Terug

Volg Hart van Nederland

NS-personeel staakt: dit kun je verwachten

NS-personeel staakt: dit kun je verwachten

nieuws

23 aug 2022, 16:01

Personeel van de NS is woensdag 24 augustus begonnen met de aangekondigde estafettestakingen. De 24 uur durende stakingen beginnen in de regio Noord. In de dagen daarna zijn andere delen van het land aan de beurt.

Het lastige is dat de stakingen wel per regio bepaald zijn, maar dat niet duidelijk is of alle treinen uitvallen en of de stakingen echt alleen voor problemen zorgen in de betreffende regio's. Dit betekent dat reizigers mogelijk alle dagen met veel overlast te maken krijgen. Reizigersorganisatie Rover adviseert reizen met de trein op alle vijf de stakingsdagen zoveel mogelijk te vermijden. Bekijk hier het overzicht van alle aangekondigde stakingen:

Woensdag 24 augustus - regio noord

De estafettestaking trapt af in de regio noord. Treinen rond Zwolle, Lelystad, Groningen en Leeuwarden vallen uit. Alleen treinen van de NS rijden niet, die van Arriva en Blauwnet dus wel. Reizen vanuit Zwolle naar bijvoorbeeld Kampen, Enschede of Emmen is dus wel mogelijk morgen.

Vrijdag 26 augustus - regio west

Vrijdag ligt het treinverkeer stil rondom Den Haag, Dordrecht Leiden en Rotterdam. Ook internationale treinen die vanaf deze stations vertrekken, zoals die naar Brussel, rijdt mogelijk niet.

Maandag 29 augustus - regio noordwest

De stakingen van maandag 29 augustus leggen vrijwel heel Noord-Holland plat. Er rijden geen treinen rondom Amsterdam, Almere, Alkmaar, Den Helder, Enkhuizen, Haarlem, Hoorn, Schiphol en Zaandam. Omdat veel internationale treinen vertrekken vanaf Amsterdam, zullen ook internationale reizigers maandag veel last hebben van de staking.

Dinsdag 30 augustus - regio midden

Op deze dag rijden er geen treinen in Utrecht, Amersfoort, Gouda en Hoofddorp.

Woensdag 31 augustus - regio oost en zuid

De laatste dag van de estafettestaking is een pittige. Dan rijden er geen treinen in regio oost. Veel hinder wordt verwacht bij Arnhem, Deventer, Ede-Wageningen, Enschede, Hengelo, Nijmegen en Zutphen. In de regio zuid rijdt er niets rondom de volgende steden: Breda, Den Bosch, Eindhoven, Heerlen, Maastricht, Roosendaal, Sittard en Venlo.

Ook op de weg

Ook op de weg is het de komende week mogelijk drukker vanwege de regionale stakingen. Rijkswaterstaat waarschuwt daarvoor. De extra drukte wordt verwacht op onderstaande dagen in onderstaande regio's:

  • woensdag 24 augustus in Noord-Nederland

  • vrijdag 26 augustus in West-Nederland

  • maandag 29 augustus in Noordwest-Nederland

  • dinsdag 30 augustus in Midden-Nederland

  • woensdag 31 augustus in Oost- en Zuid-Nederland

De acties volgen op de stukgelopen cao-onderhandelingen tussen NS en vakbonden FNV, CNV en VVMC. Als er eind augustus nog geen cao-bod is waar de vakbonden tevreden mee zijn, komt er een landelijke staking, aldus een woordvoerder van FNV.

"Onze leden beseffen heel goed dat ze gedurende de acties de reizigers zullen raken. Dat is spijtig, maar de overlast is onvermijdelijk en uiteindelijk ook in het belang van de reizigers. We zien nu dat NS de vacatures niet ingevuld krijgt en dat er daarom treinen uitvallen en de sociale veiligheid ernstig onder druk staat", redeneert de vakbond.

Een van de cao-eisen van de vakbonden is een automatische compensatie voor de prijsstijgingen in het salaris van NS-medewerkers. Ook willen ze een eenmalige uitkering van 600 euro en een aanpassing van de regeling om eerder te stoppen met werken.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.