Dieren
4 nov 2021, 19:16
Het Openbaar Ministerie (OM) is een onderzoek gestart naar de mishandeling van hond Tommy in februari 2020 in Duiven. Agenten van een arrestatieteam hadden die dag een stroomstootwapen gebruikt tegen de hond die was aangelijnd aan een boom.
Volgens een intern onderzoek van de politie bleek bijna een jaar later dat de agenten geen buitensporig geweld hadden gebruikt. Baasje Vivian Damsté deed daarop aangifte tegen de politie, omdat ze vindt dat de agenten gestraft moeten worden voor wat ze haar hond hebben aangedaan. Het OM onderzoekt nu alsnog of er aanwijzingen zijn voor een strafbaar feit.
"Het is absoluut terecht dat het OM onderzoek doet", stelt advocaat Machteld Roethof. "De onderste steen moet bovenkomen. De beelden spreken voor zich." Camerabeelden van het incident laten zien dat een agent een stroomstootwapen afvuurt op de hond, die was vastgebonden aan een boom.
Dat gebeurde omdat een lid van het arrestatieteam dacht dat de hond was losgebroken en een agent aanviel. Ook een toegesnelde hondengeleider van het arrestatieteam gebruikte de taser. Een dierenarts stelde vast dat de hond vijf taserpijlen in zijn lichaam had en één in zijn oog. Daarnaast liep het dier een gebroken kaak en gebroken tanden op.
Hoewel baasje Vivian blij is dat het OM onderzoek doet, baalt ze dat ze bijna twee jaar na dato nog steeds met het incident bezig is. "Ik ben gewoon kwaad. We zijn er bijna twee jaar mee bezig. Maar we moeten deze stap ook gewoon doorlopen", zegt ze tegen Hart van Nederland.
Het onderzoek van het OM wordt uitgevoerd door het Veiligheid, Integriteit en Klachten-team (VIK), die gespecialiseerd zijn in het doen van onafhankelijk onderzoek naar zaken waarbij agenten zijn betrokken. Het onderzoek richt zich op het deel van het incident waarin de taser wordt ingezet tegen de hond en de aanleiding die hiervoor bestond, laat een woordvoerder weten.
Rechercheurs onderzoeken de beschikbare beelden en ze gaan betrokkenen horen, waaronder de agenten en de baasjes van de hond. De agenten worden gehoord als betrokkenen, niet als verdachten, laat de woordvoerder weten. Het OM hoopt met het onderzoek te bepalen of er aanwijzingen zijn voor een strafbaar feit.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.