Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Verschillende GGD-locaties ook dinsdag gesloten door sneeuw

LIVEBLOG | Verschillende GGD-locaties ook dinsdag gesloten door sneeuw

Milieu en Gezondheid

8 feb 2021, 07:43

Nederland blijft tot zeker begin maart in lockdown, vooral vanwege de snel oprukkende Britse variant. Of ook de avondklok wordt verlengd is afwachten. Wel mogen basisscholen en de kinderopvang weer open. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland.

  • Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op maandag: 2.273, dat zijn er 1.667 minder dan op zondag

  • Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op maandag: 2.034, dat zijn er 54 meer dan op zondag

  • Het aantal coronapatiënten op de intensive care op maandag: 542, dat zijn er meer dan op zondag

  • Aantal sterfgevallen dat gemeld is op maandag: 25, er zijn tot nu toe 14.428 coronadoden geregistreerd

  • Tot nu toe zijn er 571.361 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken

Update 18:40 - Burgemeesters tonen begrip voor verlenging avondklok

De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen, hebben begrip voor de verlenging van de avondklok. Maar ze willen binnenkort wel weten wat nou precies de bijdrage van het instellen van een avondklok is geweest op het laten dalen van de besmettingscijfers, zegt beraadsvoorzitter Hubert Bruls, tevens burgemeester van Nijmegen.

Lang niet alle burgemeesters waren vóór een avondklok. Volgens Bruls moeten ze nu erkennen dat de maatregel wel functioneert: er zijn na 21.00 uur duidelijk minder mensen op straat en er is minder bezoek thuis.

Over het algemeen loopt het met de naleving van de maatregelen ook goed. "Daarom snappen we dat het kabinet dit verlengt, ook al vanwege de dreiging van de Britse variant van het virus. Maar om de mensen te blijven motiveren, is het wel nodig dat we het effect ervan gaan zien", aldus de Nijmeegse burgemeester maandag.

Update 18:26 - Kabinet bekijkt avondklok over twee weken afzonderlijk

In principe geldt de verlenging van de avondklok tot en met de nacht van 2 op 3 maart om 4.30 uur, maar het kabinet kijkt over twee weken goed of de maatregel mogelijk toch eerder van tafel kan. Dat zegt minister van justitie Ferd Grapperhaus na een ministeroverleg over de coronamaatregelen. De spertijd maakt deel uit van een pakket maatregelen, maar zal los worden bekeken.

Dat het kabinet langer vasthoudt aan de avondklok, lekte eerder al uit. De maatregel "drukt zwaar" maar volgens de experts van het RIVM en het OMT is het nog nodig hieraan vast te houden, zegt Grapperhaus.

"Als er aanleiding is om er eerder mee te stoppen, dan zullen we dat ook doen", aldus de bewindsman. "Omdat het zo'n uitzonderlijke, aparte bevoegdheid is, en in een andere wet is geregeld, gaan we het afzonderlijk beoordelen."

Update 18:13 - Verschillende GGD-locaties ook dinsdag gesloten door sneeuw

Verschillende teststraten en vaccinatielocaties blijven ook dinsdag gesloten vanwege de weersomstandigheden. Zondag waren alle locaties dicht en maandag ging een aantal locaties niet open vanwege de gladheid en de sneeuw.

GGD Rotterdam-Rijnmond opent een beperkt aantal locaties. Locaties Topsportcentrum, Kralingse Zoom, Koperstraat en Zuidland blijven tot nader order gesloten.

Coronatestlocatie Gorinchem blijft gesloten tot en met 14 februari, meldt GGD Zuid-Holland Zuid.

De vaccinatielocatie in Alkmaar gaat dinsdag ook nog niet open volgens GGD Hollands Noorden. In de regio Utrecht rijden de mobiele testbussen tot en met woensdag niet.

In veel andere regio's zijn de locaties in principe dinsdag open. De regionale GGD's bepalen zelf of ze locaties sluiten vanwege het weer. Als een test- of vaccinatielocatie gesloten blijft, worden mensen met een afspraak gebeld en ingedeeld op een andere locatie of ander tijdstip.

Update 16:11 - Meer dan vijftig coronapatiënten erbij in ziekenhuizen

In de Nederlandse ziekenhuizen liggen nu 2034 coronapatiënten, 54 meer dan zondag. Van deze mensen liggen er 542 op de intensive care, een stijging van 7 patiënten, en 1492 op de verpleegafdelingen, 47 patiënten meer dan een dag eerder. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Gemiddeld zijn er nu op de IC en in de kliniek wel minder nieuwe opnames dan vorige week.

