Kopen en besparen
7 sep 2022, 15:12
Na een lange werkdag of als we net uit bed zijn gekomen, houden we ervan om een goede douche te nemen of lekker te badderen. Maar met gasprijzen die in de loop van 2022 de pan uitgerezen zijn, zijn wij op onderzoek gegaan. Wat is goedkoper: een kwartier douchen of tot rust komen in je bad?
Om een beetje energiekosten te besparen gaat 44% van de mensen al zo min mogelijk onder de douche of in bad, blijkt uit het onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder 3840 mensen. Volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal bespaar je ook echt geld en gas als je kort doucht of baddert. Ongeveer 80 procent van al het warme water dat we gebruiken komt uit de douchekraan.
Allereerst, een bad. Die zijn er in verschillende maten, maar in Nederland is een reguliere inhoud zo'n 120 liter water. Bij waterbedrijf Vitens betaal je in 2022 zo'n 72 cent voor 1.000 liter water, wat betekent dat je bijna 9 cent kwijt bent.
Om te kunnen badderen in warm water moet je aan het gas om het water te kunnen verwarmen. Je hebt zo'n 0,5172 m3 gas nodig om 120 liter badwater op te warmen als je een hr-ketel hebt, volgens bespaarinfo.nl. Dit kost ongeveer 2,04 euro, als we afgaan op de gemiddelde tarieven van september 2022 volgens overstappen.nl. In totaal betaal je dus voor een warm bad zo'n 2,11 euro.
Hoeveel water verbruik je eigenlijk tijdens het douchen? Natuurlijk hangt het maar helemaal vanaf hoe lang je doucht, dus voor deze berekeningen rekenen we alles eerst uit per minuut. Per minuut gebruik je zo'n 6 liter water. Dit jaar ben je per minuut nog geen halve cent aan kwijt 0,432 cent om precies te zijn.
Zeker tijdens de winterperiode houden we ervan om onder een warme douche te staan. Om 6 liter water op te warmen voor onder de douche verbruik je 0,02586 m3 gas als je een hr-ketel gebruikt, omgerekend afgerond 10,2 cent. In totaal betaal je dus ruim 10,6 eurocent om een minuut te douchen. En dus bespaar je ook elke dag 10 cent als je voortaan dagelijks een minuutje korter doucht, ruim 36 euro per jaar.
Zelfs als je een kwartier doucht ben je goedkoper uit dan wanneer je een bad neemt. Een kwartier douchen kost (15 keer 10,2 cent) zo'n 1,53 euro, tegenover 2,11 euro voor een bad. Sterker: pas als je langer dan 20 minuten doucht ben je even veel geld kwijt als een vol bad.
En natuurlijk: je kan ervoor kiezen om je douche wat kouder te zetten, je hoeft je bad niet helemaal vol te doen, en je kan een kleiner bad hebben. Ook kan je het badwater delen, bijvoorbeeld jonge kinderen of tussen partners. Wij hebben hier voor een gemiddelde situatie gekozen.
Milieu Centraal heeft een aantal tips waardoor je water en energie kan besparen: schap een douchetimer die je helpt onthouden om een maximaal aantal minuten te douchen.
Ook kan je een waterbesparende douchekop aanschaffen. Hier stroomt maximaal 7,2 liter per minuut doorheen. Daarnaast kan je een thermostatische mengkraan in huis halen die het water sneller op jouw ingestelde temperatuur brengt. Of sla een zonneboiler in. Dit bespaart je volgens Milieu Centraal bijna de helft van je energieverbruik voor warm water.
Tot slot, zou je ook een 'douche-wtw' kunnen laten plaatsen. 'Wtw' staat voor waterterugwinning, en gebruikt de warmte van het wegstromende water uit de douche om het koude water in leidingen alvast op te warmen, aldus de voorlichtingsorganisatie. Zo kan je tot de helft van je gasverbruik tijdens het douchen verminderen, en dat kan zeker met deze gasprijzen in 2022 flink aantikken.
Met de toenemende energieprijzen in 2022 kijken we allemaal naar de kleintjes. We zochten voor je uit wat de beste keuzes zijn als je naar de goedkoopste opties zoekt. Lees hier onze andere artikelen in de reeks 'Wat is goedkoper?'
Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.