Terug

Volg Hart van Nederland

'Oorlogshonden' die Elena naar Nederland haalde moeten alsnog in quarantaine

'Oorlogshonden' die Elena naar Nederland haalde moeten alsnog in quarantaine

Dieren

6 juni 2022, 22:59

De Oekraïense Elena haalde honden die door de oorlog in haar thuisland niet meer bij hun baasjes konden wonen naar Nederland. Tot de NVWA op de stoep stond, want de honden moesten vier maanden in quarantaine. Belachelijk, vindt Elena en dus spant ze een kort geding aan.

Elena woont al lange tijd in Nederland en als de oorlog in Oekraïne uitbreekt, wil ze iets doen voor haar thuisland. Ze rijdt naar de grens om honden van soldaten op te halen. Het plan: Elena verzorgt de dieren in hier in Nederland, tot de oorlog over is en de honden weer veilig naar hun baasje kunnen.

Normaal mag je niet zomaar een hond meenemen uit Oekraïne, omdat het een hoogrisicoland voor rabiës. De dieren moeten daarom eerst een vaccinatie hebben, worden getest en dan mogen ze pas op transport. Maar voor vluchtelingen wordt een uitzondering gemaakt: omdat er geen tijd te verliezen was, mochten de dieren zo de grens over.

'We hebben het over getraumatiseerde teven!'

"Deze versoepeling geldt en gold nooit voor stichtingen, handelaren en particulieren bij ideële en/of commerciële invoer van honden. Dat is ook telkens aangegeven op onze site", stelt de NVWA. "Niemand wil een uitbraak van hondsdolheid, een voor mensen dodelijke ziekte waaraan wereldwijd nog altijd circa vijftigduizend mensen per jaar overlijden."

Het zorgt ervoor dat de honden die Elena naar Nederland heeft gehaald, nu vier maanden in quarantaine moeten. "Ik zit nu vol emotie, ik vind dat het niet terecht is", zegt ze tegen Hart van Nederland. "Mijn mening: de oorlogshonden blijven oorlogshonden. Het maakt niet uit door wie ze naar Nederland zijn gehaald, paspoort of geen paspoort. We hebben het over getraumatiseerde teven!"

'Het is dierenmishandeling'

Dat zegt ook Karin Soeters, van House of Animals. Ze heeft een klacht ingediend tegen de NVWA. "Je zou moeten kunnen zeggen: doe ze in thuisquarantaine. De regels zijn slecht gecommuniceerd. In de wet staat niets over die vier maanden en het is dierenmishandeling. We hebben het over puppy's die in hun socialisatieperiode in hun hok zitten."

Het kort geding dient donderdag.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.