Maandag zijn 146 nieuwe Covid-patiënten opgenomen, 23 minder dan de vorige dag. Van hen moesten er 26 naar de IC, 7 meer dan zondag, en 120 naar de verpleegafdelingen, 30 minder.

Op de IC liggen behalve de 542 coronapatiënten ook 455 mensen om andere redenen. De Covid-bezetting op de IC daalt langzaam, zegt het LCPS, maar blijft hoog. "Daardoor liggen er meer Covid- dan non-Covid-patiënten", aldus de organisatie.

Update 16.00 - Veel minder nieuwe coronagevallen na sluiting teststraten

Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn slechts 2273 nieuwe coronagevallen geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Op zondag waren alle teststraten dicht vanwege het winterweer. Laboratoria en GGD'en verwerkten nog wel de uitslagen van tests van zaterdag.

Het RIVM denkt dat de sluiting van de teststraten ook nog effect kan hebben op de cijfers van dinsdag en woensdag, en dus ook op de weekcijfers die het instituut dinsdag naar buiten brengt.

Tot aan zondag daalde het gemiddelde aantal nieuwe gevallen, maar niet meer zo snel als in de weken ervoor. Op zondag meldde het RIVM ruim 3900 nieuwe gevallen. Dat waren er meer dan dezelfde dag precies een week eerder, en dat was sinds 23 januari niet meer gebeurd. Het RIVM vreest dat het aantal positieve tests in de loop van februari kan stijgen door de opmars van de Britse variant.

Update 15:28 - Lareb: 15 meldingen van overlijden na vaccinatie coronavaccins

Er zijn tot nu toe 15 meldingen van overlijden na vaccinatie met coronavaccins, meldt Bijwerkingencentrum Lareb. Volgens de organisatie gaat het daarbij om kwetsbare ouderen met ernstige onderliggende gezondheidsproblemen.

"Deze gezondheidsproblemen zijn de meest voor de hand liggende verklaring voor het overlijden. Ongeveer de helft van hen kreeg in de dagen na vaccinatie klachten die bekend zijn als bijwerkingen, zoals koorts, misselijkheid en algemeen niet lekker voelen", aldus Lareb. Deze klachten zijn volgens het centrum op zichzelf niet de oorzaak van overlijden, maar kunnen bij kwetsbare ouderen mogelijk wel bijgedragen hebben aan verslechtering van hun al fragiele gezondheidstoestand.

Update 15:18 - Avondklok wordt verlengd tot en met 2 maart

De avondklok wordt verlengd tot en met 2 maart. Dat maakt het kabinet later maandag bekend, bevestigen ingewijden na berichtgeving van de Telegraaf. Daarmee loopt de spertijd net zo lang door als de rest van de maatregelen die sinds het begin van de strenge lockdown van kracht zijn.

Update 15:17 - Vaccinatie met AstraZeneca begint in Zeeland

Het nieuwe coronavaccin van AstraZeneca dat onlangs werd toegelaten gaat eerst naar huisartsen in Zeeland. Die kunnen er mensen van 63 en 64 jaar mee inenten. Huisartsenpraktijken kunnen het vaccin vanaf dinsdag bestellen en "binnen een paar dagen" zouden dan de eerste mensen kunnen worden gevaccineerd. De Landelijke Huisartsen Vereniging en het Nederlands Huisartsen Genootschap weten nog niet precies wanneer de eerste prik met het middel wordt gezet.

Het coronavaccin is ook bestemd voor drie groepen met medische risico's: mensen met het syndroom van Down, mensen met morbide obesitas en mensen die door een neurologische aandoening moeite hebben met ademhalen. Ook de medewerkers van de huisartsenpraktijken kunnen dat middel krijgen "in het kader van wie vaccineert wordt eerst zelf gevaccineerd".

Het vaccin is nog beperkt beschikbaar. Daarom kan het tot in maart duren voor elke huisartsenpraktijk in Nederland bevoorraad is.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid besloot vorige week dat het coronavaccin van AstraZeneca ook wordt toegediend aan mensen die in verpleeghuizen, gehandicaptenzorg en wijkverpleging werken. Die vaccinaties gaan via de GGD'en en beginnen voor zover bekend half februari.

Update 14:46 - Vierdaagse ook dit jaar geschrapt wegens corona

De Vierdaagse gaat dit jaar niet door vanwege de coronacrisis. Stichting De 4Daagse meldde dat het onmogelijk is de 104de Vierdaagse te organiseren zoals mensen dat mogen verwachten. Het houden van 1,5 meter afstand is onmogelijk en de vaccinatiegraad is niet hoog genoeg, aldus de stichting.

