Terug

Volg Hart van Nederland

'Twee filantropen' redden de leeuwen van Artis: 'Echt een droom die uitkomt'

'Twee filantropen' redden de leeuwen van Artis: 'Echt een droom die uitkomt'

Dieren

7 juni 2021, 13:30

Dankzij "twee filantropen" kunnen de leeuwen in Artis blijven. De Amsterdamse dierentuin kondigde begin dit jaar aan dat de dieren zouden vertrekken omdat er door de coronacrisis geen geld was voor het broodnodige nieuwe verblijf. Dankzij de gulle gevers en hun "historische schenking" is het vertrek afgewend.

Er was sprake van dat de leeuwen naar een dierentuin in Frankrijk zouden vertrekken, maar die verhuizing ging op het laatste moment niet door omdat ze daar bij nader inzien toch geen plek hadden voor de Amsterdamse leeuwen. Directeur Rembrandt Sutorius vertelde toen dat hij het spijtig vond, maar dat er geen andere mogelijkheid was.

Artikel gaat verder onder de video:

Noodlijdend Artis doet leeuwendeel van grote katten weg
0:56
Noodlijdend Artis doet leeuwendeel van grote katten weg

'Droom die uitkomt'

Vervolgens werd er veel geld ingezameld voor het door de coronacrisis noodlijdende dierentuin. "Tussen alle steunbetuigingen die we kregen, bevonden zich ook partijen die ons specifiek wilden helpen om de leeuwen voor Artis te behouden", aldus directeur Rembrandt Sutorius.

Twee particuliere partijen, die anoniem willen blijven, kwamen met een enorm bedrag op de proppen. "Zonder hen was dit onmogelijk en was Artis een toekomst tegemoet gegaan zonder leeuwen", weet de directeur zeker. Hij noemt de schenking "voor iedereen die van Artis en van onze leeuwen houdt, echt een droom die uitkomt".

Miljoenentekort

Maar daarmee is de dierentuin nog niet uit de problemen. "Zelfs na deze historische schenking kijkt Artis tegen een tekort aan van ongeveer achttien miljoen euro", zegt Sutorius. Omdat het park nu weer open mag, komen de inkomsten weer een beetje op gang. Ook hield Artis ruim 1,3 miljoen euro over aan een steuncampagne, opgezet door fans van Artis.

Voor het wegwerken van de opgelopen tekorten is echter nog steeds veel (overheids)steun nodig. "Het is ontzettend fijn dat Artis gebruik kan maken van de verschillende regelingen, toch is er meer overheidssteun nodig om het enorme tekort weg te werken. Hiervoor blijven we in gesprek met de gemeente Amsterdam en de Rijksoverheid", besluit Sutorius.

Beeld: Artis

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.