Terug

Volg Hart van Nederland

Bijzondere bloedtransfusie redt levens van ongeboren baby's: 'Anders was Luuk er niet geweest'

Bijzondere bloedtransfusie redt levens van ongeboren baby's: 'Anders was Luuk er niet geweest'

Milieu en Gezondheid

13 sep 2022, 23:36

Foetussen met bloedarmoede hadden 35 jaar geleden weinig kans op overleven. Inmiddels is de kans dat baby's de aandoening overleven maar liefst gestegen naar 97 procent. De bloedtransfusie gaat tegenwoordig namelijk direct naar het ongeboren kindje.

Het Leiden University Medical Center (LUMC) voert de speciale behandeling uit, waarbij een naald via de buik van de moeder naar het kindje gaat. Zonder behandeling zullen de kinderen stil geboren of ernstig gehandicapt ter wereld komen.

Vorige week werd de 2.500ste transfusie gedaan en gynaecoloog Femke Slaghekke verwacht dat de behandeling de komende jaren nog beter wordt. In het LUMC voeren ze de behandeling vijftig keer per jaar uit en het risico dat het misgaat is minimaal.

'Onbezorgd zwanger zijn'

Maartje Wiggen was een van de patiënten. Zij is eind juli bevallen van een gezonde zoon, Luuk. Dat is zeker niet vanzelfsprekend, zegt ze tegen Hart van Nederland. "Het is een spannend verhaal, want als zij er niet geweest waren, was Luuk er niet geweest." Ze is blij met alle goede zorgen in het ziekenhuis. "Ik kon al mijn zorgen in Leiden laten en thuis gewoon onbezorgd zwanger zijn."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2025 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.