Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Meer coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen

LIVEBLOG | Meer coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen

Milieu en Gezondheid

12 apr 2021, 06:17

Het kabinet heeft de versoepelingen, zoals het afschaffen van de avondklok, ten minste één week uitgesteld en dus blijft Nederland nog zeker tot en met 27 april in de huidige lockdown. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws.

  • Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op maandag: 6.757 dat zijn er 1.531 minder dan op zondag

  • Tussen 2 april en 8 april testte 9,3 procent van de geteste personen positief

  • Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op maandag: 2.582, dat zijn er 56 meer dan op zondag

  • Het aantal coronapatiënten op de intensive care op maandag: 794, dat zijn er 6 meer dan op zondag

  • Aantal sterfgevallen dat is gemeld op maandag: 20, er zijn tot nu toe 16.791 coronadoden geregistreerd

  • Tot nu toe zijn er naar schatting 3.182.836 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken

Update 19:55 - Kabinet bekijkt per week of terrassen open kunnen

Het kabinet zegt per week te bekijken of de terrassen open kunnen. "We houden bij wijze van elke dag een vinger aan de pols", zegt minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) maandag na afloop van het Veiligheidsberaad, het overleg van de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's.

Dinsdag bespreekt het kabinet welke coronamaatregelen worden verlengd of niet. Die worden 's avonds in een persconferentie bekendgemaakt. Het lijkt erop dat per 21 april de terrassen niet opengaan. "Ik zou het liefst willen dat dit aan de orde is, maar ik ben hier somber over. Er ligt een heel helder advies van het OMT", aldus Grapperhaus.

Dat kan nu nog niet, zegt de minister, omdat dit te veel mensen op de been brengt. "Wij moeten alles afwegen en de druk op de ziekenhuizen is echt enorm. Wij zitten heel dicht bij die piek. Als die piek hoger gaat worden, dan gaan er ongelukken gebeuren. Het OMT zegt dat we nog even moeten volhouden. Heel even is in elk geval korter dan een maand", laat de minister weten.

Het uitstellen van versoepelingen is volgens hem een ontzettend moeilijk probleem omdat bij een groot aantal Nederlanders een soort moeheid heerst. "De teleurstelling begrijpen we. Vorige week zagen we een lichtpunt en een paar dagen later was dit lichtpunt toch een beetje minder zichtbaar."

Update 18:32 - Huisarts die toch AstraZeneca geeft aan 60-minner niet strafbaar

Huisartsen die in samenspraak met patiënten toch nog het coronavaccin van AstraZeneca geven aan mensen onder de 60 jaar zijn volgens de gezondheidsinspectie niet in overtreding. "De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd begrijpt dat huisartsen vragen krijgen van patiënten onder de 60 die op de lijst stonden om gevaccineerd te worden, en die graag alsnog door de huisarts gevaccineerd willen worden met AstraZeneca. Tegelijkertijd is er op dit moment ook geen norm van de beroepsorganisaties van huisartsen die het gebruik van AstraZeneca onder de 60 jaar verbiedt, zodat handhaving op dit moment niet aan de orde is", laat een woordvoerster weten. Het vaccin van AstraZeneca tegen het coronavirus is sinds vorige week alleen nog bedoeld voor mensen van 60 jaar en ouder wegens een bepaalde potentiële bijwerking. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) gaf eerder aan dat het "juridisch kwetsbaar" is om mensen onder de 60 jaar toch nog met AstraZeneca te prikken.

Update 17:27 - Meerdere ziekenhuizen steunen oproep heropenen terrassen

De oproep van de burgemeesters van grote steden om terrassen te heropenen, krijgt bijval van ziekenhuizen. Lid van de Raad van Bestuur van het Amsterdam Universitair Medisch Centra (UMC) Mark Kramer is het eens met hun dringende verzoek om de buitenruimten gereguleerd te heropenen. Eerder liet de bestuursvoorzitter van het Amsterdamse OLVG-ziekenhuis al weten dat hij de oproep van de burgemeesters steunt.

De burgemeesters reageerden met hun oproep op het nieuws dat het kabinet de versoepelingen van de coronamaatregelen minstens een week uitstelt, tot 28 april in plaats van 21 april.

