nieuws
22 aug 2022, 15:39
Daar gaan we weer. De Europese gasprijs is maandag weer flink gestegen. Aanleiding is de melding van Gazprom vrijdag dat de Nord Stream-gaspijplijn eind deze maand drie dagen dicht moet voor onderhoud. Gas wordt daardoor meer dan tien procent duurder. Toch hoeven we volgens gasexpert René Peters niet meteen in paniek te raken.
Het bericht van de tijdelijke sluiting kwam na het slot van de handel. Bij de opening van de Amsterdamse gasbeurs schoot de prijs maandag in de eerste minuten tot ruim 13 procent omhoog om daarna weer iets omlaag te gaan. Een megawattuur gas kost nu 270 euro, dat is zo'n twaalf keer zoveel als normaal in deze tijd van het jaar.
"Deze tijdelijke sluiting heeft voornamelijk gevolgen voor Duitsland. De helft van hun gas komt uit Rusland. In Nederland is dat niet het geval", legt René Peters, gas expert TNO, uit aan Hart van Nederland. "Wij hebben als land de afgelopen tijd zoveel bespaard bij bedrijven en consumenten, dat er geen sprake van directe paniek hoeft te zijn."
Handelaren zijn bang dat Rusland de nieuwe sluiting van Nord Stream aangrijpt om de gastoevoer naar Duitsland nog verder af te knijpen. De afgelopen maanden verlaagde Gazprom de gasstroom door de belangrijke leiding onder de Oostzee al tot een vijfde van de maximale capaciteit.
Peters legt uit dat dit soort berichtgeving gevolgen heeft voor de gasprijs. "Deze wordt op de Europese markt bepaald. Bedrijven spelen in op dit soort berichten, daardoor zal de prijs stijgen." Maar we hoeven ons niet druk te maken over komende winter. "De gasberging in Nederland is goed gevuld, dus gas leveren aan consumenten zal niet het probleem zijn", aldus de gasexpert.
De prijs van het gas is alleen nog wel een dingetje. Als Gazprom de gaskraan dicht houdt, kan het indirect gevolgen hebben voor Nederland. Duitsland kan bij ons aankloppen voor gas en daar moet Nederland gehoor aan geven. "Als ze daadwerkelijk na drie dagen weer open aan, dan zal de prijs weer zakken. Maar we weten wat de toezeggingen in Rusland waard zijn. Het is dus nog even afwachten."
Bovenstaande reportage over de verhoging van de energietoeslag was eerder te zien bij Hart van Nederland.
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.