Milieu en Gezondheid
14 jan 2021, 23:06
Nederland blijft nog drie weken langer in lockdown. De besmettingscijfers dalen langzaam en liggen er steeds minder coronapatiënten in het ziekenhuis. Maar is het stilte voor de storm, met de Britse coronavariant in opmars? Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland.
Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op donderdag: 6.575, dat zijn er 437 meer dan op woensdag
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op donderdag: 2.507, dat zijn er 14 minder dan op woensdag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op donderdag: 693, dat zijn er 7 minder dan op woensdag
Aantal sterfgevallen dat gemeld is op donderdag: 89, er zijn tot nu toe 12.774 coronadoden geregistreerd
Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente
De politie heeft donderdagavond samen met handhavers van de gemeente Haarlemmermeer een einde gemaakt aan een bijeenkomst in een loods aan de Raasdorperweg in het Noord-Hollandse Lijnden. Alle 66 aanwezigen hebben een boete gekregen vanwege het overtreden van de coronamaatregelen, aldus de politie.
Of er een feestje aan de gang was, kon een politiewoordvoerster niet zeggen.
Al bijna duizend gedetineerden zitten preventief in quarantaine na coronabesmettingen in de gevangenis. Zij moeten in isolatie omdat een medegedetineerde corona bleek te hebben of omdat ze in contact zijn geweest met besmet bezoek of personeel, meldt de NOS.
Tot nu toe zijn er twee penitentiaire inrichtingen helemaal in quarantaine gegaan. In Nieuwegein gaat het om 335 gedetineerden en in Ter Apel om ruim 400 mensen. In Grave, Zaanstad, Heerhugowaard en Roermond zijn afdelingen in isolatie geplaatst. Ook in de detentiecentra in Rotterdam en Zeist zitten relatief veel gedetineerden in afzondering.
Op dit moment zijn 29 gedetineerden positief getest op het coronavirus. Zestien van hen verblijven in Ter Apel, waar veroordeelden vastzitten die illegaal in Nederland zijn.
Minister Sander Dekker heeft het Outbreak Management Team (OMT) om advies gevraagd over de situatie in gevangenissen.
Het aantal ingeënte medewerkers in acute zorg bedraagt donderdagavond volgens het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) 39.000. Dat zijn er vijfhonderd meer dan een dag eerder. Volgens een woordvoerster van het LNAZ wordt vrijdag "het laatste plukje medewerkers" voorzien van het vaccin van de farmaceuten Pfizer-BioNTech tegen het coronavirus.
Op dit moment zijn er zo'n 6000 personen meer ingeënt dan aanvankelijk beraamd. Het ministerie van Volksgezondheid reserveerde 33.000 vaccins voor personeel in de acute covid-zorg, waaronder ic-verpleegkundigen en ambulancepersoneel. Omdat ziekenhuizen zes in plaats van vijf doses uit één flacon haalden en bovendien zuinig omsprongen met de lading, pakte het aantal gevaccineerde personen een stuk hoger uit.
Afgelopen maandag werd de laatste lading vaccins vanuit het landelijk distributiepunt in Oss naar de ziekenhuizen verstuurd. Ontdooid vaccin is maximaal vijf dagen houdbaar en kan na vrijdag dus niet meer worden gebruikt.
De vaccinatie van de sector acute zorg ging vorige week woensdag van start.
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft in zeventig gevallen aangifte gedaan van misbruik van de regeling die door corona getroffen ondernemers helpt hun vaste lasten te blijven betalen. Dat meldt staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken).
Keijzer meldde eerder al dat zij signalen had ontvangen van misbruik van deze Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). "Wie misbruik maakt van steunmaatregelen moet zich schamen", zegt zij. "Ik doe er alles aan om dit te voorkomen en ik schrik er niet voor terug om aangifte te laten doen bij het OM als daar reden voor is."
Sinds de regeling werd opengesteld zijn bijna 110.000 aanvragen gedaan waarvan er 96.000 zijn toegekend. Om ondernemers die door de coronacrisis veel omzet mislopen snel te kunnen helpen, is gekozen voor een grotendeels geautomatiseerde verwerking van aanvragen. Keerzijde is wel dat het risico op misbruik groter is.
RVO heeft in totaal 481 gevallen ontdekt waarin mogelijk sprake is van misbruik. In overleg met de fiscale opsporingsdienst FIOD en het Openbaar Ministerie is besloten in zeventig zaken over te gaan tot aangifte. RVO werkt samen met banken om onterecht uitgekeerde subsidies terug te vorderen.
