Milieu en Gezondheid
2 jan 2021, 11:48
Mensen die in de acute zorg werken worden zo snel mogelijk gevaccineerd tegen het coronavirus. Het gaat om verpleegkundigen en artsen die op de intensive care, spoedeisende hulp of corona-afdeling werken. Ook ambulancepersoneel moet de prik krijgen. Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) komt zo snel mogelijk met een plan van aanpak. Dat melden de zorgministers Hugo de Jonge en Tamara van Ark zaterdag. Uiterlijk maandag moet duidelijk zijn wat de kortst mogelijke termijn is waarop de vaccinatie van deze groep van circa 30.000 mensen kan beginnen.
De eerste 10.000 doses van het coronavaccin van Pfizer en BioNTech werden op tweede kerstdag afgeleverd bij distributeur Movianto in Oss. Inmiddels liggen daar nu ruim 150.000 vaccins opgeslagen. Per persoon zijn twee prikken nodig. Waar in alle andere EU-landen al een begin is gemaakt met inenten, hield het kabinet tot dusver vast aan 8 januari als startdatum voor de vaccinatiecampagne in Nederland. Daarbij zou het personeel van verpleeghuizen als eerste aan de beurt komen.
De afgelopen dagen nam de druk flink toe om toch eerder te beginnen met vaccineren, en bovendien voorrang te geven aan cruciaal ziekenhuispersoneel. De zorgkopstukken Diederik Gommers en Ernst Kuipers deden een oproep daartoe die veel weerklank vond, ook in de Tweede Kamer. Ook de 14-jarige Laetitia uit Amsterdam maakte zich hard voor de vaccinaties voor zorgpersoneel. Haar petitie om ziekenhuismedewerkers eerder te laten vaccineren tegen corona werd binnen enkele dagen duizenden keren ondertekend. Lees ook: Petitie van Laetitia (14) voor snelle vaccinatie zorg al meer dan 20.000 keer getekend "Ik was er met mijn moeder over aan het praten en vond dat er echt iets moet gebeuren", liet Laetitia eerder weten aan Hart van Nederland. Van een kennis van de familie hoorde ze verhalen over hoe het eraan toegaat op de covidafdeling in het ziekenhuis. "Ik wil dat mijn petitie Hugo de Jonge bereikt." Dat schijnt nu goed gelukt
De vervroegde vaccinatie van medewerkers in de acute zorg zal niet voor 8 januari kunnen plaatsvinden. Dat zei Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), op NPO Radio 1. Volgens hem kost de voorbereiding enige tijd. Lees ook: Dit zijn de 25 priklocaties waar zorgmedewerkers worden ingeënt tegen corona Een woordvoerder van het St. Jansdal-ziekenhuis in Harderwijk is blij met het nieuws: ''We zijn meer dan verheugd met het nieuws en vinden het een wijs besluit.'' Het ziekenhuis hoopt het ziekteverzuim door de vaccinaties te beperken. Het Harderwijkse ziekenhuis besloot afgelopen woensdag geen nieuwe patiënten meer op te nemen. Dit omdat de spoedeisende hulp vol lag met coronapatiënten. Na het overplaatsen van meerdere patiënten ging het ziekenhuis donderdagochtend weer open. Waarschijnlijk worden verspreid over het land tien ziekenhuizen aangewezen waar medewerkers in de acute zorg hun eerste prik kunnen halen. De 'gewone' vaccinatiecampagne begint zoals gepland op vrijdag 8 januari op drie van de 25 GGD-priklocaties, in Veghel, Houten en Rotterdam.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.