Terug

Volg Hart van Nederland

Enorme haai gevangen in Noordzee: 'Dit hebben ze zelfs niet in de dierentuin'

Dieren

3 juli 2023, 18:02

Vissers van de viskotter IJmuiden-8 schrokken zich rot toen ze afgelopen week een voshaai van meer dan vijf meter lang in hun net vonden. Een unieke vangst, want het beest komt normaal gesproken alleen voor in grote oceanen en niet in de relatief ondiepe Noordzee.

"Zoiets maak je maar één keer in je leven mee. Dit hebben ze zelfs niet in de dierentuin", zegt Marijn van Dijk terwijl hij naar het enorme gevaarte wijst dat voor hem op tafel ligt. Hij werkt bij het visbedrijf waar de haai nu is opgeslagen. Zelfs de staart van de haai optillen gaat met moeite. "Deze is denk ik al acht of negen kilo. Het is echt een joekel."

"De vissers vonden de haai in de netten", vertelt zijn collega Mark van der Plas aan Hart van Nederland. "Hij zat tussen de netten en is helaas bij het binnenhalen al overleden." Daarom gooiden de vissers het dier niet terug. "Als het dood is, heeft het geen zin om het terug te geven."

Verdwaald

Maar hoe de haai precies in de netten van de vissers terecht kon komen, is nog een raadsel. Voshaaien zwemmen meestal op 500 meter diepte. "Deze haai werd gevangen op ongeveer 27 meter diepte. Misschien was hij verdwaald?", oppert Marijn. Dat denkt ook Bram Couperus, die onderzoek doet naar bijvangst. "Het kan zijn dat het dier door het warmere water de weg kwijt is geraakt, maar ook dat is niet met zekerheid te zeggen", vertelt hij.

Je vindt de haai in ieder geval niet binnenkort terug in het vriesvak van de supermarkt. "Het is niet lekker om te eten", lachen de vissers. "Zowel de huid als de vis zelf kun je niet eten." Toch heeft het visbedrijf het dier van de vissers gekocht. Eigenlijk uit respect voor de haai.

"Zo'n dier wil je een tweede leven geven, daarom willen we hem het liefst aan een wetenschappelijke instantie geven die onderzoek kan doen naar het dier." Helaas is de haai voor Naturalis te groot, dus zijn ze nog op zoek naar iemand die de ruimte - en de mankracht - heeft om het in huis te nemen.

Dat zal zeker niet het huis van Marijn zijn. "Ik denk niet mijn moeder dat leuk zou vinden", lacht hij.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.