De Fransen moeten allemaal van 18.00 uur tot 06.00 uur van de straat, om het gevreesde coronavirus te bestrijden. Premier Jean Castex heeft dit bekendgemaakt. De regeling geldt vanaf zaterdag.
In 25 departementen was die avondklok al van kracht. In de overige 77 departementen mochten de Fransen nog tot 20.00 uur de deur uit, maar volgens de premier kan dat niet meer.
In de eerste week waarin Nederlandse zorgmedewerkers zijn gevaccineerd tegen het coronavirus, zijn in totaal zo'n honderd meldingen gedaan van bijwerkingen van het vaccin van BioNTech/Pfizer. In twee gevallen kregen mensen na toediening van het vaccin een ernstige allergische reactie, melden bijwerkingencentrum Lareb en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Beide patiënten zijn "snel en adequaat behandeld en hersteld".
Dat de vaccinatie in zeldzame gevallen allergische reacties kan uitlokken, was al bekend uit het klinische onderzoek. "Met de juiste medische behandeling binnen handbereik en onder de juiste supervisie kan de reactie goed behandeld worden", aldus het CBG. De overige meldingen gingen over mildere bijwerkingen, zoals een reactie op de injectieplaats, vermoeidheid, spierpijn en hoofdpijn. Die mogelijke bijwerkingen waren ook niet verrassend.
Fabrikant Pfizer adviseert om mensen na de prik nog 15 minuten in de gaten te houden, zodat allergische reacties direct kunnen worden behandeld als ze zich voordoen.
In een woonzorgcentrum in Surhuisterveen in Friesland is de Britse variant van het coronavirus vastgesteld. In ieder geval twee van de bewoners hebben de Britse mutatie opgelopen, blijkt uit een steekproef. De GGD gaat ervan uit dat 21 anderen de variant ook hebben.
Begin januari was er al sprake van een corona-uitbraak in 't Suyderhuys. In totaal zijn er nu 45 bewoners van het bejaardentehuis positief getest op het coronavirus, de Britse gevallen meegerekend. Daarvan wordt van 21 dus verwacht dat het om de Britse variant gaat, maar de virusmonsters moeten nog worden onderzocht op DNA-materiaal.
Bij meer dan veertig medewerkers van ’t Suyderhuys is ook het coronavirus vastgesteld. Het is vooralsnog niet duidelijk of daar mogelijk ook de Britse variant tussen zit.
Ziekenhuizen behandelen momenteel 2502 coronapatiënten. Dat zijn er twaalf minder dan op woensdag. Het is het laagste aantal opgenomen coronapatiënten sinds 27 december, bijna drie weken geleden.
Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames is de afgelopen dagen gestegen, zegt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Ze verwachten dat het aantal opgenomen coronapatiënten blijft dalen, maar "trager dan eerder voorspeld".
Verpleegafdelingen behandelen 1814 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er zeven minder dan op woensdag. Het aantal patiënten op de intensive cares daalde van 693 naar 688.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 6575 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat zijn er meer dan een dag eerder, toen volgens bijgestelde cijfers 6138 gevallen werden gemeld. Het aantal positieve testresultaten dat het instituut tussen woensdag- en donderdagochtend noteerde, ligt ongeveer in lijn met het gemiddelde van afgelopen week.
In de afgelopen zeven dagen zijn in totaal 45.247 besmettingen vastgesteld. Dat zijn er gemiddeld 6464 per dag.
Het aantal aan Covid-19 gerelateerde sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 89. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de laatste 24 uur zijn overleden. Wanneer een coronapatiënt sterft, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven en verwerkt in de statistieken. Woensdag werden 122 overlijdens geregistreerd.
Amsterdam telde weer de meeste nieuwe gevallen. In de hoofdstad zijn 377 inwoners positief getest.
Iets meer dan 1300 mensen in Nederland zijn er in de afgelopen weken dankzij een waarschuwing van de CoronaMelder achtergekomen dat ze het coronavirus hadden opgelopen. Ze waren zelf nog niet ziek, maar kregen een waarschuwing dat ze in de buurt van een positief geteste persoon waren geweest en lieten zich daarom testen.
Sinds 1 december kunnen mensen zonder corona-klachten zich laten testen wanneer ze een waarschuwing van de CoronaMelder hebben gekregen. Ongeveer 30.000 mensen zijn om die reden inmiddels getest. Van hen bleken 1303 inderdaad het virus onder de leden te hebben. Als zij niet waren gewaarschuwd, was hun besmetting later vastgesteld en hadden ze voor extra besmettingen kunnen zorgen, concludeert het ministerie van Volksgezondheid.
