Terug

Volg Hart van Nederland

Steeds meer gevallen van apenpokken in Nederland: teller staat nu op 167

Milieu en Gezondheid

22 juni 2022, 11:51

Het apenpokkenvirus verspreidt zich steeds verder in Nederland. Inmiddels zijn er 167 gevallen vastgesteld, meldt gezondheidsdienst RIVM woensdag. Dat zijn er aanzienlijk meer dan vorige week donderdag, toen de teller nog op 95 stond.

Voor een deel komt de toename door zogenaamde nameldingen, dat zijn eerdere bevestigingen van besmettingen die nu alsnog verwerkt zijn. Er zijn echter ook relatief veel nieuwe gevallen van apenpokken ontdekt. Die besmette personen kregen vorige week pas hun eerste klachten.

Het RIVM weet alleen niet hoe groot de stijging zou zijn geweest zonder de nameldingen. Dat is volgens een woordvoerder "lastig te bepalen", doordat er veel tijd kan zitten tussen de besmetting en de eerste ziekteverschijnselen. Zieken krijgen vaak eerst last van hoofdpijn, spierpijn, koorts en algehele malaise. Later komen daar blaasjes op de huid bij.

Mannen die seks hebben met mannen

Voor zover bekend gaat het bij vrijwel alle gevallen in Nederland om mannen die seks hebben met mannen. Eén patiënt heeft in het ziekenhuis gelegen en moest behandeld worden aan de huidklachten die bij de infectie horen. Hij is inmiddels hersteld en weer ontslagen uit het hospitaal.

Meerdere gevallen in ons land zijn te linken aan Darklands, een groot homofestival dat van 4 tot en met 9 mei werd gehouden in Antwerpen. Gezondheidsdiensten benadrukken wel dat iedereen apenpokken kan oplopen na nauw contact met iemand die is besmet. Hoe de verspreiding van het virus precies plaatsvindt, wordt momenteel nog uitgezocht.

Wereldwijde uitbraak van apenpokken

Het apenpokkenvirus komt vooral voor in bepaalde delen van Afrika, maar is sinds een paar weken aan een wereldwijde opmars bezig. Zo is de ziekte inmiddels in meerdere Europese landen opgedoken, maar ook in onder meer de Verenigde Staten, Canada en Australië. Het eerste Nederlandse geval werd op 20 mei vastgesteld.

Bovenstaande video was eerder te zien bij HLF8

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.