Terug

Volg Hart van Nederland

Foto van prinses Amalia op krukken in Lech duikt op ondanks mediacode

Entertainment

20 feb 2022, 21:46

Prinses Amalia lijkt te zijn aangekomen in het Oostenrijkse skioord Lech, waar de Oranjes jaarlijks genieten van hun wintersport. Al zou er van skiën geen sprake zijn. Op een foto die zaterdag opdook op social media, lijkt het erop dat de kroonprinses op krukken loopt. Met het verschijnen van de foto, wordt opnieuw de mediacode geschonden.

De bewuste foto werd zaterdag gedeeld door juicekanaal Life of Yvonne, maar werd vanwege de strenge mediacode al snel weer offline gehaald. Die code moet ervoor zorgen dat de persoonlijke levenssfeer van leden van het Koninklijk Huis wordt beschermd.

De mediacode werd in oktober vorig jaar nog geschonden toen een foto van een feestende prinses Alexia werd gedeeld en viral ging. Media die de code schenden, kunnen hiervoor worden berispt door de Rijksvoorlichtingsdienst.

Kort nadat Yvonne Coldeweijer, drijvende kracht achter het account, de post verwijderde, deelde ze een nieuwe foto waarop alleen voeten en krukken te zien waren. "Privéfotootje plaatsen mag eigenlijk niet van de Rijksvoorlichtingsdienst", liet Coldeweijer haar volgers weten in haar nieuwe post. "Sorry, kon het niet laten."

De mediacode heeft tot doel de persoonlijke levenssfeer van leden van het Koninklijk Huis te beschermen. Daarnaast biedt de mediacode de gelegenheid tegemoet te komen aan de vraag van media naar (privé)beeldmateriaal van leden van het Koninklijk Huis. Dankzij de mediacode kunnen de kinderen een ongestoorde jeugd krijgen en kunnen de leden van het Koninklijk Huis zich vrij bewegen bij privéaangelegenheden. Dit is gebaseerd op bestaande rechtspraak die de privésfeer beschermt en heeft niets te maken met de beperking van de persvrijheid.   

De mediacode is niet bindend. De RVD geeft advies aan de media of een foto een privéaangelegenheid betreft of niet. Media beslissen zelf of ze wel of niet publiceren. Uiteindelijk is het aan de rechter om te beslissen of een publicatie van een foto een inbreuk is op de persoonlijke levenssfeer en dus onrechtmatig is. Media die de persoonlijke levenssfeer van de leden van het Koninklijk Huis respecteren worden uitgenodigd voor (privé)mediamomenten tijdens bijvoorbeeld de vakantie. Mocht de privacy door de media worden geschonden dan kunnen zij bijvoorbeeld bij volgende (privé)mediamomenten worden geweigerd.

Foto echt of niet echt?

Sandra Schuurhof, royaltydeskundige bij Hart van Nederland, vermoedt dat de gedeelde foto echt is en recent. De schoenen die de kroonprinses draagt, zijn daarvoor een aanwijzing. Wat de reden is dat de prinses op krukken loopt, is onduidelijk. Al hoeft er geen sprake te zijn van een skiongeluk, Amalia zou mogelijk voor haar aankomst in Lech al op krukken hebben gelopen.

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD), verantwoordelijk voor de woordvoering van het Koningshuis, kan de echtheid van het beeld desgevraagd niet bevestigen aan Schuurhof. De RVD wil verder niet reageren, maar stelt aan Schuurhof wel dat het via de officiële kanalen zou worden gemeld, als er sprake zou zijn van iets ernstigs.

Amalia eerder op krukken

Royaltydeskundige Schuurhof meldt dat het niet voor het eerst zou zijn dat Amalia op krukken loopt. In 2016 verscheen ze met de hulpstukken bij een halfjaarlijkse fotosessie op Landgoed De Horsten in Wassenaar. Ze had destijds haar enkel verstuikt.

Bovenstaande video van de eerste speech van troonopvolger Amalia was in december vorig jaar te zien bij Hart van Nederland.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.