panel
16 mei 2023, 07:08
Pinnen is de norm geworden in Nederland en steeds minder mensen lopen dan ook rond met contant geld in hun portemonnee. Het gaat zelfs zo ver dat in steeds meer zaken alleen nog met pin kan worden betaald. Maar daardoor dreigen 1 op de 7 Nederlanders uitgesloten te worden, blijkt uit onderzoek van het Hart van Nederland-panel.
Zo'n 18 procent van de Nederlanders betaalt vrijwel alles met contant geld, blijkt uit het representatieve onderzoek onder 3715 mensen. 14 procent zou zelfs weigeren om naar een pin-only zaak te gaan, en deze groep dreigt dus steeds meer uitgesloten te worden van de maatschappij hoe meer zaken contant geld gaan weigeren. Het gaat hier vooral om mensen tussen de 30 en 50 jaar. Mensen boven de 65 pinnen relatief juist het vaakst (69 procent van het pint vrijwel alles, tegenover een landelijk gemiddelde van 61 procent).
Desondanks is het ouderenbond ANBO die ervoor pleit dat op bepaalde plekken altijd contant geld moet worden geaccepteerd. "In principe moet je overal met contant geld kunnen betalen", zo vindt de organisatie in gesprek met Hart van Nederland. "Het is immers nog altijd een wettig betaalmiddel. Er is echter geen acceptatieplicht in Nederland, zoals in andere landen zoals België. Winkeliers en ondernemers kunnen in Nederland dus wel contant geld weigeren. Dat vindt ANBO geen goede zaak."
Wat betreft de ANBO moet er voor onder meer apotheken, ziekenhuizen en overheidsdiensten als gemeenten en bibliotheken bij wet een acceptatieplicht geregeld worden.
Pinnen is in zijn algemeenheid wel breed geaccepteerd in de samenleving. Op dit moment is al 6 procent van de zaken pin-only, net zoveel als het aantal ondernemingen dat alleen contant geld accepteert. Maar de afgelopen jaren neemt het aantal pin-only zaken wel toe, laat de Betaalvereniging weten.
Als mensen kunnen kiezen tussen een zaak waar je alleen kan pinnen of een zaak waar je alleen cash kan betalen kiest 65 procent voor pin-only en 35 procent voor cash-only. Bij huidige kiezers van FVD (88 procent), BVNL (83 procent), SGP (53 procent) en PVV (46 procent) is deze voorkeur voor cash-only zaken het grootst.
Belangrijkste redenen voor mensen om met contant geld te willen betalen zijn:
Met pinnen is de controle van de overheid te groot (42%)
Uit principe (27%)
Het is betrouwbaarder (27%)
Ik wil niet dat de bank weet wat ik uitgeef (27%)
Het is makkelijker (26%)
Het is een vriendelijker manier van betalen (25%)
Meer overzicht over de uitgaven (18%)
Gemak om zwart te betalen/betaald te worden (8%)
Ik vind pinnen lastig (2%)
83 procent van de Nederlanders zou het erg vinden als contant geld verdwijnt, tegenover 16 procent die het niet erg vindt en 1 procent die er geen mening over heeft. Volt-stemmers houden het minst vast aan contant geld, 42 procent van hen vindt het eventuele verdwijnen niet erg.
Word lid van het Hart van Nederland-panel! Kijk hier voor alle informatie over het panel en meld je net als 40.000 andere mensen aan voor de onderzoeken!
Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. De laatste onderzoeken bekijk je hier.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.