Dieren
28 mrt 2023, 14:58
Zeehondenwachter Willem deed op het strand van Vlieland een wel heel bijzondere ontdekking: een klapmuts die kort daarvoor een jong had gekregen. Het is de eerste keer dat een pasgeboren klapmuts samen met moeder wordt gespot in Nederland.
De klapmuts is een kwetsbare zeehondensoort. Het is bijzonder dat ze zijn aangetroffen in ons land, aangezien ze vooral rondom Groenland leven. Sporadisch komen jonge dieren nog wel eens op andere plekken terecht.
Klapmutsen kennen één van de kortste zoogperiodes van alle zeehondensoorten: gemiddeld maar vier dagen. Om moeder en kind een ongestoorde zoogdierperiode te geven, hebben de lokale politie en het leger het gebied afgesloten voor publiek. Zeehondencentrum Pieterburen drukt strandbezoekers op het hart om de klapmutsen dan ook met rust te laten.
Na de zoogperiode gaat moeder klapmuts haar eigen weg en zal het jong dus al zelfstandig zijn. Het is de bedoeling dat het klapmutsje zichzelf dan voor een korte periode voedt door ijs te likken. Hierdoor krijgt hij zoetwater binnen. Pieterburen maakt zich hier zorgen om, omdat zoetwater bij het strand in Vliegland ontbreekt. Daarom zullen ze het dier nauwlettend in de gaten houden.
Beeld: Gerard Koster Joenje, vlielandplaatjes.nl
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.