Terug

Volg Hart van Nederland

Vaccinatiecijfer bij huisdieren zorgwekkend laag: 'Hij was meer dood dan levend'

Dieren

9 juni 2021, 20:08

De vaccinatiegraad bij huisdieren is te laag, dat concluderen de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD), de Dierenbescherming en Stichting Zwerfkatten. Mensen blijken pas naar de dierenarts te gaan als hun harige huisgenoot iets mankeert en dat moet anders vinden de organisaties.

Lily* weet als geen ander het belang van vaccinaties. Vorig jaar kocht ze een Berner Sennenpup die na drie dagen doodziek bleek te zijn. Parvo, klonk de diagnose bij de dierenarts. Een ziekte waar de pup eigenlijk voor ingeënt zou moeten zijn, maar niets bleek minder waar.

'Je bent op slag verliefd'

"We zagen op Marktplaats een advertentie, we dachten bij mensen thuis", vertelt Lily. Maar als ze willen komen kijken, krijgt ze ineens een ander adres en komen ze aan bij een bedrijf. "De honden zaten in een schuur en ik dacht nog: 'Oké, dit klopt niet helemaal. Als het er vies en onbetrouwbaar uitziet doen we het niet.'"

Maar al haar goede voornemens verdwijnen als sneeuw voor de zon zodra ze in de puppyoogjes kijkt. "Je bent op slag verliefd en vergeet je voelsprieten te gebruiken."

Braken, bloed bij ontlasting en levenloos

Als Lily een puppy uitgekozen heeft, Buddy, rekent ze af waarna de kenneleigenaren tussen neus en lippen door vermelden dat Buddy uit Hongarije komt. In de auto begint de pup te spugen, Lily doet het af als wagenziekte. Maar eenmaal thuis heeft de hond hele dunne slijmerige ontlasting en belt ze toch de dierenarts. Die adviseert haar drie dagen lang Buddy's poep op te vangen. "De volgende dag ging hij naar mijn ouders. Daar speelde hij een beetje, maar niet zoals je van een pup mag verwachten", legt Lily uit.

"De dag daarna was hij meer dood dan levend", herinnert ze zich. Omdat er ook bloed bij de ontlasting zit, neemt Lily Buddy zo snel als ze kan mee naar de dierenarts. "Daar begon hij ook bloed over te geven." Na verschillende testen blijkt Buddy de ziekte parvo onder de leden te hebben, een dodelijke hondenziekte waar ze normaal gesproken ingeënt voor moeten zijn.

We enten onze huisdieren bijna niet in

Uit onderzoek van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD), de Dierenbescherming en Stichting Zwerfkatten blijkt dat de vaccinatiegraad van huisdieren in Nederland op een dieptepunt ligt. Slechts 55 procent van de honden zijn ingeënt tegen ziektes als het dodelijk Parvovirus. Bij katten ligt dit percentage nog lager op zo'n 25 procent en bij konijnen is het al helemaal laag: slechts 16 procent.

Dieren kunnen best wel tegen een stootje en laten vaak ook niet merken dat er iets mis is, zegt dierenarts Dierenbescherming Claire Laane. "Soms is het subtiel wel te zien of een dier last heeft van iets, een konijn kan bijvoorbeeld veel met zijn ogen knijpen en een kat kan zich meer terugtrekken." Virussen zoals Parvo hoeven wij onze huisdieren niet aan te doen vertelt de dierenarts verder: "Er is al zoveel shit waardoor de dieren ziek kunnen worden, dit is makkelijk te voorkomen

Gelukkig is het bij Lily en haar Buddy goed gekomen en is Buddy helemaal opgeknapt. "Buddy heeft het gehaald maar wij hadden op dat moment nog een hond, wat als hij het ook had gekregen", vraagt Lily zich af.

*Lily is een gefingeerde naam. Haar echte naam is bekend bij de redactie. Ze heeft haar verhaal gedaan om anderen te waarschuwen voor malafide hondenhandelaren.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2025 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.