Terug

Volg Hart van Nederland

Benzineprijs zakt waarschijnlijk harder dan accijnsverlaging

nieuws

31 mrt 2022, 20:07

De benzineprijs gaat vrijdag waarschijnlijk nog wat harder naar beneden dan de accijnsverlaging van ruim 17 cent per liter die dan doorgevoerd wordt. Volgens UnitedConsumers wordt de literprijs mogelijk meer dan 20 cent goedkoper.

Het consumentencollectief houdt iedere dag de landelijke adviesprijs van vijf grote oliemaatschappijen bij: Shell, BP, Total, Texaco en Esso. Inmiddels is de prijs voor vrijdag van twee aanbieders bekend. Daar wordt benzine circa 21 cent per liter goedkoper, meldt UnitedConsumers donderdagavond. Bij diesel gaat het om een daling van 13 à 14 cent.

Minder btw en lagere olieprijs

Vanwege de geëxplodeerde pompprijzen en torenhoge inflatie kondigde het kabinet eerder deze maand aan dat de accijnzen op benzine en diesel per 1 april tijdelijk worden verlaagd. Bij benzine gaat het om een verlaging van ruim 17 cent per liter, voor een liter diesel hoeven automobilisten vanaf vrijdag ruim 11 cent minder accijns af te tikken.

Minder accijns betekent ook minder btw over de accijns en dat drukt de prijs straks al met enkele centen, aldus marktdeskundige Paul van Selms. Daarnaast verlagen de oliebedrijven hun tarieven nog wat extra, verwacht de expert. De olieprijzen zijn donderdag hard gedaald nadat bekend werd dat de Verenigde Staten meer strategische oliereserves vrij zullen geven.

Vrijdag grote drukte verwacht

Pomphouders kunnen overigens wel afwijken van de landelijke adviesprijzen van de vijf grote oliemaatschappijen. In de praktijk betalen automobilisten de richtprijzen alleen langs de snelweg en soms in de binnensteden. Op andere plekken in het land zijn bestuurders normaal minder geld kwijt voor het volgooien van de tank.

Bij tankstations wordt vrijdag grote drukte verwacht. De afgelopen dagen was het er relatief rustig, weet Van Semls. Veel automobilisten probeerden om hun tankbeurt uit te stellen en zo te profiteren van het lagere tarief dat exact om middernacht in zal gaan. Donderdag staat de adviesprijs voor een liter E10 (Euro95) nog op ruim 2,46 euro per liter.

Tekst: Hart van Nederland/ANP / Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.