Oekraïne
11 apr 2022, 17:09
De Russische aanval op Oekraïne gaat maandag de 47ste dag in, maar in de olieprijzen is het conflict niet (meer) terug te zien. Die hebben inmiddels namelijk bijna het oude niveau bereikt van voor de oorlog. Maar gaan we dat straks ook merken aan de pomp?
Sinds de oorlog in Oekraïne waren de olieprijzen hard gestegen, waardoor ook de prijzen van benzine en diesel in hoog tempo opliepen. Op 10 maart was de gemiddelde adviesprijs zelfs 2,502 euro voor een liter Euro95 (E10). Op die dag steeg de aanbevolen literprijs voor diesel naar 2,375 euro, blijkt uit cijfers van consumentencollectief UnitedConsumers.
De torenhoge brandstofprijzen dwongen het kabinet ertoe om de accijnzen op benzine en diesel per 1 april tijdelijk te verlagen, waardoor een volle tank voorlopig weer iets minder duur is. Maar zit er binnenkort een verdere daling van de tarieven bij de pomp in de pijpleiding?
Een vat Amerikaanse olie kostte maandagochtend namelijk nog 'maar' 95,94 dollar (bijna 88 euro). Ter vergelijking: op 23 februari, de dag voor de Russische invasie, kostte een vat 93,90 dollar. Een vat Brent-olie kostte toen 100,46 (ongeveer 91 euro). Die prijs is nog wel een paar dollar hoger dan vlak voor de oorlog in Oekraïne.
Eind vorige week maakten de olieproducerende landen van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) bekend het komende halfjaar een recordaantal vaten uit hun strategische serves op de markt te brengen. In totaal gaat het om 240 miljoen vaten. Op die manier hopen westerse landen de olieprijzen te drukken.
Maar betekenen de lagere olieprijzen straks ook lagere brandstofprijzen? Benzine en diesel worden hier waarschijnlijk ook goedkoper, verwacht marktdeskundige Paul van Selms van UnitedConsumers. Maar wel met een vertraging, benadrukt hij. "Prijsverhogingen aan de pomp worden altijd sneller doorgevoerd dan prijsverlagingen."
Bovendien zijn er behalve de olieprijzen nog andere factoren die de prijs aan de pomp bepalen, zoals de koers van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro. Als de dollar namelijk duurder wordt, heeft een daling van de olieprijzen minder impact op de brandstofprijzen, aldus Van Selms.
Bovenstaande reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland
Hart van Nederland /ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.