Terug

Volg Hart van Nederland

Eigen risico dit jaar niet omhoog, kabinet bezuinigt op andere zaken

Eigen risico dit jaar niet omhoog, kabinet bezuinigt op andere zaken

Milieu en Gezondheid

26 apr 2023, 13:08

Het eigen risico blijft volgend jaar op 385 euro staan, ondanks grote bezuinigingen van het kabinet. De ministeries gaan op andere dingen beknibbelen, zoals het STAP-budget.

Dat schrijft het AD op basis van bronnen. Later vandaag zou het kabinet de voorjaarsnota willen presenteren, waarin de Rijksbegroting wordt bijgesteld. Er zitten bijvoorbeeld door de nasleep van de gaswinning en asielinstroom gaten in die begroting en daarom moeten bijna alle ministeries bezuinigen. Alleen het ministerie van Defensie hoeft dat niet, vanwege de oorlog in Oekraïne.

'Leed proberen te beperken'

Bovendien zijn er de stijgende rentelasten op de staatsschuld en in het voorjaarsoverleg wordt ook een pakket aanvullende klimaatmaatregelen besproken dat nodig is om de kabinetsdoelen voor vermindering van de CO2-uitstoot te halen. Minister-president Rutte sprak gisteren van "een ingewikkelde puzzel". Doel van de bezuinigingen is dat het begrotingstekort onder de 3 procent van het bbp duikt.

Nu zou dus besloten zijn dat het potje voor het STAP-budget wordt geschrapt. Daarin werd jaarlijks 200 miljoen euro gestort, waarvan werkenden en werkzoekenden een opleiding kunnen betalen. Lang werd dus ook gekeken naar het bijstellen van het eigen risico, want het Ministerie van Volksgezondheid geeft bijna het meeste uit. Ingewijden zeggen echter tegen de krant dat is geprobeerd het leed voor de burger 'zoveel mogelijk te beperken'. "Dat is aardig gelukt. Als je kijkt naar het gat in de begroting."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.