Lees meer

Update 16:58 - Dinsdag duidelijkheid over prikstrategie na AstraZeneca-besluit

Dinsdag moet duidelijk worden hoe het verder moet met de vaccinatiestrategie in Nederland, nu de Gezondheidsraad heeft geadviseerd het vaccin van AstraZeneca niet meer in te zetten bij mensen jonger dan 60 jaar.

Minister Hugo de Jonge gaf donderdag aan het advies van de Gezondheidsraad op te volgen. Tot dat moment zou AstraZeneca ook worden gebruikt voor mensen jonger dan 60 jaar met bijvoorbeeld extreem overgewicht, het syndroom van Down en zorgmedewerkers.

Voor die mensen die te horen kregen dat ze toch geen prik van AstraZeneca krijgen, moet nu een andere oplossing worden bedacht. Zij worden geprikt met een ander vaccin, maar hoe de planning er precies uit gaat zien moet dinsdag blijken, aldus een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid.

Update 16:39 - Burgemeesters blijven pleiten voor heropenen terrassen

Hoewel minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) al heeft aangegeven dat de terrassen voorlopig nog niet open mogen, doen burgemeesters in het Veiligheidsberaad maandag toch opnieuw een appèl op het kabinet. Zij geven aan dat in hun gemeentes mensen steeds vaker en massaler de openbare ruimte intrekken en dat dit steeds lastiger is te handhaven. Lees meer

Update 16:03 - Gezondheidsraad: meer tijd tussen twee prikken is overwegen waard

De Gezondheidsraad zet de deur open naar de mogelijkheid om meer mensen een eerste prik te geven van de coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna. De tijd tussen de eerste en de tweede prik kan wat de raad betreft eventueel worden verlengd naar twaalf weken. Het effect van zo'n verlenging is "relatief klein", tempert het adviesorgaan van het kabinet de verwachtingen wel. Momenteel mag tussen de prikken van Pfizer/BioNTech zes weken zitten, bij Moderna vier. Alleen bij AstraZeneca mag er al 12 weken tussen zitten. Als ook bij de andere twee vaccins de periode tussen twee prikken wordt verlengd tot 12 weken, kunnen meer mensen al een gedeeltelijke bescherming tegen Covid-19 krijgen. Dat kan "in het gunstigste geval" vijf ziekenhuisopnames per dag schelen, stelt de Gezondheidsraad op basis van modelberekeningen door het RIVM. Zo'n positief effect laat een aantal weken op zich wachten: pas eind mei verwacht de raad dan effect. De belangrijke gezondheidsadviseurs van het kabinet waren eerder nog tegen een langere periode tussen twee prikken, vanwege onzekerheid over de mate van bescherming na één prik en onzekerheid over mogelijke effecten op de verspreiding van gemuteerde versies van het virus, zoals de Zuid-Afrikaanse en de Braziliaanse variant. Die onzekerheden zijn niet weg. Wel is uit Brits onderzoek intussen naar voren gekomen dat de bescherming na één prik "niet optimaal, maar wel heel redelijk" is, zegt voorzitter Bart-Jan Kullberg. Het positieve effect van iets minder ziekenhuisopnames "kan ertegen opwegen". Het advies is niet per se een aanbeveling om de termijn te verlengen. De Gezondheidsraad geeft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) de optie wel "in overweging", zolang er schaarste is aan coronavaccins. "Wanneer er voldoende vaccin beschikbaar is, zou het interval teruggebracht moeten worden naar dat wat in de productinformatie van de verschillende vaccins wordt aanbevolen", benadrukt het adviesorgaan.

Update 14:40 - Horeca wil snellere vaccinatie om open te kunnen

De horeca wil dat het kabinet vaart maakt met het vaccineren. Dan kan de horeca sneller helemaal open in plaats van gedeeltelijk, met alleen de terrassen open. Zondag zei het demissionaire kabinet na het Catshuisoverleg dat eventuele versoepelingen pas per 28 april mogelijk zouden zijn, mits de cijfers het toelaten. "Als je enige taak als overheid is het vaccinatiebeleid op orde krijgen en het is aan alle kanten één groot drama, dan kun je erop wachten dat je kunt blijven schuiven met data", zegt horecaondernemer Johan de Vos uit Breda.

