Terug

Volg Hart van Nederland

Grote zorgen om ouderenzorg: 'Mijn moeder lag drijfnat in haar ontlasting'

Milieu en Gezondheid

23 juli 2023, 18:36

Lange wachtenlijsten, tekort aan personeel en ouderen die soms urenlang in hun eigen vuil op bed liggen. Dit horrorbeeld is helaas aan de orde van de dag in de ouderenzorg in Nederland, zo weet ook Jolanda Koonings. Haar ouders zaten in een verzorgingshuis waar het er op z'n zachtst gezegd niet goed aan toe ging, vertelt ze in gesprek met Hart van Nederland.

Ze ontdekte dat haar ouders soms urenlang in hun eigen vuil lagen, maaltijden oversloegen en hun medicijnen niet of te laat kregen. "Mijn moeder lag drijfnat in haar bed. Ontlasting, alles lag door haar hele bed heen. En toen zeiden ze: 'Als mensen uit willen slapen is dat geen probleem.'"

Haar inmiddels overleden vader werd geïntimideerd, zegt Jolanda. "Als jij hier iets over naar buiten brengt, mogen je kinderen niet meer komen", zou tegen hem zijn gezegd.

De gezondheidszorg is een van de belangrijkste politieke thema's voor Nederland, waarbij meer dan de helft van Nederland zich zorgen over vooral de ouderenzorg. Dat blijkt uit onderzoek onder het Hart van Nederland-panel.

In representatief onderzoek onder 3.263 leden van het panel uiten mensen vooral zorgen over de ouderenzorg (52 procent), huisartsenzorg (36 procent), thuiszorg (28 procent), en spoedzorg (27 procent). De totaalpercentages zijn bij deze uitslag hoger dan 100 procent omdat deelnemers de drie zorgaspecten konden aangeven waarover zij zich het meest zorgen maken. Slechts 4 procent van de respondenten gaf aan zich geen zorgen te maken over de zorg.

Mensen geven ook aan de vrees te hebben dat ze bij toekomstige hulpvragen lang moeten wachten op zorg (29 procent). Ook zegt 22 procent dat zij vooral de angst hebben zorg niet meer te kunnen betalen.

Uiteindelijk haalde de familie Koonings Alberto Stegeman erbij, die met zijn programma veel misstanden naar buiten bracht. Bij dat programma gaf het verzorgingshuis aan dat ze inmiddels werken met vaste medewerkers. "De casus in de uitzending is bijzonder en uitzonderlijk. Deze is niet representatief voor de werkwijze en kwaliteit van zorg de van de organisatie. We hebben alle vertrouwen in de kwaliteit van de zorgverlening."

De moeder van Jolanda is in een ander huis terecht gekomen. "Daar heeft ze het heel goed. Maar door alles wat we hebben meegemaakt, denk ik wel eens: hoe moet het als we zelf oud zijn? Ik zeg tegen mijn kinderen: ik hoop dat jullie voor ons hetzelfde zouden doen wat wij voor opa en oma hebben gedaan."

Teuny Bakker, een veteraan in de zorg met 41 jaar ervaring en voormalig directeur van een verzorgingshuis, deelt ook haar verontrusting. Ze werd ZZP'er uit frustratie over de misstanden en bureaucratie in de zorg. Ze ziet dat de reguliere zorg vaak niet kan bieden wat nodig is, en komt nog steeds veel schrijnende gevallen tegen. Volgens Bakker is het grootste probleem in de zorg de talrijke managementlagen.

Grote bezuinigingen voor de boeg

Het verhaal van Koonings staat niet op zich, en de uitdagingen nemen toe. Begin deze maand kreeg het kabinet nog het advies van onderzoekers om vanaf 2029 tot 2,7 miljard euro te bezuinigen op de ouderenzorg, oplopend tot mogelijk 11,2 miljard euro in 2040. Dat bedrag zou nog eens bovenop de bezuinigingen komen die al eerder overeen zijn gekomen. Omdat het aantal ouderen en daarmee ook de vraag naar ouderenzorg de komende twintig jaar sterk toenemen zijn "ingrijpende keuzes" nodig, stellen de onderzoekers.

Als er niets verandert, verdubbelen de uitgaven tot 37 miljard euro in 2040 en zijn er 367.000 extra zorgverleners nodig in de ouderenzorg. "Door de enorme vraag en te weinig personeel moeten ouderen langer wachten op zorg en ondersteuning en krijgen zij minder dan nu."

"Dat niets doen geen optie is, is evident", schreef de op dat moment nog missionaire zorgminister Conny Helder in een reactie aan de Kamer. Ze gaf daarin aan dat ze onder meer met betrokken veldpartijen maatregelen uit het rapport wilde uitwerken zodat een "volgend kabinet een samenhangend besluit kan nemen over aanvullende beleidskeuzen" om de ouderenzorg houdbaar te krijgen.

Daardoor moeten familieleden steeds vaker de ouderen- en gehandicaptenzorg redden:

Familieleden moeten gehandicapten- en ouderenzorg redden: 'Noodzakelijk vanwege personeelstekort'
2:05
Familieleden moeten gehandicapten- en ouderenzorg redden: 'Noodzakelijk vanwege personeelstekort'
Ook je mening geven?

Word lid van het Hart van Nederland-panel! Kijk hier voor alle informatie over het panel en meld je net als 40.000 andere mensen aan voor de onderzoeken!

Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. De laatste onderzoeken bekijk je hier.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.