Terug

Volg Hart van Nederland

Ophef over oude uitspraak Mathijs van Nieuwkerk: 'Hij wist drommels goed waar hij mee bezig was'

Entertainment

22 nov 2022, 21:52

Een oud televisiefragment waarin Matthijs van Nieuwkerk wordt gevraagd wat zijn "ergste ervaring ooit was", roept weerstand op onder Twitteraars. Hij vertelt over een situatie waarin de presentator wordt lastiggevallen; iets waarvan Van Nieuwkerk juist nu, tien jaar later, door oud-medewerkers van wordt beschuldigd.

De beelden van een fragment uit het programma College Tour worden veelvuldig gedeeld op het sociale medium. In het fragment vraagt presentator Twan Huys aan Van Nieuwkerk wat zijn ergste ervaring ooit was wat hem ertoe zou leiden om te stoppen als tv-maker.

Van Nieuwkerk antwoordt hierop: "Iemand die voor je neus staat, neus aan neus bijna, met een soort glazige blik en die je helemaal uitscheldt. Dat je de grootste lul en zakkenvuller bent en dat gaat maar door. Dat vind ik heel vervelend”, aldus de toenmalige presentator van De Wereld Draait Door.

'In de spiegel kijken'

Tegenstrijdig, vinden mensen op Twitter. Juist omdat vorige week naar buiten kwam dat ruim vijftig voormalig medewerkers van DWDD het gedrag van Van Nieuwkerk als 'grensoverschrijdend' kwalificeren.

"In de spiegel kijken, Matthijsje, ís ook hartstikke vervelend", schrijft een twitteraar over zijn uitspraak in de College Tour-uitzending van 7 september 2012. Een ander vraagt zich af of Matthijs tien jaar geleden "in de spiegel keek". Op Twitter noemen ze de presentator voornamelijk een 'narcist'. "Hij wist drommels goed waar hij mee bezig was. 100% schuldig volgens zijn eigen normen."

Meer meldingen bij meldpunt

Ondertussen heeft meldpunt MORES meer meldingen dan gebruikelijk binnengekregen naar aanleiding van het artikel van de Volkskrant dat vorige week vrijdag naar buiten kwam. Dat laat Janke Dekker, voorzitter van meldpunt MORES, weten aan het ANP. In het artikel spreken medewerkers over extreme woede-uitbarstingen en publieke vernederingen. "Dit soort berichtgeving triggert melders", aldus Dekker. De meldingen gaan niet allemaal specifiek over de werkcultuur bij DWDD.

Van Nieuwkerk legde maandag zijn werkzaamheden bij BNNVARA neer. De NPO kondigde een onafhankelijk onderzoek aan naar de werkcultuur bij DWDD.

TV-TALK is iedere ochtend te vinden in je favoriete podcastapp, zoals Spotify, Apple Podcasts of Juke. Of luister 'm direct via de speler hierboven. Abonneer om geen aflevering te missen! Wil je meepraten of iets met ons delen? Mail dan naar podcast.hart@talpanetwork.com of gebruik #TVTALK.

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.