De Vos, ook voorzitter van de afdeling Breda van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en woordvoerder van 65 horecaondernemers die al eerder gezamenlijk actie voerden tegen de coronamaatregelen, wil dat de overheid doet wat het belooft. Met een miljoen prikken per week zetten, zouden echt stappen gezet kunnen worden, denkt hij. Dan zou de horeca vanaf mei misschien alweer mensen binnen kunnen ontvangen, denkt hij.

Sneltesten aan de deur ziet De Vos niet zitten. "Mensen gaan niet voor een kop koffie of een lunch een staafje in hun neus laten duwen." Daarnaast is volgens De Vos veel meer mogelijk dan nu gezegd wordt en kunnen horecazaken zich bijvoorbeeld met warmtekachels en parasols daarop inrichten. Hij sluit nieuwe acties niet uit, maar wil eerst de persconferentie van dinsdag afwachten. Ook wil hij weten wat er voor Koningsdag, op 27 april aanstaande, in het vooruitzicht wordt gesteld.

Herman Hell, eigenaar van een twaalftal horecazaken in Rotterdam, pleit ook voor snellere vaccinatie. "De hele maatschappij betaalt de onkunde van minister Hugo de Jonge. Vaccineren is niet alleen nodig om de economie weer open te stellen. Hij ziet de ernst van de situatie niet in. De Jonge heeft zelf gezegd dat het exponentieel uitmaakt hoe snel je vaccineert. Dan moet je juist zorgen dat je opschiet."

Ook Maarten Hinloopen, voorzitter van KHN-afdeling Den Haag, noemt het vaccinatiebeleid een drama en wijst op het gebrek aan organisatie in het vaccineren. "We hebben een systeem dat niet functioneert tijdens een crisis, met allerlei verschillende GGD-afdelingen die hun eigen systeem en regels hebben."

Volgens Hinloopen zijn er genoeg vaccins maar is het systeem dramatisch. "Ik heb nu al van twee mensen in mijn directe omgeving gehoord dat ze anderhalf uur bezig zijn geweest om een afspraak te maken. Elke week dat je langer wacht met een spuit in die arm weet je precies hoeveel mensenlevens dat kost." Volgens Hinloopen ondermijnt de vaccinatiestrategie ook het draagvlak voor de coronamaatregelen.

Update 14:21 - Meer coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen

Het aantal opgenomen coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal opnieuw gestegen. In totaal zijn nu 2582 patiënten met Covid-19 opgenomen, 65 meer dan zondag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Van deze mensen liggen er 794 op de intensive care, een toename van zes patiënten. Op de verpleegafdelingen liggen nu 1788 coronapatiënten. Dat zijn er 59 meer dan zondag. Toen nam het aantal opgenomen patiënten toe met 26. In de drie dagen daarvoor nam het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen juist af, met in totaal 67.

Update 13:11 - Man overleden kort na prik bij GGD in Noordwijkerhout

Een 77-jarige man is maandagochtend in het ziekenhuis overleden nadat hij onwel was geworden op de parkeerplaats van de priklocatie in Noordwijkerhout. Hij was net daarvoor gevaccineerd tegen corona, volgens het Leidsch Dagblad ging het om een prik met het middel van Pfizer/BioNTech.

Medewerkers van de vaccinatielocatie, onder wie een arts en EHBO’ers, hebben zich meteen om hem bekommerd. Hij is daarna door een toegesnelde ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Even later kwam het nieuws dat de man in het ziekenhuis is overleden, aldus de GGD.

Of er een verband is tussen de prik en het overlijden van de man is nog niet duidelijk. "Wat overblijft zijn vragen. Vragen waarop nu nog geen antwoord te geven is", aldus de GGD. Gezondheidsdienst RIVM en het bijwerkingencentrum Lareb zijn geïnformeerd en zullen onderzoek gaan doen. Het vaccineren in Noordwijkerhout gaat wel door.

Update 13:00 - Grapperhaus: situatie nog niet goed genoeg om terrassen te openen

Het kabinet blijft erbij dat de coronacijfers te slecht zijn om terrassen en andere buitenlocaties weer open te kunnen gooien. Dat zei minister van Justitie Ferd Grapperhaus maandag, voorafgaand aan overleg met zijn collega-ministers.

