Terug

Volg Hart van Nederland

Met paintballgeweer op wolf schieten blijft voorlopig verboden

Dieren

30 nov 2022, 10:06

De provincie Gelderland mag voorlopig niet verder gaan met het afschrikken van wolven met paintballgeweren. Dat heeft de rechter in Utrecht woensdagochtend beslist.

Gedeputeerde Staten van Gelderland hadden daar toestemming voor verleend omdat er in het Nationaal Park De Hoge Veluwe een wolf zou zijn die afwijkend gedrag vertoont. Volgens de rechter is de maatregel niet genoeg onderbouwd.

Dierenactiegroep Stichting De Faunabescherming is "heel erg blij" dat de rechter heeft besloten dat er voorlopig niet op een wolf in Het Nationale Park De Hoge Veluwe geschoten mag worden. "Het is volledig terecht. We moeten in Nederland mensen niet tegen de wolf beschermen, maar de wolf tegen mensen", zegt een woordvoerder van De Faunabescherming.

Afwijkend gedrag

In oktober zag de provincie dat de wolf dicht bij natuurfotografen kwam en later die maand doken er filmpjes op van een wolf dicht bij een racefietser en een gezin met jonge kinderen. Het zou om een tamme, jonge wolf gaan. Sinds 27 oktober mochten handhavers van de provincie Gelderland met een paintballgeweer op het dier schieten om het af te schrikken en weer mensenschuw te maken. De Faunabescherming was het niet met de maatregel eens en stapte naar de rechter. In afwachting van een uitspraak besliste de rechtbank twee weken geleden al dat het schieten per direct moest stoppen.

Nieuwsgierig

Volgens de Faunabescherming is de jonge wolf slechts nieuwsgierig en dat moet als normaal gedrag worden gezien. Bovendien zou dit gedrag door toedoen van bezoekers aan het Nationaal Park zijn ontstaan.

Uit onderzoek blijkt dat het afwijkende gedrag van de wolf kan ontstaan als het dier geen natuurlijke schuwheid meer heeft voor mensen, bijvoorbeeld omdat ze ons aanzien als voedsel. Als de wolf hieraan went, kan het leiden tot agressief en gevaarlijk gedrag. Hierdoor zouden mensen gewond kunnen raken.

Onvoldoende onderbouwing

De voorzieningenrechter wijst erop dat het niet haar taak is om zich te mengen in de maatschappelijke discussie over de toekomst van de wolf in Nederland. "Het uitgangspunt in deze zaak is dat de wolf op dit moment een Europese beschermde status heeft en dat een ontheffing om het dier opzettelijk te verstoren goed onderbouwd moet zijn", aldus de rechter. "Die onderbouwing is nu onvoldoende."

De rechter neemt de signalen over het afwijkende gedrag van de wolf serieus, maar stelt dat de provincie niet goed duidelijk heeft gemaakt welke incidenten zich precies hebben voorgedaan. Het is de vraag of het steeds over dezelfde wolf ging. Ook zijn andere opties dan het paintballgeweer niet goed onderzocht, vindt de rechter. Het geweer is een experimenteel middel. Onduidelijk is, aldus de rechter, of de verfkogels de wolf zullen verwonden en of een verfmarkering zorgt voor verstoting uit de roedel, zoals de Faunabescherming heeft gesteld.

Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden door Hart van Nederland.

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.