De CoronaMelder is inmiddels bijna 4,5 miljoen keer gedownload. De app is beschikbaar voor toestellen die draaien op Android en voor iPhones, die het besturingssysteem iOS gebruiken. Volgens het ministerie worden veel mensen eerder door de app gewaarschuwd dan door de bron- en contactonderzoekers van de GGD.
Artsen trekken zich niets aan van de anonieme brieven die momenteel worden rondgestuurd door de actiegroep Viruswaarheid, zegt artsenfederatie KNMG. De organisatie vindt het wel zorgelijk dat artsen soms zelfs op hun privéadres worden benaderd. Ze worden gewaarschuwd voor vermeende juridische risico’s van medewerking aan het Rijksvaccinatieprogramma tegen Covid-19.
De KNMG benadrukt dat ten onrechte wordt geprobeerd artsen angst in te boezemen, om te voorkomen dat medewerking wordt verleend aan het vaccinatieprogramma.
In de brief wordt gesteld dat artsen hun patiënten uitgebreid zouden moeten wijzen op het feit dat het om een onderzoek gaat en ook op alle - ook de zeldzame - bijwerkingen van de vaccins. Dit alles op straffe van aansprakelijkheid voor eventuele vaccinatieschade door onvolledige informatie. De bewijslast daarvoor zou volledig bij de individuele arts liggen.
De KNMG heeft de Inspectie Gezondheidszorg inmiddels op de hoogte gebracht. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) gaf eerder al aan dat huisartsen niet onder de indruk zijn van de brief over vaccinatie tegen het coronavirus.
Vrijwel alle Nederlandse longartsen hebben zich inmiddels laten vaccineren tegen het coronavirus, of zijn bereid dit binnenkort te laten doen. Van de artsen die meededen aan een enquête van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) heeft 82 procent de eerste prik al gekregen. Nog eens 17 procent is nog niet gevaccineerd, maar daar "zeker toe bereid".
In totaal vulden 316 longartsen de peiling in. Dat is een grote steekproef, want Nederland telt zo'n 700 artsen die zich in longziekten hebben gespecialiseerd. Drie van de respondenten vulden in dat ze niet bereid zijn zich te laten vaccineren. Twee van hen willen het niet, omdat ze al Covid-19 hebben gehad. Eén van de ondervraagde longartsen twijfelde nog.
Longartsen spelen een belangrijke rol in de behandeling van coronapatiënten. Daarom horen zij tot de medewerkers in de acute zorg die met voorrang in aanmerking komen voor vaccinatie.
Het coronavaccin van Pfizer en BioNTech hoeft mogelijk toch niet in extreme kou bewaard te worden. De farmaceut onderzoekt of het middel in de koelkast langer goed blijft. Daardoor zou bijvoorbeeld ook de huisarts mensen er misschien mee kunnen inenten.
"We voeren stabiliteitsstudies uit om de opslagcondities bij minder koude omstandigheden beter te begrijpen en uit te breiden", laat een woordvoerster van Pfizer aan de Vlaamse publieke omroep weten. "Inclusief de mogelijkheid om de opslagtijd op de plaats van gebruik bij 2 tot 8 graden boven nul te verlengen."
Pfizer verwacht de uitkomsten van het onderzoek uiterlijk in maart. Nu moet het vaccin, het eerste dat in Nederland wordt gebruikt, nog in speciale diepvriezers op 70 graden onder nul bewaard worden. In de koelkast is de houdbaarheid van de inenting maar een paar dagen verzekerd.
Inmiddels is ook het Moderna-vaccin goedgekeurd in de EU en zijn de eerste ladingen naar Nederland gebracht. Lees hier wat precies de verschillen zijn met het Pfizer-middel
De overheid moet per situatie beoordelen of het nodig is om mensen pas ergens toe te laten als ze een negatieve coronatest kunnen laten zien. "Testbewijzen kunnen in sommige situaties - zoals een lockdown - vrijheden vergroten, en in andere situaties vrijheden beperken. Dat hangt onder meer af van de maatregelen die op dat moment gelden", concludeert de Gezondheidsraad.
Het ministerie van Volksgezondheid had de raad om advies gevraagd. Het kabinet bekijkt of testbewijzen kunnen helpen om de coronamaatregelen te versoepelen. Dat zou bijvoorbeeld kunnen betekenen dat mensen alleen op kantoor mogen werken of naar school mogen gaan wanneer ze kunnen aantonen dat ze recent negatief zijn getest op het coronavirus.