"De situatie, epidemiologisch, is nog niet zo dat we dat verantwoord vinden", aldus Grapperhaus. Het kabinet maakte zondag bekend dat versoepelingen er toch nog niet in zitten vanaf 21 april, iets waar Haagse bronnen eerder wel op zinspeelden.

De burgemeesters van de vier grote steden vinden desondanks dat de terrassen weer open moeten kunnen, met het naderende lenteweer. Handhaven wordt anders onhaalbaar, stellen zij.

"We hebben vanmiddag Veiligheidsberaad", zei Grapperhaus, doelend op zijn wekelijkse overleg mer de voorzittende burgemeesters van de veiligheidsregio's. Daar gaan we het er goed over hebben." "We komen er tot nu toe altijd uit", voegde hij eraan toe.

Update 12:50 - Geplande heropening van hoger onderwijs gaat door

Hogescholen en universiteiten gaan, zoals eerder aangekondigd, vanaf 26 april weer beperkt open voor fysiek onderwijs. Dat melden Haagse bronnen. Het is de bedoeling dat studenten gemiddeld één dag per week naar colleges mogen. Zij moeten zich dan wel vooraf laten testen en zich aan alle coronaregels houden.

Het kabinet besloot zondag tijdens het Catshuisoverleg een aantal voorgenomen versoepelingen nog een week uit te stellen, naar woensdag 28 april. Maar de voorwaardelijke heropening van het hoger onderwijs hoort daar niet bij, aldus de bronnen in politiek Den Haag.

Over de voorwaarden waaronder studenten weer naar college mogen, zijn al weken geleden afspraken gemaakt. Die staan los van het heropeningsplan dat het kabinet deze week wilde aankondigen.

Update 11:35 - Farmaceut Janssen levert eerste coronavaccins af in Oss

Farmaceut Janssen uit Leiden heeft een eerste partij van 79.200 doses coronavaccin geleverd aan Nederland. Die hoeveelheid is goed voor het compleet vaccineren van net zoveel mensen. In tegenstelling tot de drie andere vaccins die tot nog toe zijn goedgekeurd in de Europese Unie, is van het Janssen-vaccin slechts één prik nodig. De eerste doses kwamen maandag aan bij het bedrijf Movianto in Oss. Van daaruit worden ze verdeeld.

Van de eerste leveringen moeten 35.000 doses naar ziekenhuizen worden gebracht, zodat zij hun zwaar belaste personeel snel kunnen inenten. Daarmee moet worden voorkomen dat tijdens deze derde golf van besmettingen nog veel meer medewerkers ziek uitvallen.

De ziekenhuizen zitten al met personeelstekorten, terwijl de intensive cares juist verder uitgebreid moeten worden tot 1550 bedden om voor het toenemende aantal ernstig zieke Covid-patiënten te zorgen. Daardoor komt steeds meer andere zorg in het gedrang. Het gaat niet alleen meer om planbare operaties. Diverse ziekenhuizen, zoals het Radboudumc in Nijmegen, zien zich genoodzaakt om ook sommige hart- en kankeroperaties uit te stellen.

Het vaccin van Janssen, overigens een dochterbedrijf van het Amerikaanse Johnson & Johnson, is het vierde coronavaccin dat in Nederland beschikbaar komt. Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca gingen het Leidse vaccin voor.

Update 11:34 - Eén reiziger na positieve test niet mee op proefreis naar Rhodos

Van de 189 deelnemers aan een proefreis naar Rhodos is er één uitgesloten vanwege een positieve coronatest. Voor die persoon is een vervanger opgeroepen. De overige oorspronkelijk ingelote reizigers testten wel negatief en mogen mee op vakantie.

De deelnemers aan de proefvakantie kunnen hun vakantieresort op het Griekse eiland niet verlaten. De reis, die uitgevoerd wordt door touroperator Sunweb en luchtvaartmaatschappij Transavia, moet inzicht geven hoe veilig reizen weer mogelijk wordt. De reizigers betalen zelf hun verblijf, de tests komen voor rekening van Sunweb.

Update 11:20 - Huisartsen dringen aan: snel vaccin voor risicogroepen onder 60

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) hoopt dat zo snel mogelijk duidelijk wordt welk coronavaccin mensen onder de 60 jaar uit risicogroepen kunnen krijgen. Zij komen niet meer in aanmerking voor het vaccin van AstraZeneca, want dat is alleen nog bedoeld voor mensen van 60 jaar en ouder. "Voor deze mensen moet op heel korte termijn een oplossing komen. Wij dringen daar zeer op aan bij het ministerie van Volksgezondheid en het RIVM", zegt een woordvoerster van de LHV.

