Terug

Volg Hart van Nederland

Tanken in Duitsland ineens duurder dan in Nederland

nieuws

15 mrt 2022, 13:14

Even goedkoop Euro95 benzine tanken is er al een tijdje niet meer bij. En als je had gedacht om nog lage prijzen in Duitsland te vinden, kom je ook bedrogen uit. De prijzen zijn bij onze oosterburen zo hard gestegen dat zelfs de goedkoopste tankstations daar duurder zijn dan die in Nederland. Dat blijkt uit cijfers van brandstof-zoeker.nl en clever-tanken.de.

Op dit moment is het Makro-tankstation in Breda al enige tijd in Nederland de goedkoopste pomp. Dinsdag 15 maart betaal je daar 2,12 euro per liter voor een liter benzine. Zoek je in Duitsland de goedkoopste pomp, dan moet je helemaal in het oosten van het land zijn. In Rostock in de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren staan de goedkoopste pompstations met rond het middaguur een gemiddelde prijs van 2,135 euro per liter Euro95.

In Duitsland is het normaal om de prijzen gedurende de dag meerdere malen aan te passen. Momenteel zijn de goedkoopste tankstations daardoor wel iets goedkoper dan de Makro in Breda, maar eerder op de dag was in heel Duitsland geen enkele pomp te vinden waar je goedkoper uit was dan in Nederland.

Dinsdag rond 7.00 uur was het goedkoopste tankstation ook in Mecklenburg-Voor-Pommeren te vinden en lag de prijs op 2,179 euro per liter, duurder dan de vijf goedkoopste tankstations in Nederland. Dat zijn de Makro in Breda, Best, Delft en Amsterdam en Fieten in Oude Pekela.

Goedkoper om naar Tsjechië te rijden

Mocht je tóch goedkoper uit willen zijn dan in Breda, dan kan het buitenland alsnog de oplossing zijn. Dat de prijzen in andere landen opvallend veel lager liggen bewijst Tsjechië. Uiteindelijk kun je - in theorie - zelfs goedkoper uit zijn als je heen en weer rijdt, daar tankt en nog een paar jerrycans vult.

Volgens de wet mag je voor eigen gebruik maximaal vier jerrycans van 60 liter meenemen in je auto, in totaal dus 240 liter. In Nederland zou de gemiddelde landelijke adviesprijs (GLA) daarvoor nu 587,04 euro zijn, volgens cijfers van UnitedConsumers.

Om diezelfde 240 liter vanuit Tsjechië naar Nederland te halen moet je heen zeshonderd kilometer rijden, waarmee je zo'n 40 liter verspilt. Als je je auto eerst in Nederland volgooit, kost de benodigde 40 liter tegen de GLA 97,84 euro.

Dit 'bespaar' je door heen en weer te rijden

In het Tsjechische Cheb kun je al voor circa 1,64 euro per liter Euro95 tanken. Gooi je je auto vol om diezelfde zeshonderd kilometer terug te rijden (40 liter) en vul je de jerrycans (240 liter), betaal je aan de Tsjechische pomp in totaal zo'n 459,20 euro.

In totaal kom je dus uit op een bedrag van zo'n 557,04 euro voor uiteindelijk 240 liter aan brandstof die je in Nederland kan gebruiken. Zo bespaar je 30 euro én heb je ook nog eens een mooie rit naar een prachtig land gemaakt.

Nog meer opties in buurlanden

Zoek je iets dichter bij huis, kun je dezelfde besparingstechniek natuurlijk ook toepassen in België en Luxemburg. Dat is sneller en nóg goedkoper, afhankelijk van hoe ver je van die landen woont.

Maar dat zelfs een hele rit naar Tsjechië in theorie goedkoper is dan in Nederland tanken laat de gekte zien op de huidige brandstofmarkt. Het kabinet probeert hier vanaf 1 april al wat aan doen. Dan worden de accijnzen in Nederland verlaagd met 17 cent per liter.

Bovenstaande video was op 11 maart te zien in Hart van Nederland.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.