Terug

Volg Hart van Nederland

ZIEN: Bultrug voert showtje op voor Zeeuwse vissers

Dieren

23 mei 2022, 17:45

Visser Lourens Janisse had maandagochtend een topochtend op zee. Tijdens het vissen, ongeveer een kilometer ter hoogte van Domburg, spotte hij samen met een vriend een bultrug. De heren maakte spectaculaire beelden van de walvis die een uur in de buurt van het het vissersbootje zwom.

"De twee vissers hoorde rond acht uur vanochtend een zware ademhaling en wisten niet wat ze in de Noordzee zagen", vertelt Annemarie van den Berg, directeur SOS Dolfijn aan Hart van Nederland. "De bultrug zwom enorm dicht bij de boot van de vissers en sprong groots uit het water."

"Een bultrug is heel bijzonder"

"In de Noordzee leven meerdere walvissoorten en dolfijnen. Bruinvissen spotten wij hier vaker, maar een bultrug is toch wel heel bijzonder", vertelt Van den Berg enthousiast. "De vissers hebben echt geluk."

Het dier werd tot aan deze eeuw nooit in de Noordzee gezien. "Sinds deze eeuw zien we bultrug weer. Het dier redt zich uitstekend, ze vinden hier voldoende voedsel en er geen reden om ons zorgen te maken. De avontuurlijke dieren zwemmen soms een haven of een riviertje in", vertelt Van den Berg. "Een paar jaar geleden zwom een bultrug voor een dagje de Oosterschelde in."

Walvissen spotten

Of dit de enige bultrug bij de kust in Zeeland is kan Van den Berg nog niet zeggen. De dieren communiceren met hun soortgenoten van kilometers afstand, dus wie weet roept hij zijn vrienden of familie. "Als mensen nog meer bultruggen zien, hopen we dat dit gedeeld wordt. Blijf wel aan wal, zegt Van den Berg. "Ga gerust naar de kust van Zuid-Holland en Zeeland en tuur vanaf het strand naar de dieren."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.