Terug

Volg Hart van Nederland

Gezondheidsraad: versterkte muziek moet zachter tegen gehoorschade

Milieu en Gezondheid

30 nov 2022, 11:01

De muziek in bijvoorbeeld kroegen en bij concerten moet flink zachter worden gezet. Dat adviseert de Gezondheidsraad aan het kabinet na zorgen over toenemende gehoorschade. De muziek moet nog maar tot maximaal 100 decibel worden versterkt. Dat is drie decibel minder dan nu is afgesproken.

Veelvuldig of langdurig hard geluid horen, zoals tijdens concerten en ook via eigen apparatuur zoals een koptelefoon of oortjes, kan leiden tot gehoorschade. Uit Nederlands onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat zo’n 54 procent van de 12- tot en met 18-jarigen op dit moment risico loopt. Een gevolg van gehoorschade kan zijn dat iemand een constante piep of ruis hoort: tinnitus.

Gehoorbescherming

Het verminderen van het geluidsniveau met drie decibel zorgt ervoor dat de druk op de oren flink wordt verminderd. Ook kunnen mensen die druk langer verdragen zonder al te veel kans op gehoorschade. Volle garantie tegen mogelijke schade geeft de voorgestelde maatregel trouwens niet.

Naast het zachter zetten van de muziek, moet de preventie volgens de adviesraad onverminderd worden voortgezet. Het gebruiken van gehoorbescherming moet worden gestimuleerd en er moet voorlichting worden gegeven over de gevolgen van te veel lawaai.

Onomkeerbaar

"Het ontstaan van gehoorschade is een geleidelijk proces als gevolg van opeenstapeling van blootstelling aan verschillende bronnen van hard geluid door de jaren heen. Gehoorschade is onomkeerbaar en onbehandelbaar en heeft een grote impact op de kwaliteit van het leven van mensen", waarschuwt het adviesorgaan.

De afspraken over het geluidsniveau zijn op dit moment vastgelegd in een overeenkomst tussen verschillende partners. Maar de Gezondheidsraad vraagt zich in het advies af of deze zelfregulering nog wel voldoende is.

Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden door Hart van Nederland.

Beeld: Unsplash

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.