Terug

Volg Hart van Nederland

Opnieuw bultrug gespot voor Zeeuwse kust: 'Het zijn avontuurlijke walvissen'

Dieren

8 juni 2022, 12:08

Voor de Zeeuwse kust is dinsdag opnieuw een bultrug waargenomen. Volgens stichting SOS Dolfijn is de walvis bij Cadzand zeer waarschijnlijk hetzelfde dier dat de afgelopen dagen voor de Belgische kust is gezien.

Twee weken geleden werd in de buurt van het Zeeuwse Westkapelle ook al een bultrug gespot en springend op beeld vastgelegd door een visser. Het Belgische Natuurpunt vermoedt dat het toen om hetzelfde dier ging. De natuurorganisatie meldt dat sinds eind mei dagelijks een jonge en relatief kleine bultrug wordt gezien tussen Knokke en Zeebrugge.

In Nederlandse wateren worden wel vaker bultruggen gezien. De laatste twintig jaar worden de walvissen steeds vaker gemeld in de zuidelijke Noordzee, aldus het Natuurpunt. "Ze kunnen hier in principe overleven", legt directrice Annemarie van den Berg van SOS Dolfijn uit bij Hart van Nederland.

Bultruggen nieuw in Noordzee

Volgens haar zwemmen de zeezoogdieren in alle oceanen. "Maar nog niet zoveel in de Noordzee. Ze zijn hier redelijk nieuw." Dat er steeds meer exemplaren bij ons rondzwemmen is echter niet verwondelijk. "Het zijn vrij avontuurlijke walvissen die goed in ondiep water kunnen zwemmen. Als ze verder gezond zijn kunnen ze zich hier goed redden."

Bultruggen komen sinds begin deze eeuw voor in Nederland. Volwassen dieren kunnen tot wel achter meter lang worden en wegen maximaal veertig ton (40.000 kilogram). De beroemdste bultrug van ons land is tot dusver Johannes/Johanna, die in 2012 strandde op een eilandje bij Texel.

Hart van Nederland/ANP

Foto ter illustratie via Pexels

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.