Terug

Volg Hart van Nederland

Schoolhonden steeds vaker in de klas, maar is de begeleiding wel goed genoeg?

Dieren

7 mrt 2022, 19:24

Schoolhonden zijn de laatste jaren in opmars. Eerst vooral op speciaal onderwijs, nu ook op reguliere scholen. Zo'n vriendelijk kwispelende klasgenoot is niet alleen gezellig, maar werkt ook stressverlagend. Maar het is van groot belang om de kinderen, begeleiders en de honden zelf goed op te leiden, vinden de critici.

Op de Algemene School Oost in Bergen op Zoom was het al een beestenboel. "Bijna elke klas heeft wel een aquarium of terrarium", vertelt directeur Saskia van Loon. "We hebben konijnen, kippen, cavia's, kikkers, axolotls."

En sinds deze week loopt labradoodlepup Duko door de klas. Tot groot genoegen van de leerlingen van de basisschool. "Je merkt dat alle kinderen veel rustiger zijn", zegt Sara. "En in de pauze kun je leuk met hem spelen."

Rustgevende factor

Volgens Uram helpt de aanwezigheid van Duko hem met concentreren. "Hij geeft heel veel rust. Het overtuigt me ook om zelf ook een hond te willen." Klasgenootje Delize voegt toe: "Als je je even niet kunt concentreren komt hij bij je zitten. Hij doet soms grappige dingen, dan moet ik lachen."

"Wij vinden het heel belangrijk dat kinderen leren zorgen voor een dier", vertelt de schooldirecteur. "En aandacht! Als je een beetje verdrietig bent, kun je troost zoeken bij de hond." Maar ook Van Loon noemt de kalmerende werking van zo'n beestje in de groep. "De kinderen zijn achter me aan het werk. Het is de eerste keer dat de hond los door de klas loopt, en het geeft zo veel rust."

Zwaar voor de hond

Toch is niet iedereen voorstander van deze nieuwe trend. Hondenexpert Erna Nijeboer maakt zich zorgen over de toename van het aantal schoolhonden, omdat ze van mening is dat de kennis bij veel scholen nog ontbreekt om de dieren verantwoord in te zetten.

"De schoolhond heeft echt meerwaarde voor het onderwijs, maar hij moet wel verantwoord worden ingezet, met aandacht voor zijn welzijn. Het werk op school is best wel zwaar voor zo'n hond."

Op veel scholen die zo'n hond in de klas willen, is er niet genoeg geduld, zegt ze. "Ze willen hem het liefst vandaag nog aan het werk zetten. Maar het is heel belangrijk dat je als begeleider ook een goede opleiding volgt. Je moet de taal van de hond leren lezen, en anticiperen op zijn gedrag. Dat kost gewoon tijd. Het valt of staat bij de opleiding van de begeleider, en of de hond volwassen genoeg is."

Grommen en bijten

In het ergste geval moet je bang zijn voor een bijtincident, aldus Nijeboer. "Een hond bijt nooit zomaar, die laat altijd allerlei signalen zien als hij iets niet prettig vindt, of graag uit een situatie weg wil. Maar als kinderen, of jij als begeleider, die signalen niet ziet, dan kan een hond gaan grauwen, grommen en misschien zelfs wel bijten. Dat moet je niet willen."

Saskia van Loon van de Algemene School Oost erkent dat er veel werk gaat zitten in zo'n schoolhond. "Maar we hebben Duko zeer doordacht gekocht. De ouders, het bestuur, de medezeggenschapsraad, iedereen staat erachter. En de leerkracht doet allerlei opleidingen met de hond, van een aaibaarheidscursus tot een les om hond in de klas te mogen zijn."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2025 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.