Terug

Volg Hart van Nederland

Benzineprijs gaat opnieuw door het dak: 1,911 euro voor een liter E10

Benzineprijs gaat opnieuw door het dak: 1,911 euro voor een liter E10

nieuws

16 juni 2021, 21:35

De prijs aan de pomp blijft maar stijgen: woensdag was de adviesprijs voor een liter E10 (het vroegere Euro95) 1,911 euro, meldt consumentenorganisatie UnitedConsumers. En dat is opnieuw een record. En wie denkt met diesel 'lekker goedkoop' uit te zijn: helaas. Ook die prijs stijgt en nadert een record.

Oktober 2012 was de duurste maand ooit voor dieselrijders: toen kostte een liter 1,558 euro. Nu we ruim 8,5 jaar verder zijn, staat de adviesprijs slechts een fractie lager: op 1,557 euro per liter. Brandstofprijzen bestaan overigens voor een groot deel uit accijnzen en belastingen, die door de overheid zijn vastgesteld.

Dat betekent niet dat het niet mogelijk is om in deze dure tijdens 'budget' te tanken. Bij goedkopere pompen kost een liter E10 soms namelijk minder dan 1,70 euro. Je moet alleen wel goed zoeken: die tankstations liggen vaak niet langs de snelweg, maar verderop in dorpen en steden.

Oorzaken hoge benzineprijs

Dat er zulke hoge brandstofprijzen zijn heeft meerdere oorzaken. Onder andere de hoge olieprijs zorgt voor de duurdere tankbeurt. Woensdag werd duidelijk dat de olieprijzen inmiddels tot het hoogste niveau in 2,5 jaar gestegen zijn gestegen. Nu de wereld langzaam uit de coronacrisis klimt, neemt ook de vraag naar brandstof weer toe en dat drijft de prijs op.

Tegelijkertijd kunnen onverwachte zaken, zoals rampen en grote incidenten, bijdragen aan een verandering in de olieprijs, en indirect dus de benzineprijs. Denk daarbij aan de recente blokkade van het Suezkanaal door containerschip Ever Given, waardoor ook tankers met olie stil kwamen te staan.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.