Terug

Volg Hart van Nederland

Accijnzen al op 1 april verlaagd en extra energiecompensatie: dit betekent het voor jou

Politiek

11 mrt 2022, 14:04

De aangekondigde verlaging van de accijnzen op brandstof gaan toch al eerder in, namelijk op 1 april - over een kleine drie weken dus. Dat heeft minister Karien van Gennip van Sociale Zaken vrijdagmiddag na afloop van de ministerraad bekendgemaakt.

De accijnzen op benzine worden vanaf 1 april met 17 cent per liter verlaagd. Dat zou huidige adviesprijs van 2,49 euro naar 2,32 euro brengen, natuurlijk nog steeds een fors bedrag. Diesel wordt dankzij de accijnsverlaging 11 cent per liter goedkoper. Met de adviesprijzen van nu zou een daling van 2,38 euro naar 2,27 euro per liter betekenen.

Extra compensatie voor minima

Het kabinet trekt ook de schatkist open vanwege de geëxplodeerde gasprijzen. Eerder kregen mensen met een laag inkomen 200 euro compensatie voor de hoge energierekening toegezegd. Dat bedrag wordt nu met 600 euro verhoogd tot in totaal 800 euro. Het btw-tarief op energie gaat daarnaast per 1 juli omlaag van 21 naar 9 procent.

In totaal wordt dit jaar 2,8 miljard euro uitgetrokken voor koopkrachtherstel. Door de torenhoge inflatie dreigen veel Nederlanders namelijk in de financiële knoop terecht te komen. Het kabinet heeft bewust gekozen voor een deels gericht pakket, aldus Van Gennip. Volgens haat gaat het om maatregelen die "gezinnen met de laagste inkomens echt helpen".

Hart van Nederland/ANP / Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.