Terug

Volg Hart van Nederland

Een kijkje in de dixi's in Ter Apel: 'Wat een ongelooflijke bende'

Een kijkje in de dixi's in Ter Apel: 'Wat een ongelooflijke bende'

Milieu en Gezondheid

25 aug 2022, 13:18

De hygiënevoorzieningen van de asielzoekers bij Ter Apel laat sterk te wensen over. Het Rode Kruis maakt zich "ontzettende zorgen" over de slechte situatie buiten het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Zo zijn er zijn volgens de hulporganisatie maar een paar wc's en is er tekort aan hygiëneproducten.

Afgelopen twee nachten sliepen er ongeveer zevenhonderd mensen buiten het aanmeldcentrum. Dat zijn er een stuk meer dan de dagen daarvoor. "Er zijn maar enkele dixi's en een paar kraantjes waaraan mensen zich kunnen wassen", aldus de woordvoerster van het Rode Kruis. "Dat is het." De organisatie deelt zelf handgel en handschoenen uit aan mensen.

Ook kunnen vrouwen bij het hulppunt van het Rode Kruis buiten het aanmeldcentrum terecht voor maandverband. "Maar er zijn hier voornamelijk mannen." Wc-papier heeft de organisatie niet. "We zien hier mensen rondlopen met huiduitslag", vertelt de woordvoerster. "Er zijn gewoon heel veel mensen."

Freelance fotojournalist Owen O'Brien deelde bovenstaande video op Twitter. Daarin is "de smerigste dixi in Ter Apel" te zien, aldus de journalist. Hart van Nederland-verslaggever Merel Ek liet het filmpje zien aan staatssecretaris Eric van der Burg. Hij vindt dat het zo snel mogelijk moet worden opgelost. "Daar moet in ieder geval wat aan gebeuren, en wel heel snel." Ook vandaag wordt daar weer verder over gepraat.

Op Twitter zijn de reacties op het filmpje ook niet mals. "Wat een ongelooflijke bende", schrijft Joost Niederer in een reactie. De meeste reacties wijten de problemen aan de asielzoekers zelf: "Laat ze het zelf opruimen! Dat doen wij toch ook!" aldus een Twitteraar.

GGD trekt handen ervan af

De GGD in Groningen is niet betrokken bij de zorg voor de gezondheid van mensen die buiten het aanmeldcentrum in Ter Apel slapen. "Wij hebben een rol bij de opvang op het centrum zelf. We controleren de hygiëne, screenen op tuberculose en leveren jeugdgezondheidszorg. Het houdt op bij de hekken, daarbuiten is het openbare ruimte, daar hebben wij geen rol", zegt een woordvoerster.

De organisatie GezondheidsZorg Asielzoekers (GZA) is ook actief in Ter Apel. GZA verwijst naar het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor vragen over de situatie voor het aanmeldcentrum.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.