Terug

Volg Hart van Nederland

Geen quarantaineplicht meer na boosterprik of herstel van corona

Milieu en Gezondheid

14 jan 2022, 19:07

Mensen die minimaal een week geleden een booster hebben gehad of korter dan acht weken geleden zijn hersteld van corona, hoeven niet meer in quarantaine na contact met een besmet persoon, mits ze geen klachten hebben. De maatregel gaat per direct in, meldt het kabinet.

Het quarantaineadvies voor mensen met een cruciaal beroep die geen booster of infectie hebben gehad, wordt nog uitgewerkt. De nieuwe regels - samen met onder meer het aangescherpte mondkapjesadvies - moeten helpen de samenleving open te houden ondanks hoge besmettingsaantallen.

Advies over quarantaineregels

Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) zei woensdag al het Outbreak Management Team gevraagd te hebben of de quarantaineregels aangepast konden worden. Vanwege de besmettelijkere omikronvariant dreigen zoveel mensen niet naar hun werk te kunnen vanwege een quarantaine dat hele sectoren kunnen vastlopen.

GGD's overvallen door besluit

GGD'en voelen zich overvallen door het besluit van het kabinet en hebben een week de tijd nodig om dat door te voeren. "Helaas zijn de GGD’en pas kort voor de persconferentie op de hoogte gebracht van deze beleidswijzigingen", stelt de koepelorganisatie GGD GHOR.

"De 25 regionale GGD’en zullen de huidige quarantaineadviezen zo spoedig mogelijk aanpassen aan het nieuwe beleid. De vroegst haalbare en afgestemde invoerdatum is 21 januari", aldus de organisatie.

Doorvoeren quarantaineregels kost tijd

Het doorvoeren van andere quarantaineregels vergt volgens GGD GHOR enige tijd en zorgvuldigheid. "Ervaring leert namelijk dat ook eenvoudig ogende beleidswijzigingen vele uitzonderingen kennen en met zich meebrengen. Dit leidt vaak tot de nodige complexiteiten in de uitvoering. Complexiteiten die op voorhand niet altijd zijn te voorzien", stelt de organisatie.

Ook de omvang van de betrokken organisaties maakt dat er tijd nodig is om de vele duizenden medewerkers van de juiste instructies te voorzien. Zij zijn werkzaam op diverse plekken in het land en in verschillende rollen, in de testketen en bij bron- en contactonderzoek. Daarnaast moeten wijzigingen worden doorgevoerd in alle systemen en communicatiemiddelen. Ook dat vraagt zorgvuldigheid.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.