Terug

Volg Hart van Nederland

Duiven zorgen voor overlast in Heerlen en moeten 'aan de pil'

Duiven zorgen voor overlast in Heerlen en moeten 'aan de pil'

Dieren

3 mrt 2021, 20:06

In Heerlen gaat de gemeente geboortebeperking inzetten om de overlast van duiven tegen te gaan. De duiven krijgen een medicijn dat ervoor zorgt dat eieren niet uitkomen. De Partij voor de Dieren noemt het een onnozel plan.

Volgens de gemeente hebben veel mensen in het centrum overlast van duiven. Ze poepen alles onder en de nesten zorgen voor verstoppingen. Schoonmaak en herstel kost veel tijd en geld. Er is al van alles geprobeerd de duiven te bestrijden, maar niets lijkt te helpen.

'De pil'

Na onderzoek en overleg met de Belgische gemeente Tongeren, waar ze goede ervaringen hebben met het gebruik van een anticonceptiemedicijn, heeft de gemeente Heerlen besloten de duiven 'de pil' te geven. Ze krijgen voer met het medicijn erop. De gemeente noemt het een diervriendelijke methode.

De Partij voor de Dieren in Heerlen denkt daar anders over. "Je geeft een medicijn dat gebruikt wordt bij een darmziekte bij kippen en vogels. Ook andere dieren kunnen dat middel binnenkrijgen. Terwijl zwerfafval het probleem is", vertelt Pascale Plusquin, fractievoorzitter van de partij en statenlid.

Resistent

Het gaat om het middel Nicarbazine. Bijwerking van het medicijn is dat eieren niet uitkomen. Ook dierenarts Anne Hanssen heeft haar twijfels. "Dit middel wordt gebruikt tegen darmparasieten. Om dit dan zomaar in het milieu te strooien. Daarnaast kunnen de dieren er resistent voor worden als ze teveel binnenkrijgen".

Zij ziet het afval ook als het grootste probleem. "Bij overlast van wilde dieren is het eerste waar je naar moet kijken, wat eten ze. Dat is ook zo bij duiven. Als je je afval niet goed opruimt, krijg je dit probleem. " Plusquin: "Dit college weigert extra afvalbakken neer te zetten. Dat je dan duiven anticonceptie gaat geven is natuurlijk absurd. Dat is niet het probleem bij de kern oppakken."

Volgens de betrokkenen is Heerlen de eerste gemeente in Nederland die de duivenoverlast wil bestrijden door geboortebeperking.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.