Terug

Volg Hart van Nederland

Gelre Ziekenhuizen in Zutphen sluit afdeling verloskunde uit overmacht

Milieu en Gezondheid

24 apr 2023, 17:23

De locatie Zutphen van de Gelre Ziekenhuizen heeft maandag per direct de afdeling verloskunde gesloten. Voor spoedopnames of bevallingen moeten vrouwen uitwijken naar de locatie Apeldoorn of desnoods naar een ander ziekenhuis in de omgeving van Zutphen. Vrouwen die op de kraamafdeling liggen worden nog tot woensdagmiddag geholpen. Daarna moeten zij zo nodig ook verhuizen naar Apeldoorn, bevestigt een woordvoerster berichtgeving van Omroep Gelderland.

Volgens de woordvoerster is er sprake van overmacht. Er was al een hoog ziekteverzuim op de afdeling. Maandag liep dat op tot bijna 50 procent. "We krijgen de planning niet meer rond. We willen veilige zorg leveren van voldoende kwaliteit, maar dat kan onder deze omstandigheden niet meer." Het personeel en ook de patiënten op de afdeling zijn maandagmiddag ingelicht. Dinsdag heeft het personeel nog een gesprek met de raad van bestuur.

Afdeling verloskunde gaat deze zomer sluiten

Het was al bekend dat de afdeling verloskunde van het ziekenhuis in Zutphen per 1 juli gaat sluiten. Vorige week maakte de ziekenhuisdirectie bekend dat er door ziekte en verzuim in het weekend niet meer voldoende personeel was. Daarom konden vrouwen sinds vrijdag al niet meer in het weekeinde bevallen in Zutphen. Ook spoedopnames of een spoedconsult waren niet meer mogelijk op zaterdag en zondag. Maandagmorgen bleek volgens de zegsvrouw dat het verzuim nog verder was opgelopen. Daarom is besloten de afdeling direct te sluiten, zegt zij.

Personeel van Gelre Zutphen demonstreerde vrijdag nog tegen de voorgenomen sluiting van de afdeling:

Deze artsen willen niet dat er weer bezuinigd wordt in het ziekenhuis in Zutphen
1:33
Deze artsen willen niet dat er weer bezuinigd wordt in het ziekenhuis in Zutphen

PvdA-Kamerlid Julian Bushoff heeft Kamervragen gesteld over de sluiting van de afdeling verloskunde, maar kreeg geen antwoorden van de minister: "Zorg moet er voor elke Nederlander zijn. Als je (met spoed) zorg nodig hebt telt elke minuut. Red levens én de leefbaarheid." Het Kamerlid laat het er niet bij zitten, hij gaat nieuwe Kamervragen opstellen.

Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden door Hart van Nederland.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.