Dieren
7 apr 2022, 23:07
De crisis hakt er aan alle kanten in: de geëxplodeerde prijzen zijn voor veel mensen bijna niet meer op te brengen. En dat merken ze ook bij kleine dierenopvangcentra, waar steeds meer huisdieren worden afgestaan. "Het potje gaat nu op aan benzine en dure boodschappen."
Toch is het voor veel mensen echt een laatste redmiddel, blijkt uit representatief onderzoek van het Hart van Nederland-panel. Dat mensen hun huisdier weg moeten doen leidt tot hartverscheurende situaties, vertelt Claudine Ester van de cavia-opvang in Maarssen. "Gezinnen met kinderen die hun huisdier met pijn in hun hart weg moeten brengen."
Ester merkt dat er bij het opvangcentrum vaak gezinnen komen "waarbij de financiële situatie plotseling onhoudbaar is geworden". "Dieren worden afgestaan omdat de energierekening onbetaalbaar is geworden", weet ze. "Het potje dat ooit bedoeld was voor de hond of cavia gaat nu op aan benzine, gas en dure boodschappen."
Van de Nederlanders die een huisdier hebben maakt bijna de helft (44 procent) zich zorgen over wat de stijgende kosten voor hun geliefde hond, kat of vogel kunnen betekenen. Wilco Hoogerwerf, voorzitter van de Dierenvoedselbank Rijnmond, bevestigt dit beeld. Hij krijgt bijna dagelijks telefoontjes van schuldhulpverleners die een uitweg zoeken voor hun cliënt.
Op dit moment ondersteunt zijn stichting zo'n 350 gezinnen in de regio Rotterdam. Die steun bestaat uit praktische zaken zoals nat voer, droog voer, speeltjes, maar ook vlooienspray. Baasjes die de spullen nodig hebben mogen één keer per twee weken langskomen bij de dierenvoedselbank.
Er is veel schaamte, ziet Hoogerwerf. Ook weet niet iedereen de dierenvoedselbank te vinden, in tegenstelling tot de 'gewone' voedselbank. "Het zou zo mooi zijn als we meer naamsbekendheid zouden krijgen, zodat pijnlijke situaties waarin mensen hun huisdier uit wanhoop weg doen voorkomen kunnen worden. Ik zou het van de daken willen schreeuwen."
Ook bij de dierenvoedselbank in Amersfoort stromen de aanvragen binnen, aldus oprichtster Monique IJsendorn-van Vuuren. Is het dan wel verstandig dat mensen in deze moeilijke tijden huisdieren hebben? "Nee, niet altijd, maar er wordt ook wel 'ns vergeten wat een huisdier doet in een gezin", legt IJsendorn-van Vuuren uit. "En veel dieren worden aangeschaft als de financiële ruimte er nog wel is, en juist die situatie is nu in veel gevallen plotseling omgeslagen."
Mocht hun huisdier toch echt niet meer te betalen zijn, dan is wegdoen voor sommige mensen echt een laatste optie. 8 procent zou dit overwegen, vooral Nederlanders onder de vijftig. 90 procent denkt er echter niet aan. "Mijn dieren gaan niet weg ook al moet ik droog brood eten", zegt een panellid stellig.
Het Hart van Nederland-panel bestaat op dit moment uit zo'n 40.000 leden. Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. Kijk hier voor meer informatie over het panel en meld je aan!
Beeld via Pexels
In een eerdere versie van dit artikel werd gemeld dat de dierenvoedselbank in Amersfoort heeft besloten om nog maar een keer per maand te leveren omdat mensen geen benzine meer kunnen betalen. Dit klopt niet, de dierenvoedselbank levert al jaren maar eens per maand.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.