Vorig jaar werd de Vierdaagse ook afgelast vanwege de coronapandemie.

Update 11:21 - Meldpunt voor schoolsluiting wegens corona heropend

Basisscholen en scholen in het speciaal onderwijs die tijdelijk sluiten wegens het coronavirus moeten zich weer melden bij een speciaal meldpunt, maakte de onderwijsinspectie bekend. De maatregel volgt nadat basisscholen en scholen in het speciaal onderwijs maandag weer opengingen.

"Scholen worden dringend opgeroepen om het te melden als een school of locatie nog niet opengaat, of als een school of locatie sluit, vanwege het coronavirus. Scholen die voor de lockdown al dicht waren en nu niet heropenen, worden ook verzocht dit te melden", aldus de Inspectie van het Onderwijs.

In een aantal gevallen is melden niet nodig. Wanneer bijvoorbeeld een klas in quarantaine moet vanwege een besmetting, hoeft dit niet.

Volgens de inspectie geeft het meldpunt belangrijke informatie over de gevolgen van het coronavirus voor scholen en de continuïteit van onderwijs. Het meldpunt werd half oktober ook al ingevoerd.

Update 11:04 - Diverse teststraten en vaccinatielocaties nog dicht door sneeuw

Diverse teststraten en vaccinatielocaties zijn maandag nog altijd dicht vanwege de weersomstandigheden. Onder meer in Noord-Holland en Zuid-Holland blijven verschillende locaties gesloten.

In de regio Rotterdam-Rijnmond zijn alleen de teststraten Ahoy, Rotterdam The Hague Airport, Schiedam en Middelharnis open, meldt de GGD. GGD Hollands Midden heeft maandagochtend besloten de testlocatie in Alphen aan den Rijn te sluiten. De GGD Zuid-Holland Zuid opent alleen de test- en vaccinatielocatie in Dordrecht.

GGD Hollands Noorden heeft een aantal testlocaties en de vaccinatielocatie in Alkmaar gesloten. De testlocatie in Haarlem blijft ook dicht volgens GGD Kennemerland. GGD Zaanstreek-Waterland meldt dat de teststraat in Zaandam niet opent vanwege technische problemen.

GGD Gelderland-Midden opent alleen de testlocatie in Elst niet, omdat daar de verwarmingsketel kapot is. Van GGD Noord- en Oost-Gelderland zijn alle locaties open, al sluiten ze wat eerder.

Zondag waren alle locaties van de GGD'en in het land dicht vanwege hevige sneeuwval. De GGD wilde na het weekend alle test- en vaccinatielocaties heropenen, maar liet regio's zelf besluiten of dat mogelijk was. Als een test- of vaccinatielocatie gesloten blijft, worden mensen met een afspraak gebeld en ingedeeld op een andere locatie of ander tijdstip.

Update 10: 35 - RIVM begint met vragenonderzoek in teststraten

Het RIVM begint deze week met een vragenlijstonderzoek in teststraten van de GGD. Daarmee wil het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu een beter beeld krijgen waarom sommige mensen besmet raken met het coronavirus en anderen niet. Volgens het instituut levert het onderzoek ook informatie op over het effect van vaccineren.

"Hoewel er via bron- en contactonderzoek inzicht is in de verspreiding van het coronavirus in Nederland, is niet altijd duidelijk waar iemand een besmetting heeft opgelopen. En waarom sommige mensen het virus wel krijgen en anderen niet. Daarnaast kunnen andere factoren de kans op een besmetting vergroten, zoals de gezinssituatie of type beroep", aldus het RIVM.

Iedereen die een testafspraak maakt bij de Gemeentelijke Gezondheidsdienst kan meedoen aan het onderzoek en krijgt een uitnodiging om een vragenlijst in te vullen.

Het RIVM gaat de antwoorden van mensen met een negatieve testuitslag en mensen met een positieve testuitslag met elkaar vergeleken. Zo wordt bepaald welke factoren het risico op besmetting met het coronavirus verhogen of juist verlagen. Volgens het instituut is het belangrijk dat mensen de vragenlijst invullen voordat ze hun testuitslag hebben ontvangen. "Als je weet dat je positief bent getest vul je de vragenlijst misschien anders in dan als je weet dat je negatief bent getest."

