Terug

Volg Hart van Nederland

Gaan we allemaal over naar de vierdaagse werkweek?

nieuws

12 juni 2024, 23:11

Fulltime werken ziet er voor veel Nederlanders hetzelfde uit. Op maandagochtend begint de werkweek en op vrijdagmiddag wordt die weer afgesloten. En na twee dagen weekend gaan iedereen weer aan de bak. Dat het ook anders kan, bewijst het softwarebedrijf AFAS. Wie daar een fulltime baan heeft, gaat vanaf 1 januari nog maar vier dagen werken. Voor hetzelfde salaris.

Vrijdag, zaterdag en zondag is het vanaf volgend jaar niet eens mogelijk om je mail te checken of gebruik te maken van andere werkgerelateerde systemen bij AFAS. Dit voor een perfecte balans tussen werk en privé. AFAS zegt het eerste bedrijf te zijn dat permanent op dit concept overgaat, maar volgens bedrijfseconoom Louis Goulmy is dat zeker niet zo. Meerdere bedrijven binnen verschillende sectoren zijn al overgestapt.

De huidige arbeidstekorten zorgen ervoor dat een vierdaagse werkweek nog niet overal mogelijk is:

Ondernemers willen dat werknemers meer uren gaan maken, maar die zitten er niet op te wachten
2:13
Ondernemers willen dat werknemers meer uren gaan maken, maar die zitten er niet op te wachten

Achterhaald

Louis Goulmy is de auteur van het boek Echte Mannen Werken 4 Dagen, waarin hij de filosofie van de vierdaagse werkweek duidt. "Het idee van 40 uur werken verspreid over vijf dagen is al 100 jaar oud. Die is ingevoerd door de Amerikaanse president Henry Ford in 1926", legt de econoom uit. "In die tijd was dat juist om mensen wat extra vrije tijd te geven."

"Het waren toen dit werd ingevoerd voornamelijk ongeschoolde fabrieksarbeiders. Maar nu zijn we veel hoger opgeleid en is dit eigenlijk achterhaald. Het werk is minder zwaar en we mogen ons afvragen of het tegenwoordig nog nodig is om hier vijf dagen aan kwijt te zijn", gaat Goulmy verder.

Minder ziekteverzuim

Het Apeldoornse schildersbedrijf Van Den Berg Schilders is ongeveer 2 jaar geleden overgegaan op de vierdaagse werkweek. En met veel succes. "Iedereen heeft er profijt van. Oudere mensen kunnen een extra dagje rust gebruiken, terwijl jongere mensen vaak baat hebben bij extra tijd met hun kinderen", aldus Dorien Ripping namens het schildersbedrijf.

"Het werpt zeker zijn vruchten af. Mensen zijn fitter tijdens het werk en er is een stuk minder sprake van ziekteverzuim. En we krijgen zeker niet minder gedaan."

Productiviteit gestegen

Ook Daan Dohmen, CEO en oprichter van het bedrijf Luscii, is enthousiast. Zijn bedrijf, dat apps maakt voor ziekenhuizen en huisartsen, is in de coronatijd over gegaan op vier dagen werken. "Vier dagen werken is mogelijk, omdat we hebben gezien dat de productiviteit 10 tot 15 procent is gestegen in de tijd dat we dankzij covid moesten experimenteren met hoe wij werkten. Ondertussen zorgt dit ervoor dat we veel efficiënter omgaan met onze tijd. Door vooral de dingen te doen die wij prioriteit geven krijgen we uiteindelijk meer gedaan."

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.