Terug

Volg Hart van Nederland

Uniek: vrouwelijke walrus gespot op zandplaat bij Schiermonnikoog

Uniek: vrouwelijke walrus gespot op zandplaat bij Schiermonnikoog

Dieren

20 sep 2021, 20:54

Op zandplaat Simonszand vlak naast Schiermonnikoog is een walrus gezien. Een bijzondere waarneming; de dieren leven normaal gesproken op drijfijs in de Noordelijke IJszee en de laatste keer dat er eentje in Nederland werd gespot was in 1998.

De unieke waarneming is gedaan door Ralf van Hal en zijn collega Marcel de Vries, onderzoekers bij de Wageningen Universiteit. Ze dachten eerste dat het een grote zeehond of een steen was, vertellen ze aan AD.nl. Pas op de terugweg tilde ze haar kop op en konden ze een foto maken.

1998 en 1981

Een walrus in Hollandse wateren, het gebeurt niet vaak. De laatste keer dat er eentje gespot werd was bij Ameland, in 1998. Ook in 1981 werd daar een walrus gespot. Beiden waren destijds verzwakt en werden opgevangen in Pieterburen.

Er leven veel walrussen in het poolgebied, maar zij verlaten hun leefgebied zelden. Waarom sommigen tóch zo ver zwemmen, is niet duidelijk. Het vrouwtje werd eerder al gespot bij Denemarken en Duitsland, vertelt Van Hal aan Omrop Fryslân.

Foto: Ralf van Hal

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.