Terug

Volg Hart van Nederland

Benzineprijs stijgt naar recordhoogte, effect accijnsverlaging is verdampt

nieuws

7 juni 2022, 19:07

De benzineprijs zal woensdag naar recordhoogte stijgen. Dat verwacht consumentencollectief UnitedConsumers, dat dagelijks de adviesprijzen van Shell, BP, Total, Texaco en Esso in de gaten houdt. Ondanks de accijnsverlaging van 1 april, wordt het oude recordbedrag van maart 2022 verbroken.

Dinsdag was de adviesprijs voor een liter E10 2,500 euro. Een liter diesel kostte 2,189 euro. UnitedConsumers verwacht dat woensdag voor een liter benzine 2,504 euro afgerekend moet worden. Diesel zal met een literprijs van 2,221 euro harder in prijs stijgen in vergelijking tot een dag ervoor.

Oud record: 2,502 euro

Het vorige record van brandstofprijzen staat genoteerd op 10 maart van dit jaar. Toen kostte een liter benzine 2,502 euro en een liter diesel 2,375 euro. Om de hoge pomprijzen een halt toe te roepen voerde de overheid accijnsverlaging in. De verlaging geldt tot en met het einde van het jaar.

De accijnsverlaging werd ingevoerd om consumenten tegemoet te komen bij torenhoge energie- en brandstofprijzen. De prijzen zijn hard opgelopen sinds de oorlog in Oekraïne. De onvoorspelbare houding van gasleverancier Rusland zorgt ervoor dat de olie-en gasmarkt de laatste tijd onstabiel blijft. Pomphouders hebben de vrijheid om af te wijken van de adviesprijzen. In de praktijk betalen automobilisten de adviesprijzen alleen langs A-wegen.

Bovenstaande reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.