Milieu en Gezondheid
27 mei 2022, 22:34
Ondernemers van bedrijventerrein Hooidijk in Steenwijk zijn het zat. Sinds de komst van de biomassacentrale sneeuwt het houtstof. Dagelijks moeten de ondernemers de handen uit de mouwen steken om het vuil op te ruimen. Het biomassabedrijf belooft beterschap, maar ondertussen willen de ondernemers antwoord op een cruciale vraag: hoe schadelijk is het voor de gezondheid?
De ondernemers ervaren veel last van de houtstof dat wordt uitgestoten door de nabijgelegen biomassacentrale van IceBear. Hun motoren liggen wekelijks vol met een laag stof, en ook de weg is door de uitstoot van het biomassabedrijf glad. "Laatst gleed iemand op de motor uit op de weg", vertelt Andre Otten, een van de ondernemers, aan Hart van Nederland. De uitstoot zorgt ook voor gezondheidsklachten. Veel werknemers hoesten en hebben hoofdpijn. De ondernemers eisen actie.
Ronald en Marinka Wolf wonen op een steenworp afstand van de biomassacentrale. Zij klagen niet over het fijnstof, maar over het lawaai. "Dreunend, alsof je naast de snelweg woont. Het dreunt constant, 24 uur per dag, 7 dagen per week. "We verhuisden voor de rust, maar sinds we hier wonen ervaren we alleen maar overlast", vertelt Marinka aan Hart van Nederland.
Het bedrijf IceBear vertelt het 'ontzettend vervelend te vinden'. "Daarvoor bieden we onze excuses aan", schrijft Halbe Pomper, directeur biomassacentrale IceBear in een schriftelijke verklaring aan Hart van Nederland. Ze vertellen dat de overlast wordt veroorzaakt omdat ze de nieuwe machines moeten testen en aanpassen, maar dat vanwege levertijden deze problemen niet direct kunnen worden opgelost. "In de tussentijd werken we hard om de overlast ook nu al te verminderen", schrijft Pomper.
Het bedrijf werkt dus aan oplossingen, maar daar hebben de ondernemers en inwoners nu weinig aan. Ze maken zich zorgen over de vraag of de stoffen schadelijk zijn. Omgevingsdienst IJsselland schrijft aan Hart van Nederland dat ze de klachten niet direct kunnen oplossen, maar erkennen het probleem. Ze gaan onderzoeken of er bij de emissie stoffen vrijkomen die schadelijk kunnen zijn. Als er geen oplossing komt kan OD IJsselland dwingendere maatregelen nemen, zoals het opleggen van een last onder dwangsom.
Het hele statement van IceBear na vragen van de redactie:
“Allereerst vinden wij het ontzettend vervelend dat onze omgeving overlast ervaart. Daarvoor bieden we onze excuses aan. IceBear bouwt in Steenwijk juist aan een schonere toekomst. We gaan met ongeveer 40 nieuwe medewerkers uit de regio afvalhout hergebruiken voor onderdelen van transportpallets. We doen dit met zelf opgewekte groene energie. In deze opbouwfase blijkt er helaas meer kans op stof- en geluidsoverlast in de omgeving. Dit komt omdat we de nieuwe machines moeten testen en aanpassen. Vanwege levertijden kunnen niet alle oplossingen direct worden uitgevoerd. In de tussentijd werken we hard om de overlast ook nu al te verminderen. Om meer informatie te verstrekken over de maatregelen die we nemen en hun vragen te beantwoorden, nodigen we de betrokkenen binnenkort uit voor een informatieavond.”
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.