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge komt dinsdag naar verwachting met meer informatie. De LHV hoopt dat hij duidelijkheid zal geven over de vaccinatie van bijvoorbeeld mensen met obesitas, bepaalde neurologische aandoeningen en het syndroom van Down.

Ook onder de mensen boven de 60 jaar zien de huisartsen een groeiend probleem. Harde cijfers ontbreken, maar het lijkt erop dat sinds de 'prikpauze' en de ophef over het AstraZeneca-vaccin meer mensen uit deze groep afzien van hun prik. "We krijgen signalen van huisartsen die zeggen dat de opkomst bij hen tegenvalt", aldus de woordvoerster. Het beeld is wel wisselend: in Drenthe lieten veel zestigers zich juist wel vaccineren, maar in het stedelijk gebied van Zuid-Holland "lijkt het minder te zijn". Een huisarts uit Zwolle liet afgelopen weekend weten dat van zijn patiënten tussen de 60 en 65 jaar slechts de helft kwam opdagen.

De LHV ziet "onrust en frustratie" bij huisartsen over de haperende vaccinaties. "Ze worden ook platgebeld met vragen en twijfels. Het is heel vervelend voor ze. Dan heb je alles opgetuigd naast je drukke praktijk en merk je nu dat, waarschijnlijk voor een deel door de twee prikstops, een deel van de mensen wegblijft."

Update 10:45 - Meer dan 5500 avondklokboetes afgelopen week

De politie schreef afgelopen weer 5554 bekeuringen uit voor het niet naleven van de avondklok. Ook werden 162 mensen gewaarschuwd omdat ze zich niet hielden aan de coronamaatregelen. De politie beëindigen afgelopen weekend 47 illegale feesten.

Update 10:20 - Website Artis klap eruit door enorme belangstelling

Voor de kaartjes voor de driedaagse proefopening van Artis is maandagochtend veel belangstelling. Vlak na het begin van de kaartverkoop om 10.00 uur klapte de website eruit. Na een klein half uur was die weer in de lucht, liet een woordvoerder weten.

De Amsterdamse dierentuin doet komend weekend op vrijdag, zaterdag en zondag mee met Testen voor toegang, waarbij mensen op vertoon van een negatieve coronatest een bezoek mogen brengen.

Per dag kunnen er 5000 mensen in Artis terecht. Ze reserveren een kaartje voor een tijdvak. De bezoekers moeten in het park 1,5 meter afstand houden en in binnenruimtes een mondkapje dragen.

Update 09:30 - 'Uitstel heropenen hoger onderwijs zou onacceptabel zijn'

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) vindt het onacceptabel als de heropening van hogescholen en universiteiten opnieuw wordt uitgesteld. Volgens de planning zouden de onderwijsinstellingen over twee weken (op 26 april) de deuren weer openen. Zondag kwam naar buiten dat het kabinet geplande versoepelingen wil uitstellen. Het is nog onduidelijk of dit ook voor de heropening van het hoger onderwijs geldt.

"Het water staat studenten aan de lippen. Ze zitten sinds half december dag in dag uit achter de laptop. De rek is er echt uit", zegt Lyle Muns, voorzitter van de LSVb.

Volgens de studentenvakbond kan het hoger onderwijs op een veilige manier open met een fysieke les in de week en op anderhalve meter. Ook zijn er massaal zelftesten ingekocht om te verspreiden onder studenten. "In het najaar was het hoger onderwijs beperkt open en zijn er geen clusters ontstaan op hogescholen en universiteiten. Met zelftesten kunnen we het extra veilig maken. Er zijn geen excuses meer om niet op 26 april open te gaan", aldus Muns.

Update 08:18 - Ziekenhuizen: uitstel versoepelingen verstandig van kabinet

Het kabinet heeft een verstandig besluit genomen met het uitstel van de versoepelingen. Dat zegt voorzitter Ad Melkert van de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen (NVZ) in het NOS Radio 1 Journaal.

