nieuws
24 aug 2022, 23:48
De historische hoge inflatie nekt steeds meer huishoudens. Om toch te kunnen overleven verpanden of verkopen steeds meer mensen waardevolle spullen. “Voor veel mensen is dit een noodgreep”, waarschuwt consumentenorganisatie Nibud.
Het klinkt ouderwets maar het verpanden van goud, zilver, sieraden en andere kostbaarheden is weer helemaal 'hot'. Je leent direct cashgeld in ruil voor jouw product. Bij Pandjeshuis Suikerland in Arnhem zien ze het aantal mensen die producten willen verkopen toenemen. Ook het zogeheten belenen wordt weer volop gedaan, maar lang niet altijd met succes zo vertelt bedrijfsleider Roy de Haas aan Hart van Nederland.
Bij verpanden, ook wel belenen genoemd, leent de klant geld en wordt een product gebruikt als onderpand. "Een kostbare ketting of gouden ring blijft bij ons en in een overeenkomst leggen we vast dat het geleende geld binnen een bepaalde periode terugbetaald moet worden. Gebeurt dat niet binnen het afgesproken termijn, dan is de eigenaar het product kwijt", legt De Haas uit.
Hij en zijn collega's zien steeds vaker dat producten niet meer worden opgehaald en dat contracttermijnen verlopen. "De eigenaar is het product kwijt. De consument wil vaak het geleende geld wel terugbetalen, maar het kan het simpelweg niet.”
Alleen al in de maand januari werd er voor 16 procent meer sieraden verpand bij marktleider Goudwisselkantoor dan dezelfde maand een jaar eerder. Een zorgwekkende trend, vindt het Nibud maar zij waarschuwden al vaker dat steeds meer mensen in de geldproblemen komen.
De inflatie hakt er bij veel huishoudens in. Dure brandstof, torenhoge energierekeningen en steeds maar duurder wordende boodschappen zorgen voor stapels hoge rekeningen. Alleen al in 2018 stond ruim 1 op de 6 Nederlanders maandelijks of zelfs altijd in het rood, zo onderzocht Nibud. Een trend die met de huidige inflatie alleen maar zal doorzetten.
Pandjeshuis Suikerland is inmiddels zeven jaar actief in Arnhem. Zij hebben de klanten en de reden om de winkel te bezoeken zien veranderen. “Ieder jaar maken wij groei mee. Alleen de laatste tijd merken wij dat steeds meer ZZP’ers en ook de middenklassers bij ons aan de balie staan voor een aanvraag van verpanden. Daarentegen neemt de verkoop af. Mensen komen vaker om eigen producten te verpanden of te verkopen, maar minder vaak om goederen te kopen voor henzelf. Deze trend baart ons zorgen, maar dat zullen we helaas vaker gaan zien in de komende maanden.”
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.