Dieren
28 apr 2022, 23:09
Het standbeeld van de legendarische Deventenaar Sunny is woensdagavond gemolesteerd. De vandalen vernielden het standbeeld van de overleden 'stationskat' van Deventer, dat er pas een paar weken stond. "Sunny lag heel diep in mijn hart", treurt Harmke Lohof-Spa, initiatiefneemster van het beeld.
Sunny dartelde tot vorig jaar december altijd vrolijk rond op station Deventer. Het beestje was wel een klein icoon in de stad. Er is zelfs een hele Facebookpagina van de kat, waar veel foto's, video's en verhalen werden gedeeld over het wel en wee van de poes. Inmiddels telt de pagina ruim tweeduizend leden. Maar in december sloeg het noodlot toe: Sunny werd doodgereden.
Het was voor Harmke als trouwe fan van het dier reden genoeg om in actie te komen. Ze bedacht dat er een standbeeld zou komen. En dat kwam er, met een inzamelingsactie. "Ik kwam Sunny vaak tegen. Dan ging ik foto's maken en zette ik die op Facebook", aldus de 80-jarige vrouw.
Maar dat standbeeld werd dus op Koningsdag vernield. Tot verdriet van Harmke, die onlangs ook haar man verloor. "Ik heb wel een traantje gelaten vanochtend. Maar ik heb me weer herpakt en ga ervoor zorgen dat het standbeeld hersteld wordt."
Toch kwam het vandalisme niet als een verrassing. In ieder geval niet voor Steenhouwerij Deventer, die het standbeeld gemaakt heeft. "Ik was er al bang voor. We hebben het zo 'hufterproof' mogelijk gemaakt, met dikke pennen en ankers in, maar men kan nergens meer afblijven tegenwoordig. Het was waarschijnlijk even stoer doen voor de meisjes."
Ook de NS-medewerkers van station Deventer zijn niet blij met wat er is gebeurd. Voor hen was Sunny een dagelijkse gast en het standbeeld bracht herinneringen terug aan de ontmoetingen met de oranje viervoeter. "Het voelde als onze stationskat. Hij zorgde voor verbinding tussen de mensen. In de forenzendrukte stopten mensen toch even om aandacht aan het beestje te geven", zegt Ihnasya Wouda, die ook de onthulling van het beeld deed.
Des te vervelender is dat het standbeeld gemolesteerd is. "Wij kijken de hele dag op dat standbeeld. Mensen gaan erbij staan, maken foto's. Het heeft wel echt iets toegevoegd", vindt Ihnasya.
Wat er nu gaat gebeuren, is nog onbekend. Donderdag heeft Harmke aangifte bij de politie gedaan en wordt de procedure in gang gezet om het beeld, dat overigens nog wel intact is, te herstellen. "En dan het liefst met de daders erbij, want die schijnen ze gepakt te hebben. Dan kunnen ze zien wat voor werk het is", zegt Steenhouwerij Deventer tot slot.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.