Terug

Volg Hart van Nederland

Grote zorgen bij hondentrainers om coronapups: 'Ik lig er 's nachts wakker van'

Dieren

21 jan 2021, 16:19

Nederland zit al wekenlang in een lockdown en bijna alles ligt stil. Ook puppycursussen gaan voorlopig niet door. Hondentrainer Faïsca Wissink ligt er 's nachts wakker van. Ze is bang dat er over een half jaar talloze honden rondlopen met ernstige gedragsproblemen.

Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog. Vanwege de coronamaatregelen mogen er alleen nog puppycursussen gehouden worden in groepjes van maximaal twee. Wissink heeft een hondenschool in het Gelderse Zutphen en traint met haar collega normaal gesproken puppy's in groepjes van ongeveer acht.

"Dat is noodzakelijk voor de pups", legt ze uit aan Hart van Nederland. "Honden moeten socialiseren en leren veel van de andere honden. Maar ook voor de baasjes is het belangrijk dat ze trainen in grotere groepen."

De trainer vindt maatregelen begrijpelijk, maar snapt niet dat er voor puppycursussen geen uitzondering geldt. "Ik train buiten met ze op een veld van 800 vierkante meter. Ik kan met een groepje van zes of acht baasjes makkelijk tien meter afstand houden."

'Ik word huilend opgebeld'

Sinds de lockdown is de vraag naar pups enorm toegenomen in Nederland. Voor veel nieuwe eigenaren is het ook nog eens de eerste keer dat ze een hond nemen. Een puppycursus is dan onmisbaar.

"Ik word soms huilend opgebeld omdat mensen niet meer weten wat ze moeten doen", vertelt Wissink. "Vaak vertoont zo'n hond heel gewoon puppygedrag. Dat leren ze normaal gesproken tijdens de training, maar die missen ze nu.

Ondanks de ingrijpende maatregelen probeert ze de moedeloze baasjes dan toch te helpen bij het opvoeden van hun pup. "Bijvoorbeeld via de telefoon of met een-op-een-training, maar dat is toch echt anders", weet de trainer uit ervaring.

Later problemen in pubertijd

Maar het grootste probleem komt volgens Wissink nog. "Over een half jaar zijn al die pups in de pubertijd en worden ze onhandelbaar", weet ze. "Dan moeten wij hondentrainers al die dieren helpen."

Ze is zelfs bang dat het nog verder uit de hand loopt. Onopgevoede honden kunnen agressief worden en bijten. "Er kunnen echt vreselijke incidenten plaatsvinden", vreest Wissink.

Zo'n situatie kan volgens haar voorkomen worden. "Laat ons gewoon op veilige afstand ons werk doen, dat zou zoveel leed besparen", roept ze het kabinet dan ook op. "Want wat er nu gebeurt, breekt echt mijn hart."

'Vraag om advies'

Voor mensen met een pup heeft Wissink tot slot een belangrijke tip. "Trek op tijd aan de bel", drukt ze eigenaren op het hart. "Twijfel je over het gedrag van je hond? Bel de hondenschool bij jou in de buurt en vraag om advies. Of koop een goed opvoedboek. Dat is zo belangrijk."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.