaccinatieprogramma vordert. Het Rode Kruis is tevens in gesprek over mogelijke inzetten in acht andere regio’s”, laat de organisatie weten.

Momenteel worden zorgmedewerkers als eerste ingeënt tegen het coronavirus. Tot en met zondag waren in de ziekenhuizen 31.000 medewerkers in de acute zorg gevaccineerd, na vijf dagen prikken.

Update 03:30 – Burgemeesters bespreken nieuwe coronamaatregelen

De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen bespreken maandagavond welke nieuwe coronamaatregelen er gaan gelden. Op 19 januari loopt de strenge lockdown af die op 15 december van kracht werd. Aangezien het aantal coronabesmettingen nog niet snel daalt, wordt er al rekening mee gehouden dat er na 19 januari strenge maatregelen blijven gelden.

De 25 burgemeesters, tevens voorzitters van de veiligheidsregio’s, worden bijgepraat over de laatste adviezen van deskundigen door justitieminister Ferd Grapperhaus, die bijna altijd bij het Veiligheidsberaad is. Ze bespreken ook de handhaafbaarheid van maatregelen. Het kabinet neemt naar verwachting dinsdag een besluit over het nieuwe coronabeleid.

De burgemeesters praten in Utrecht ook over de stand van zaken rondom de vaccinaties, waarmee vorige week is begonnen. Na afloop van de bijeenkomst geeft de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, een toelichting op de zaken die zijn besproken. Ook minister Grapperhaus is daarbij.

Update 03:30 – Gezondheidsraad adviseert wie eerst coronavaccin Moderna krijgen

Nu er een tweede vaccin tegen het coronavirus is, van de farmaceut Moderna, is de volgende stap bepalen wie dat vaccin als eerste krijgt. Daarom komt de Gezondheidsraad met een advies over de toediening van het middel.

Nederland heeft 6,2 miljoen doses besteld bij Moderna, genoeg om 3,1 miljoen mensen in te enten. De eerste doses van het vaccin komen maandag in de loop van de dag waarschijnlijk aan bij het bedrijf Movianto in Oss. Van daaruit wordt het later verspreid over het land.

Voor eind maart zouden ongeveer 400.000 doses geleverd moeten zijn. Het kabinet kan afwijken van het advies van de Gezondheidsraad. Eerder adviseerde de raad tot twee keer toe om eerst ouderen in te enten. Het kabinet besloot juist om te beginnen bij de medewerkers van ziekenhuizen en verpleeghuizen. Het eerste beschikbare vaccin, van Pfizer en BioNTech, moest namelijk in grote hoeveelheden worden bewaard bij temperaturen van 70 graden onder nul.

Bij het vaccin van Moderna is 20 graden onder nul voldoende. Daarom meldde minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vorige week dat het kabinet dit vaccin wil aanbieden aan bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke handicap.

Begin deze week wordt bekend wanneer het vaccineren met Moderna zal starten, zo kondigde De Jonge vorige week al aan.

Update 03:30 – Eerste prik verpleeghuismedewerkers Amsterdam, Den Haag en Assen

Verpleeghuismedewerkers uit de regio’s Amsterdam-Amstelland, Haaglanden en Drenthe kunnen zich vanaf maandag laten vaccineren tegen het coronavirus. Op de priklocaties in Amsterdam, Den Haag en Assen worden de eerste vaccins toegediend. Eerder begonnen de vaccinaties in Veghel, Rotterdam en Houten. Later deze week start het prikken in de rest van het land.

De priklocatie in Amsterdam is in de RAI. In Den Haag kunnen mensen naar het stadion van voetbalclub ADO, waar een bouwwerk op de parkeerplaats staat. In Assen zijn de vaccinaties naast het TT-circuit.

Ongeveer 200.000 medewerkers uit de langdurige zorg hebben een afspraak kunnen maken voor de eerste vaccinatie en voor de herhaalprik drie weken later. Alle ruimte voor afspraken is inmiddels volgeboekt. Ongeveer 65.000 mensen die nu nog geen afspraak hebben, moeten enkele weken wachten tot er weer genoeg vaccinvoorraad is.

Na de zorgmedewerkers uit de verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen, worden ook de 178.000 zorgmedewerkers in de gehandicaptenzorg en 166.000 mensen uit de wijkverpleging en WMO-ondersteuning uitgenodigd voor de vaccinatie.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.