Terug

Volg Hart van Nederland

Veel mensen vragen energietoeslag niet aan terwijl ze daar wél recht op hebben

Veel mensen vragen energietoeslag niet aan terwijl ze daar wél recht op hebben

nieuws

23 juni 2022, 11:35

Huishoudens die moeilijk rond kunnen komen, kunnen geld krijgen van de overheid als tegemoetkoming voor de gestegen energieprijzen. Maar veel mensen die recht hebben op die compensatie, vragen deze niet aan. Dat komt onder andere doordat de aanvraagprocedure erg ingewikkeld is voor oudere mensen.

De 93-jarige Jan-Hendrik Willem van Katwijk is geen digibeet, zo geeft hij zelf toe. "Ik heb geprobeerd de aanvraag in te vullen, maar ik kwam er echt niet uit", vertelt hij aan Hart van Nederland. "Ik heb ook de gemeente gebeld en tips uit de krant opgevolgd, maar het lukt niet want ik heb geen DigiD." Volgens de Algemene Nederlandse bond voor Ouderen (ANBO) is het een veelvoorkomend probleem.

Moeilijk te bereiken

Vorige week drong de overheid er bij gemeentes en andere instanties al op aan om gerechtigden te attenderen op de energietoeslag. Veel gemeentes hebben de toeslag automatisch overgemaakt naar inwoners die bij hen bekend waren. Maar volgens de gemeente Woerden zijn er nog wel problemen met het online aanvragen. Een woordvoerder laat aan Hart van Nederland weten dat een deel nog niet eerder een toeslag heeft aangevraagd en dat zij hierover zullen worden geïnformeerd.

"De mensen die wel recht hebben op de toeslag, maar het niet aanvragen en het nu nog niet hebben gekregen, zijn bij ons niet bekend", legt een woordvoerder van de gemeente Den Helder uit. "Dus we proberen zoveel mogelijk via sociale media en in het gemeentenieuws te doen. Maar deze mensen zijn moeilijk te bereiken voor een gemeente."

Automatische toekenning

Anneke Sipkens, directeur ANBO, vindt dat gemeenten veel actiever moet communiceren met ouderen door brieven te sturen, maar pleit daarnaast voor een andere oplossing. "Op langere termijn moet de energietoeslag automatisch worden toegekend en zeker voor de ouderen die niet zo digitaal zijn."

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.