"Het is een verstandig besluit van het kabinet om de versoepelingen minstens met een week uit te stellen. In andere landen om ons heen wordt gesproken van half mei, behalve in het Verenigd Koninkrijk. Maar daar zijn ze al verder met de vaccinatiecampagne. Dat is cruciaal", aldus Melkert.

Vorige week kwamen berichten naar buiten dat het kabinet onder meer de terrassen wilde openen op 21 april. Ziekenhuizen drongen er echter op aan om de versoepelingen uit te stellen. De besmettingscijfers blijven bijzonder hoog. Zondag meldde het RIVM nog 8288 nieuwe coronagevallen. Ziekenhuizen stromen vol en behandelen bijna 2500 coronapatiënten. De ic-capaciteit van ziekenhuizen is enkele dagen geleden nog verder uitgebreid.

Er waren ook zorgen omdat niet al het ziekenhuispersoneel is gevaccineerd. Melkert is blij dat daar nu verandering in komt. Het kabinet maakt versneld extra vaccins vrij voor het ziekenhuispersoneel om te voorkomen dat in de derde coronagolf nog meer personeel uitvalt.

Update 07:00 - Burgmeesters praten over heropening van de samenleving

De 25 burgemeesters van de veiligheidsregio's komen vandaag weer bijeen voor het Veiligheidsberaad. In het provinciehuis van Utrecht praten ze met ministers Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Hugo de Jonge (Volksgezondheid) over het plan om de samenleving te heropenen.

Daarvoor maakte het kabinet begin vorige maand een routekaart, die inmiddels al weken op tafel ligt bij het beraad. Dat komt omdat de burgemeesters vinden dat er vooral in de buitenlucht sneller meer vrijheden mogelijk moeten zijn dan het kabinet eerder voorstelde. Zondag maakte het kabinet echter bekend geplande versoepelingen een week uit te stellen.

Daarop herhaalden de burgemeesters van de vier grote steden dat een "beheerste openstelling" volgens hen juist noodzakelijk is om besmettingen te voorkomen omdat anders de parken volstromen.

Update 06:35 - Apothekers: Nederlanders slaan massaal coronazelftests in

In de afgelopen weken hebben apothekers al meer dan 200.000 coronazelftests verkocht, zegt voorzitter Aris Prins van brancheorganisatie KNMP vandaag tegen het AD. "Sommige mensen kopen er meteen vier of vijf, voor het hele gezin." De sneltests geven binnen een kwartier aan of je het virus onder de leden hebt en kosten nog geen tientje per stuk.

Deskundigen van het Outbreak Management Team (OMT) waarschuwen voor verkeerd gebruik van de zelftest. Daarnaast is de betrouwbaarheid van een negatieve uitslag ongeveer 85 procent. Bovendien zijn ze bang dat mensen bij een positieve uitslag niet meer bij de GGD langsgaan voor een 'controletest'. Hierdoor dreigen er besmettingen uit beeld te blijven.

Update 06:15 - Eerste doses Janssen-vaccin worden aan Nederland geleverd

De eerste 79.200 vaccins van farmaceut Janssen uit Leiden arriveren vandaag bij het bedrijf Movianto in Oss. Het is nog niet bekend wanneer het middel voor het eerst in ons land zal worden toegediend, maar zaterdag heeft het kabinet besloten dat 35.000 doses naar de ziekenhuizen gaan. Zo moet worden voorkomen dat in de derde coronagolf nog meer zorgpersoneel uitvalt.

Janssen is het vierde coronavaccin dat in Europa is goedgekeurd. Eerder werden de inentingen van Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca toegelaten, geleverd en gegeven. Van het Janssen-vaccin is maar één prik, terwijl de drie andere inentingen twee keer toegediend moeten worden. Nederland heeft in totaal 11,3 miljoen doses van het middel besteld.

Het Nederlandse vaccin biedt 66 procent bescherming tegen ziekte en 85 procent bescherming tegen ernstigere vormen van Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. De Gezondheidsraad adviseert het nieuwe vaccin eerst aan zestigplussers en mensen in medische risicogroepen te geven. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen met het syndroom van Down of morbide obesitas.

Als die groepen eenmaal zijn gevaccineerd, kan het vaccin ook aan andere groepen worden gegeven. De Gezondheidsraad komt later met een advies daarover.

Redactie/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.