Terug

Volg Hart van Nederland

Beveiliger over chaos op Schiphol: 'De zomer wordt een ramp'

Beveiliger over chaos op Schiphol: 'De zomer wordt een ramp'

nieuws

31 mei 2022, 23:34

Het is al weken veel te druk op luchthaven Schiphol. Mensen staan uren in de rij en missen soms zelfs hun vlucht. Dat komt door het tekort aan beveiligers, maar baas van de luchthaven, Dick Benschop, zegt dat hij het voor de zomer op wil lossen. "Dat gaat nooit lukken", zegt beveiliger Frits* tegen Hart van Nederland.

Frits werkt bij de security van Schiphol. Nadat hij de beloftes van Benschop hoorde, wist hij dat hij zijn kant van het verhaal moest vertellen. "Hij vertelt gewoon onzin. Je kunt niet zomaar mensen ergens vandaan halen om dit werk te doen."

Beveiligers zijn het zat

Volgens Frits is het onmogelijk om het tekort voor de zomer op te lossen. "Voordat je een security agent hebt opgeleid, ben je anderhalf jaar verder. Je begint met procedures leren, leren fouilleren, beelden controleren. Dat duurt een jaar en dan moet je ook nog gescreend worden door de marechaussee. Dat duurt nog eens twee of drie maanden." Met de maand die we nog hebben tot de zomervakanties beginnen, lijkt dat een onmogelijke opgave.

Daarnaast zit Schiphol met een veel groter probleem, vertelt Frits. "Heel veel vaste mensen zijn het helemaal zat en willen weg. Ik ben zelf ook om me heen aan het kijken. Dit is gewoon niet meer te doen. Je bent gebroken."

Naast de gigantische druk zijn de werkomstandigheden ook slecht. "Het loon was altijd al minimaal. Maar je wordt nu gevraagd over te werken, moet zes dagen werken en bent dan één dag vrij. Je kunt niks plannen. Een spontane vrije dag of vakantie opnemen? Vergeet het maar."

Schiphol wil minimale bezetting

Frits kijkt met pijn in zijn hart naar de manier waarop zijn werk nu in het nieuws komt. "Vroeger ging je daar weg met een soort eergevoel: je werkte op Schiphol, de grootste luchthaven van Nederland. Nu schaam ik me als ik in m'n Schipholpak over straat loop. Mensen denken ook dat wij niet hard genoeg werken." Maar volgens Frits ligt het probleem echt bij de luchthaven zelf.

"Het was beter voordat de luchtvaartwet er was. Daarna wilde de luchthaven het onderste uit de kan halen en zo goedkoop mogelijk werken. Nu spelen ze beveiligingsbedrijven ook tegen elkaar uit om te kijken wie het goedkoopst kan leveren."

Toen kwam corona en zat de luchthaven ineens met overtollig personeel. "Schiphol wil een zo minimaal mogelijke bezetting hebben. Al het overbodig personeel is eruit gedaan. Mensen zaten van het ene op het andere moment thuis. En die willen nu niet meer terugkomen."

Laagste van het laagste

Frits zag het probleem allang aankomen. "Je kunt niet alleen op de piekmomenten veel beveiligers hebben: je moet altijd een goede bezetting hebben. Maar dat betekent ook dat je soms te veel beveiligers op dienst hebt en dat er weinig passagiers komen. Ze maken honderden miljoenen winst, maar een paar miljoen naar beveiligers is te veel." Hij voelde zich machteloos. "Er wordt natuurlijk nooit naar je geluisterd, want je bent de laagste van de werknemers, eigenlijk."

De oplossing? "Die is er niet. Dit gaat een gigantisch infarct worden. Het management is hier verantwoordelijk voor en die moeten zo snel mogelijk wegwezen. Benschop wil redden wat er te redden valt, maar de schade is al aangericht. Wie gaat dit betalen? Er gaan enorme claims komen." Toch blijft Frits voorlopig zijn werk doen. "Maar mijn toekomst ligt niet bij Schiphol."

*Frits is een gefingeerde naam, zijn echte naam bekend bij de redactie

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.