Terug

Volg Hart van Nederland

Prijs van bier en koffie in horeca opnieuw omhoog

Prijs van bier en koffie in horeca opnieuw omhoog

nieuws

13 aug 2021, 17:28

Met het heerlijke weer van de afgelopen dagen is een biertje of een kopje koffie op het terras een lekkere dorstlesser. Maar bij het afrekenen valt de prijs ook op: ten opzichte van vorig jaar zijn ze weer flink gestegen en de verwachting is dat het dat blijft doen. De coronacrisis hakt er namelijk ook bij bierbedrijven en de horeca flink in.

"De coronacrisis heeft invloed, om twee belangrijke redenen", vertelt expert Jos Klerx van Rabobank aan Hart van Nederland. "Allereerst is er te weinig personeel." De horeca heeft noodgedwongen maanden stilgestaan, waardoor veel personeel vertrok. Om nu nieuw personeel aan te trekken moet vaak flink de portemonnee worden getrokken.

"Ten tweede heeft de horeca te maken met oplopende schulden", legt hij uit. Belastingen ter waarde van een miljard euro over het afgelopen jaar zijn uitgesteld tot een later moment, maar moeten uiteindelijk alsnog betaald worden. "De schulden bij elkaar opgeteld gaan richting 1x de jaarwinst van de sector. Door de opgelopen schulden, zal het voor ondernemers lastiger zijn om te investeren. Terwijl investeren noodzakelijk is voor de toekomstige verdiencapaciteit van de onderneming."

Grondstofprijzen rijzen de pan uit

Vorige week gaf Heineken bij de presentatie van de jaarcijfers al aan dat ze de prijzen omhoog gaan gooien. Grondstofprijzen voor hop, gerst, plastic en aluminium zijn toegenomen met tussen de 30 en 50 procent, meldde het bedrijf. Die kosten zullen deels ook doorberekend worden aan de consument, al zal de horeca nog deels worden ontzien. Dat heeft niet voorkomen dat de prijs van een biertje bij de heropening van de horeca eerder dit jaar al met zo'n 25 eurocent omhoog is gegaan. En dat wordt dus naar verwachting nog meer.

En als een kopje koffie meer naar jouw smaak is, bereid je ook dan maar voor op hogere kosten. Door een tekort aan grondstoffen zijn de koffieprijzen op de wereldmarkt al met zo'n 20 procent gestegen ten opzichte van het begin van 2021. "Door vorst en schade aan koffiegewassen in Brazilië blijft de oogst achter bij verwachtingen. Gaandeweg wordt dat ook gedeeltelijk doorberekend in de rest van de keten", schreef De Restaurant Krant vorige week.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.