Op sommige plekken mogen mensen sowieso niet worden geweigerd, stelt de Gezondheidsraad. Het gaat dan bijvoorbeeld om stembureaus. Bij andere plekken moet de overheid kijken of de testbewijzen nodig zijn. Ook moet de overheid regelmatig controleren of dat verandert, omdat "de inzet van testbewijzen op een later moment niet meer gerechtvaardigd kan zijn"
De instelling voor mensen in de bijstand in het Limburgse Brunssum die maandag wegens corona gesloten werd, heeft donderdag de deuren weer geopend. Alle werkzaamheden van Betere Buren zijn hervat, heeft de gemeente bekendgemaakt. Het werkbedrijf bereidt mensen in de bijstand via allerlei werkzaamheden voor op een betaalde baan.
Maandag ging het gebouw van Betere Buren dicht. Zo'n 25 mensen moesten in quarantaine omdat ze mogelijk in aanraking waren gekomen met een collega die corona bleek te hebben. Inmiddels is vastgesteld dat de besmetting niet op het werk, maar in de privésfeer heeft plaatsgevonden. De andere personeelsleden bleken geen corona te hebben.
De nood is hoog bij HEMA. Door de lockdown maakt de winkelketen iedere week tien miljoen euro verlies, meldt een woordvoerster aan Trouw donderdag. Het warenhuis annuleert met onmiddellijke ingang alle bestellingen die het tot half april waren gedaan bij leveranciers.
Lees hier meer over de 'eenzijdige aanpassing' door het winkelbedrijf in nood
Het internationale onderzoeksteam van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat onderzoek gaat doen naar de herkomst van het coronavirus is donderdag in de Chinese stad Wuhan aangekomen. Een van de leden is de Nederlandse viroloog en OMT-lid Marion Koopmans.
Koopmans gaat samen met negen andere experts onderzoek doen naar de oorsprong van het virus, dat eind 2019 voor het eerst in Wuhan werd vastgesteld. Maar eerst zullen de experts twee weken in quarantaine gaan in een hotel. "Daarna kunnen we de Chinese experts persoonlijk ontmoeten en verschillende locaties bezoeken", aldus onderzoeksleider Peter Ben Embarek. "Het kan een lange tocht worden voordat we volledig in kaart hebben gebracht wat er is gebeurd. Het idee is om meerdere onderzoeken te doen om hier een beter idee over te krijgen."
Een demonstratie van actiegroep Nederland in Verzet tegen het coronabeleid van het kabinet wordt zondag gehouden in het Westerpark in Amsterdam, in plaats van op het Museumplein. Ook mogen er maximaal 500 mensen deelnemen aan het protest.
Nederland in Verzet wilde eigenlijk op het Museumplein betogen. Volgens de Amsterdamse driehoek van burgemeester, politie en Openbaar Ministerie is in het Westerpark "extra toeloop" beter te voorkomen en daarmee ook coronabesmettingen. Afgelopen zondag moest een demonstratie tegen fascisme ook al uitwijken naar het Westerpark.
Duizenden mensen zeggen op social media geïnteresseerd te zijn in de demonstratie. Verwacht wordt dat ook aanhangers van de actiegroep Viruswaarheid aanwezig zullen zijn bij het protest. De betoging tegen het coronabeleid is van 14.00 uur tot 16.00 uur.
Het landelijk kerkbestuur van de Protestante Kerk in Nederland (PKN) heeft een nieuw advies uitgebracht om voorlopig helemaal te stoppen met zingen in kerken. Aanleiding zijn de grote zorgen om de Britse coronavariant. De aangescherpte regels gelden in ieder geval tot het einde van de huidige lockdown.
"Dus ook niet met een klein aantal personen, zoals in het vorige advies nog als mogelijkheid werd genoemd", roept de PKN kerkgangers op. "De Britse variant van het coronavirus blijkt extreem besmettelijk te zijn. Volledig vertrouwen op afstand houden en ventilatie is té risicovol."
Toen nu toe waren bij aangesloten protestantse kerken maximaal vijf zangers toegestaan tijdens hun diensten. De meeste kerkdiensten worden vanwege het coronavirus online uitgezonden. Bij de Rooms-Katholieke Kerk worden de richtlijnen niet aangepast. Het advies blijft daar om tijdens een dienst maximaal vier zangers te hebben en om samenzang te vermijden.
De CoronaMelder-app kan Android-gebruikers weer waarschuwen voor mogelijke coronabesmettingen. De app had woensdag last van een gedeeltelijke storing, maar Google laat weten dat het probleem inmiddels is verholpen.
De meldingen zijn niet verdwenen, maar komen alleen later binnen door de storing, liet het ministerie van Volksgezondheid eerder al weten. Ook soortgelijke waarschuwingsapps in andere landen kampten met de Google-storing. iPhone-gebruikers hadden er geen last van.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.