Update 07:35 - Rode Kruis: Nederlandse jongeren zien op tegen komende coronatijd

Veel jongeren van 16 tot en met 30 jaar zien op tegen de komende maanden waarin we nog met het coronavirus te maken zullen hebben: ruim 7 op de 10 (72 procent). Van de jongeren die zeggen regelmatig of vaker met gevoelens van eenzaamheid of somberheid te kampen, is dit 90 procent. Dat stelt het Rode Kruis op basis van online-onderzoek onder 713 Nederlanders in die leeftijdscategorie.

Het aandeel jongeren dat zich tijdens de coronacrisis eenzaam, somber of angstig voelt, is groot, zegt het Rode Kruis: 60 procent heeft minimaal af en toe te maken met eenzaamheid en 23 procent regelmatig tot bijna altijd. 73 procent voelt zich weleens somber en 30 procent zelfs regelmatig of vaker. In vergelijking met eenzelfde onderzoek in oktober vorig jaar, zijn deze cijfers gestegen. Eenzaamheid komt meer voor onder jongeren die alleen wonen: 33 procent versus 23 procent voor jongeren die bij hun ouders wonen. Door de avondklok is 38 procent van de respondenten zich iets of veel slechter gaan voelen, zo stelt het Rode Kruis. De jongste groep (16 -22 jaar) ervaart dan de meeste negatieve gevolgen van de avondklok. Voor een groot deel echter maakt de avondklok weinig verschil: "door de lockdown viel er ’s avonds toch al weinig te doen buiten de deur"

Iets meer dan de helft van de ondervraagden raakt wel iets positiever gestemd doordat het vaccineren is begonnen, al duurt dat vaccineren een kleine 70 procent te lang. "Een andere positieve noot is dat de overgrote meerderheid (85 procent) aangeeft dat ze ergens terecht kan met haar zorgen. Ruim de helft maakt daar ook weleens gebruik van. Tegelijk vindt een flinke groep (36 procent) dat ze vaker met haar omgeving zou moeten praten over die zorgen", aldus het Rode Kruis.

Om jongeren weer "frisse energie" te geven komt de hulporganisatie met een zogenoemde challenge: #skipdecoronadip. Twee psychologen geven deelnemers die meedoen aan die uitdaging, een week lang elke dag een mail met tips en activiteiten in hun mailbox.

Update 06:30 - 'Coronacrisis legt liefdesleven deel jongeren stil'

Door alle coronamaatregelen hebben jongeren minder dates en minder seks. En dat belemmert de relationele en seksuele ontwikkeling van een deel van hen. Singles die nog wel seks hebben, hebben dat vaker met een zogenoemd seksmaatje. Dat blijkt uit onderzoek van Rutgers Kenniscentrum seksualiteit en Soa Aids Nederland onder ruim 4000 jongeren van 16 tot 20 jaar.

Waar jongeren voorheen hun dates vooral op school, via vrienden en in het uitgaansleven ontmoetten, is dit door de coronamaatregelen minder mogelijk. Het aantal jongeren dat dates had, daalde van 51 procent voor de coronacrisis naar 21 procent tijdens de tweede lockdown. Het gebruik van datingapps is niet toegenomen tijdens de coronacrisis. Wel ontmoetten jongeren tijdens de tweede lockdown hun datepartner vaker via zo'n app (26 procent) dan voor corona (15 procent).

"De beperking van sociale contacten van jongeren legt ook hun liefdesleven stil", aldus onderzoeker Hanneke de Graaf van Rutgers. "Jongeren hebben daarom minder mogelijkheden om te experimenteren met en te genieten van seks, terwijl dat op deze leeftijd cruciaal is. Dit is extra zorgelijk, omdat dit nu al zo lang duurt. Tegelijkertijd zien we dat het welbevinden van jongeren afneemt, wat wellicht ook te maken heeft met het gemis aan liefde en seks."

In het onderzoek zegt een jongere: "Ik vind het jammer dat ik niet kan daten. Ik zou het leuk vinden om liefde te vinden, ik voel me best vaak eenzaam." Een ander zegt: "Corona heeft een grote invloed gehad op mijn liefdesleven. Ik werd begin dit jaar verliefd op een meisje. Afspreken kon niet. Deze band is zo verwaterd dat we elkaar niet meer spreken."

Waar voor corona 67 procent van de singles aangaf recent seks te hebben gehad, was dat tijdens de tweede lockdown 52 procent. Binnen deze groep gaven zes op de tien aan de laatste keer gevreeën te hebben met een seksmaatje; iemand waar ze wel seks, maar geen relatie mee hebben. Voor corona was dat nog 28 procent.

