Terug

Volg Hart van Nederland

Dierentuinen zuchten onder hoge energiekosten: 'Je kunt een tijger niet vragen een dikke trui aan te trekken'

Dierentuinen zuchten onder hoge energiekosten: 'Je kunt een tijger niet vragen een dikke trui aan te trekken'

Dieren

18 okt 2022, 16:06

De sterk stijgende kosten voor energie zijn na de coronacrisis een nieuwe klap voor de dierentuinen. Dierentuinen zijn grootverbruikers van energie om hokken en andere verblijven voor de beesten op de juiste temperatuur te kunnen houden. "We kunnen de verwarming niet lager zetten, want je kan een tijger niet vragen om een dikke trui aan te trekken", aldus een woordvoerster van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD).

Volgens de woordvoerster staan er nog geen grote dierenparken op omvallen, maar zijn de spaarpotjes wel leeg.

Dierentuinen verduurzamen

Ouwehands Dierenpark in Rhenen verwacht dat de energiekosten dit jaar zullen verdriedubbelen en uitkomen op ongeveer 1,2 miljoen euro. De dierentuin is volgens directeur Robin de Lange druk bezig om kantoren en dierenverblijven te verduurzamen. Zo kreeg het huis van de orang-oetans versneld een geïsoleerd dak. "We hoeven nog geen dieren weg te doen omdat ze te duur zijn in verwarming en elektra, maar we hopen wel op een regeling vanuit het Rijk."

Diergaarde Blijdorp heeft het energietarief in voorgaande jaren vastgelegd en daardoor dit jaar nog weinig last van de prijsstijgingen. Ook heeft de dierentuin een warmtekrachtkoppelingsinstallatie op het dak van het vorig jaar geopende Oceanium laten bouwen. De installatie regelt het klimaat in het overdekte waterwerelddeel. Op dat dak van het Oceanium liggen ook zonnepanelen. "Duurzaam bouwen is onverminderd belangrijk voor Blijdorp", aldus een woordvoerder.

'Klap op klap'

Volgens de NVD, waarbij de dertien grootste dierentuinen zijn aangesloten, is nog niet duidelijk of dierentuinen in aanmerking komen voor de steunmaatregelen voor het midden- en kleinbedrijf waar de overheid vorige week mee kwam. "We hebben voortdurend contact met de betrokken ministeries, want dierenparken zijn zeer energie-intensieve bedrijven die hun eigen broek moeten ophouden. Dierenwelzijn staat natuurlijk altijd voorop. We moeten hoe dan ook in de eerste plaats goed voor onze bewoners zorgen. Maar we krijgen de laatste jaren klap op klap."

De dierenparken zijn vooral bezorgd over de toekomst. De sluitingen tijdens de coronacrisis hebben al heel veel geld gekost. Nu niet duidelijk is hoe de energielasten er de komende jaren uit gaan zien moeten innovaties en bijdragen aan natuurbeschermingsprojecten opnieuw wachten. "We kunnen de kaartjes ook niet onbeperkt duurder maken, want dan komen de mensen niet meer. En dierentuinen zijn bijna helemaal afhankelijk van inkomsten uit de kaartverkoop. Het is heel erg lastig", aldus de NVD.

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2025 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.