Terug

Volg Hart van Nederland

Zwijnenfamilie op de Veluwe komt samen om te rouwen om dood jong

Dieren

4 aug 2021, 16:21

Een natuurfilm met een ontroerend en bijzonder moment op de Veluwe. De Arnhemse natuurfotograaf Thijs Vermeer legde een tranentrekker vast met zijn wildcamera van een zwijnenfamilie die rouwt om hun dode familielid. Op unieke beelden is te zien dat moederzwijn en haar jongen 's nachts samen komen om te rouwen bij het dode jong.

Eigenlijk vond natuurfotograaf het dode zwijn per toeval tussen de bladeren. "Ik heb onlangs een wildcamera gekocht en wilde die wel eens gebruiken. Misschien zou er wel een roofdier voorbij komen, een vos of een wolf", legt Vermeer uit. Maar dit had hij niet verwacht. Op beelden is te zien dat eerst de zeug bij het jong komt kijken en dan om de beurt haar jongen. Later in de nacht komt de hele zwijnenfamilie samen om bij het dode zwijn te slapen.

Emotie bij dieren

"Bizar, want dat had ik niet verwacht. Het is mooi en triest tegelijkertijd", vertelt de hobbyfotograaf. Vermeer is ervan overtuigd dat dieren wel degelijk pijn en emotie kunnen voelen bij verlies van een familielid.

Intelligente zwijnen

Boswachter Henk Ruseler heeft zoiets zelf nog nooit meegemaakt, maar twijfelt er ook niet aan dat de dieren wel degelijk emotie of rouw tonen op de beelden. "Het is al langer bekend dat primaten een hoge intelligentie hebben. Wilde zwijnen staan hierbij hoog op de ranglijst. Een wild zwijn is buitengewoon sociaal dier en heeft een hechte familiestructuur. Het is duidelijk gedrag waaraan te zien is dat er een hechte band was", aldus Ruseler.

Beelden: Thijs Vermeer

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.