nieuws
14 sep 2022, 10:50
Steeds meer huishoudens hebben grote moeite om financieel het hoofd boven water te houden. Op de prijzen van brandstof en boodschappen hebben we dan misschien weinig invloed, maar de hoogte van het bedrag dat we maandelijks vooruitbetalen voor onze energie kunnen we wél zelf aanpassen. Maar voor hoe lang?
Energiemaatschappijen hebben de termijnbedragen van hun klanten de afgelopen tijd preventief verhoogd. Ze willen daarmee voorkomen dat mensen aan het einde van het jaar hun torenhoge eindafrekening niet kunnen betalen. Maar het verhogen van de termijnbedragen met soms honderden euro's, leidt er nu al toe dat veel mensen niet of amper kunnen rondkomen en overgaan tot het nemen van rigoureuze maatregelen.
Uit representatief onderzoek van Hart van Nederland onder ruim 3.700 deelnemers blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders (59 procent) niet van plan is om mee te gaan in de verhoging van hun termijnbedrag. Voor bijna de helft van hen (24 procent) is de belangrijkste reden hiervoor dat ze het geld simpelweg niet kunnen missen. 18 procent zegt te willen wachten op de eindafrekening om dan eventuele extra verbruikskosten te betalen.
Een ongeveer net zo groot percentage zegt aan het einde van het jaar een betalingsregeling te willen treffen voor de eind- of jaarafrekening. Ook als ze het bedrag op dat moment in één keer kunnen betalen. Iets meer dan een kwart van de Nederlanders (27 procent) volgt wel het advies van hun energieleverancier om hun termijnbedrag te verhogen of hebben dat inmiddels al gedaan.
Hoewel het aanlokkelijk klinkt om je termijnbedrag fors te verlagen, wordt dit door energieleveranciers de afgelopen maanden steeds moeilijker gemaakt. Verschillende leveranciers, waaronder EnergieDirect en Eneco, hebben de vastgestelde termijnbedragen op slot gegooid, waardoor je deze niet of slechts beperkt kunt verlagen, meldt BNR.
Zo moeten klanten van Eneco met het bedrijf in gesprek als ze hun maandbedrag met meer dan twintig procent willen verlagen. Bij EnergieDirect kun je je termijnbedrag met maximaal tien procent verlagen. Alleen bij hoge uitzondering is een verdere verlaging mogelijk. Bij Vattenfall geldt ook een limiet van twintig procent, tenzij klanten een slimme meter hebben waarop een lager energieverbruik wordt aangegeven.
Word lid van het Hart van Nederland-panel! Kijk hier voor alle informatie over het panel en meld je net als 40.000 andere mensen aan voor de onderzoeken!
Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. De laatste onderzoeken bekijk je hier.
Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.