Rutgers en Soa Aids Nederland maken zich zorgen over de gevolgen voor de seksuele ontwikkeling van jongeren. De organisaties roepen docenten op om met scholieren in gesprek te gaan over daten en seks tijdens de Week van de Liefde, die van 8 tot en met 12 februari op het voortgezet (speciaal) onderwijs en mbo georganiseerd wordt.

Update 04:01 - Geen nieuwe coronacijfers, eerdere testresultaten wel verwerkt

Omdat alle coronateststraten zondag gesloten waren vanwege het winterweer, brengt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maandag alleen cijfers naar buiten over coronatesten die al eerder zijn afgenomen en waarvan de resultaten nog niet waren verwerkt. Zoals gebruikelijk komt het instituut om 15.15 met een update. Die is gebaseerd op de laatste gegevens die de GGD'en in het land hebben doorgegeven.

Het cijfer van maandag is dus niet te vergelijken met eerdere dagelijkse cijfers over de verspreiding van het virus. Het RIVM denkt dat de sluiting van de teststraten van zondag ook nog effect kan hebben op de cijfers van dinsdag en woensdag.

Enige vertraging in het doorgeven van de testresultaten is gebruikelijk. Daardoor gaan de dagelijkse cijfers sowieso nooit alleen over de 24 uur ervoor.

Update 03:40 - Grootschalige coronatests in Bunschoten en Dronten van start

De inwoners van de gemeenten Dronten (Flevoland) en Bunschoten (Utrecht) kunnen zich de komende tijd laten testen op het coronavirus. Dat moet duidelijk maken hoeveel mensen er besmet zijn, misschien wel zonder dat ze het zelf weten. In beide gemeenten duurt de proef zes weken.

In Bunschoten (bijna 22.000 inwoners) zijn alle inwoners van zes jaar en ouder uitgenodigd. Jonge kinderen krijgen een mondspoelkit, waarbij ze wat water uitspugen dat wordt getest. Deelnemers vanaf 12 jaar krijgen de veelgebruikte PCR-test met wattenstaafjes in keel en neus. In het overwegend christelijke Bunschoten zijn relatief veel besmettingen vastgesteld. Bunschoten opent testlocaties in twee kerken en een sporthal. Daarnaast staat er een testbus in het dorp Eemdijk en mensen kunnen naar de gebruikelijke testplek in een woonzorgcentrum.

De gemeente Dronten (ruim 40.000 inwoners) is juist uitgekozen omdat er niet bijzonder veel besmettingen zijn. Het is een gemiddelde gemeente met een grote testbereidheid. Elke inwoner van 12 jaar en ouder mag meedoen aan de proef. In Dronten en Swifterbant staan in totaal drie testplekken. Het dorp Biddinghuizen krijgt geen testlocatie.

De eerste grootschalige coronatest van Nederland was in de gemeente Lansingerland, na de uitbraak van de Britse variant rond een basisschool in Bergschenhoek. Die tests brachten aan het licht dat de uitbraak daar redelijk beperkt is gebleven en dat kinderen geen grote rol spelen bij de verspreiding van het coronavirus. In de Rotterdamse wijk Charlois loopt momenteel een grootschalig corona-onderzoek.

Update 3:10 - Digitaal overleg burgemeesters over avondklok en demonstreren

Het Veiligheidsberaad bespreekt maandag een advies van het Outbreak Management Team over demonstreren. De 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio hadden het OMT gevraagd om dat advies, omdat ze willen weten op welke manier demonstreren verantwoord is qua volksgezondheid in tijden van corona. Demonstreren is een grondrecht in Nederland. De burgemeesters komen niet fysiek maar digitaal bij elkaar, vanwege het winterweer. Het overleg is tussen 15.00 en 16.00 uur.

De burgemeesters gaan het tijdens hun bijeenkomst in Utrecht ook hebben over het bestel- en afhaalsysteem dat winkels vanaf woensdag kunnen gebruiken. Klanten mogen vanaf woensdag online of telefonisch producten bestellen bij niet-essentiële winkels en die daar later afhalen ('click & collect'). De winkels zijn dan niet geopend, maar kunnen toch contact onderhouden met klanten. Het Veiligheidsberaad gaat nader in op de regels voor dit systeem en de handhaving daarvan.

Waarschijnlijk komt de avondklok maandag ook weer aan de orde, want de eerste termijn voor die maatregel loopt woensdag af. Normaal gesproken geeft beraadsvoorzitter Hubert Bruls na afloop een toelichting aan de pers. Hoe dat deze keer wordt vormgegeven wordt nog bepaald.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.