Dieren
13 okt 2021, 16:30
De herfst is weer aangebroken. Het seizoen van kale bomen, gevallen bladeren en dieren die een nest maken en voedsel verzamelen om straks te overwinteren. Zo ook de egel, die het de afgelopen decennia niet bepaald makkelijk heeft gehad in Nederland. De populatie van de egels in Nederland is de laatste tien jaar met vijftig procent afgenomen.
Weliswaar werden er tijdens de afgelopen egeltelling meer diertjes waargenomen dan vorig jaar, maar in vergelijking met tien jaar geleden struinen er minder van de knaagdieren rond. Daar zijn verschillende redenen voor. Zo komen er vaker egeltjes terecht onder de grasmaaiers of verdrinken ze in vijvers of slootjes.
Toch is het niet alleen maar kommer en kwel voor de stekelige beestjes. Volgens de Zoogdiervereniging zijn er de afgelopen egeltelling 4500 egels waargenomen. Vorig jaar werden er nog bijna 2500 egels geteld. Dat gaat dus weer voorzichtig de goede kant op.
Niet alleen steeg het aantal getelde egels, ook het aantal deelnemers aan de telling nam toe. En dat is belangrijk volgens de dierenverenging: "Het is goed om te zien dat meer mensen hebben geholpen met tellen, want een deel van het doel van de telling is mensen meer bewust maken wat ze kunnen doen voor egels." Want mensen kunnen best iets meer letten op kleinere dieren die soms kunnen voorkomen in je achtertuin denkt de verenging.
Doordat het leefgebied van de egel afneemt, trekken ze meer naar dorpen en steden en komen dan in tuinen terecht. En niet iedere tuin is 'egelproof', zegt een woordvoerder van OERRR (het jeugdprogramma van Natuurmonumenten). "Mensen kunnen bijvoorbeeld een egelsnelweg maken, waardoor egels zich van tuin naar tuin kunnen verplaatsen. Of een rustig rommelhoekje maken, waar een egel in kan slapen."
Jong geleerd is oud gedaan, dus komt boswachter Ruben de kinderen van de Lorentzschool in Hilversum vertellen wat zij zelf kunnen doen om het voor egels iets aangenamer te maken in de achtertuinen van Nederland.
- Zorg dat een egel makkelijk van jouw tuin naar die van de buren kan gaan, zonder dat ze daarvoor via de straat moeten gaan. Kies voor een haag of houtkant in plaats van een kunstmatige omheining. Heb je toch een omheining, voorzie dan een paar 'egelpoortjes' van 15x15 cm. De mazen in omheiningen zijn immers potentiële egelvallen. Je kan voorkomen dat egels vast komen te zitten door onderaan een fijnmazig kippengaas te gebruiken.
- Laat bladeren , een takkenhoop, boomstronken of een composthoop in de tuin liggen. Hieronder kunnen egels een nest maken. Ruim een composthoop nooit op alvorens te controleren of er geen egel in slaapt. Vanaf juli tot oktober kan er zelfs een moederegel met jongen in zitten. Wil je een egel in jouw tuin een fijn onderkomen geven, dan kan je ook een egelnestkast aankopen of er zelf in elkaar timmeren. Ze zijn al snel tevreden.
- Gebruik geen gif (slakkengif, insecticiden). Egels eten heel wat ongewervelden en zijn dus gevoelig voor prooien die aan gif werden blootgesteld.
- Egels zijn goede zwemmers maar verdrinken toch soms in tuinvijvers met steile, rechte oevers. Leg een ruw loopplankje in jouw vijver. Beter nog: zorg voor een schuine oever, zodat egels (en andere dieren) er makkelijk op eigen kracht kunnen uit kruipen.
- Egels zijn niet in staat om de lactose die in koeienmelk zit te verteren. Opname van lactose geeft ernstige darmklachten en leidt tot diarree. Hierdoor kan een egel (door uitdroging) sterven. Geef egels dus nooit melk.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.